Nenechte si ujít v týdnu od 10. do 16. ledna 2022

nenechte_si_ujit
Máme tu nový rok a s ním i novou várku pozvánek na literární akce. Příští týden se jich koná hned několik a vybere si snad každý. Koná se například čtení pro ty nejmenší či křest odborné knihy o stavbách s orientální tematikou.

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze. V pondělí 10. ledna od 18.00 pořádá setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude řeč o spisovatelce Viktorii Hanišové, autorce knih jako AnežkaHoubařkaRekonstrukceDlouhá trať či nejnovější Beton a hlína. Na setkání se dozvíte více jak o samotné autorce, tak o jejích titulech a tématech, která si pro své příběhy vybírá, můžete si ale s ostatními také popovídat o myšlenkách, které vás napadaly během četby, a inspirovat tak ostatní. Setkání se koná na pobočce Korunní.

Přesuneme se do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. V úterý 11. ledna se na pobočce Lány koná čtení pro ty nejmenší. Od 16.30 si zde mohou vaši malí čtenáři poslechnout úryvky z knížky O čertovi od Pavla Čecha. Knížka popisuje dobrodružství čerta Florimóna. Určitě se na akci s dětmi zastavte, budou nadšení.

A nyní zase něco pro dospělé. V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně ve středu 12. ledna představí knihu Stavby s orientální tematikou v památkách zahradního umění v ČR od autorek Lenky Křesadlové a Michaely Leté. Kniha popisuje fenomén českých zahrad či parků, ve kterých se vyskytují orientální stavby, například mešity, pavilony nebo mostky. V knihovně se pak koná i stejnojmenná výstava Národního památkového ústavu, kterou můžete navštívit až do 29. ledna. Křtu, který začíná v 17.00, se zúčastní obě autorky a rády se s vámi podělí o více podrobností.

Zpět k literatuře pro děti. Ve středu 12. ledna se v Městské knihovně v Praze koná autorský večer Zdeny Bratršovské a Františka Hrdličky k jejich knize Šprýmy s/z rýmy. Tato knížka je plná limericků, hravých poetických útvarů o pěti verších. U nás nejde o příliš častý formát, o to víc ale potěší děti i dospělé. Navíc je bohatě ilustrovaná a ilustrátorka Alena Krchová se autorského večeru dokonce také zúčastní. Vše začíná v 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

A na závěr opět Brno. Do Knihovny Jiřího Mahena se totiž můžete ve čtvrtek 13. ledna přijít seznámit s aktuálními knižními novinkami. Pokud si chcete udělat přehled o nových knížkách nebo třeba hledáte tipy na dárky pro literární nadšence, je tato akce pro vás jako stvořená. Setkání se navíc koná pravidelně každý čtvrtek, můžete si z toho tak udělat příjemný literární rituál. Stačí přijít v 10.00 na pobočku Lány.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář