Země, kde se dějí zázraky

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Na knižní trh vstupuje jedna z mála knih z farmaceutického prostředí, která dokáže zaujmout snad každého. Napětí, akce, láska i překvapení – uprostřed brazilského pralesa, daleko od civilizace.

Farmaceutická společnost financuje nákladný výzkum doktorky Annick Swensonové, která pracuje na tom, aby mohly ženy rodit v jakémkoliv věku. Vedlejším produktem je však antimalarikum, jehož dokončení už nebude trvat dlouho. Veškeré bádání naruší zmizení člověka, jenž jel do samého středu Jižní Ameriky, aby zjistil, jak výzkum pokračuje. Kdo ale jednou povodí brazilské řeky Rio Negro v pralesních pustinách navštíví, život se mu od základu změní.

Nový román americké autorky Ann Patchettové s názvem Země divů vydalo v roce 2012 nakladatelství Jota.

Sedmdesátileté ženy rodí děti

Čtyřicátnice Marina je pověřena úkolem zjistit, jak zemřel její laboratorní kolega Anders, a odvézt jeho tělo zpátky do Minnesoty, kde oba žijí. Při té příležitosti musí prověřit i výzkum Annick Swensonové, která s farmaceutickou společností, která jí výzkum platí, přestala komunikovat.

Annick Swensonou našla snadno. Ještě snadnější bylo dostat se do pralesa ke kmeni Lakašiů, kteří jsou pod neustálým drobnohledem výzkumníků. Jejich ženy jsou schopny počít dítě klidně v sedmdesáti letech a ke všemu ani nemohou onemocnět po komářím kousnutí malárií. Stejně jako jiní pracovníci, kteří se na výrobě léku podílejí. Zázračný lék je v dohledu. Marina ale nezapomíná ani na druhou část svého úkolu a snaží se zjistit, za jakých okolností její kolega zemřel a kde je jeho tělo.

Dej Bůh, ať lék na prodloužení reprodukce nespatří světlo světa

Ann Patchettové se podařilo sestavit příběh, který pohltí každého, kdo jednou začne číst. Přestože je děj od počátku relativně průhledný, stejně vás zajímá, co že se to uprostřed brazilského pralesa děje. Kromě vyvinutí zázračného léku se ale dočkáme i jiného překvapení a nabudeme dojmu, že na tomto zapadlém místě uprostřed pralesní divočiny je možné úplně všechno. Celé vyprávění podtrhuje silně emotivní konec, kdy se vám bude zdát, že osudy hrdinů už dál nepovedou. Jejich život začal i skončil hluboko v deštných pralesích někde v Brazílii.

Co lze však autorce knihy vytknout, je právě výzkum, na jehož konci by ženám na celém světě byla dopřána možnost otěhotnět v kterémkoliv věku. Mnozí z nás takový lék nemusí považovat za zázrak, ale za pohromu. Představa, že by kolem nás chodily pětasedmdesátileté ženy v požehnaném stavu, není vůbec lákavá. Zaprvé by pravděpodobně nepřežily porod a za druhé, až by zemřely, neměl by se kdo o jejich děti starat. Nehledě na to, že ženy v důchodovém věku nemají na financování svých potomků dostatek peněz. Proto se v průběhu čtení spíše modlíte, aby takový lék světlo světa nikdy nespatřil.

Přesto byl román deníkem New York Times a internetovým obchodem Amazon.com označen za bestseller. Tomuto tvrzení i přes uvedené negativum nelze odporovat. Příběh není ani thrillerem ani psychologickým či fantasy románem ani ničím jiným, co lze nějak zaškatulkovat. Má od všeho něco. Nic mu nechybí. Každý čtenář si tak chtě nechtě Zemi divů jednoduše oblíbí. A v závěru i trochu popláče, protože má dojem, že ani on už není tím, kým byl na začátku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZemě divů

Patchettová, Ann

Jota, 2012

Napsat komentář