Učení není mučení

Skolacka
Nejen zvídavé děti si mohou zpestřit vánoční prázdniny a čekání na nový rok osvojením nových znalostí. Poslechnou si Hurvínkovu učebnici češtiny, procvičí výslovnost a vydají na cestu do vesmíru a historie. A v neposlední řadě se humorným způsobem seznámí s lidským tělem.

Hurvínka trápila čeština a chyby v diktátech. O tom vznikl v 90. letech osmidílný rozhlasový seriál, který se nyní dočkal i své audioknižní podoby. Druhý díl obsahuje další tři povídky.

Hurvínek dělal v diktátech spoustu chyb, což paní Kateřinu rozčilovalo, a tak se Hurvínek se Spejblem a Máničkou rozhodli, že v rámci sebevzdělávání vytvoří učebnici jazyka českého a dají ji paní Kateřině – Bábince – k narozeninám. V prvním díle Bábinku „učili“ všichni tři a zadali jí také domácí úkol. V dalších částech řady žactva rozšířil Spejbl a svéráznými učiteli se stali Hurvínek s Máničkou.
Osmidílný seriál
Spejblova a Hurvínkova učebnice českého jazyka z roku 1993 byl posledním rozsáhlejším rozhlasovým počinem Miloše Kirschnera (zemřel v roce 1996).
Napsal ho Ladislav Dvorský a byl určen pro rozhlasový cyklus. Vysílání pro školy.
Na tomto CD najdete druhou trojici ze zachovaných šesti dílů seriálu (první trojice – Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého vyšla na CD v roce 2020).
Tentokrát budeme třeba počítat slabiky podle dílků čokolády nebo se s našimi hrdiny vydáme na výlet vlakem.

Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého 2 (audiokniha)

Autor: Ladislav Dvorský
Interpreti: Miloš Kirschner, Helena Štáchová 

Vazba: CD
Formát: 128×140 mm
ISBN: 8590236113121
Doporučená cena: 199 Kč

Audioknihu Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého 2 vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete i ukázky k poslechu. Také se můžete podívat na první díl.

————————————————

Osvojit si správnou výslovnost pomohou dětem další logopedické hádanky ve formě veršů. Součástí knihy jsou i bludiště, která děti zavedou ke správnému řešení.

Logopedické hádanky ve formě veršů, v nichž musejí děti samy přijít na správný rým, se staly v rodinách, ve školkách, školách i na logopedických pracovištích velmi oblíbenými, a proto autorky vytvořily jejich pokračování. Kniha Logopedické hádanky 2 opět hravou formou pomáhá v upevňování výslovnosti českých hlásek (procvičují se zde všechny nejčastěji trénované souhlásky) a zároveň rozvíjí u dětí smysl pro rým, rytmus a jazykový cit. Odpovědi v podobě rýmu mohou děti zkusit nejprve uhádnout a poté zkontrolovat, zda je ke správnému obrázku dovede i cestička bludištěm. Tento úkol, při němž si procvičí vizuomotorickou koordinaci, dodává knize nový rozměr.

Ukázka z knihy

 Logopedicke hadanky 2

Logopedické hádanky 2

Zamotané veršovánky k procvičování výslovnosti
Autorky: Ilona Eichlerová, Jana Havlíčková
Ilustrovala: Vendula Hegerová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 168×190 mm
ISBN: 978-80-262-1814-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Logopedické hádanky 2 vydalo nakladatelství Portál, kde jsou k dispozici další ukázky.

O autorkách

Ilona Eichlerová a Jana Havlíčková jsou klinické logopedky s dlouholetou praxí. V Portále vyšly jejich velmi oblíbené knihy Já mám v krabici cukr a krupici, Velké logopedické pexeso 1–3, Logopedické pohádky, Kouká Mína do komína, Logopedické hry pro větší děti nebo Najdu Edu na posedu.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Vesmír skrývá mnoho tajemství a odhalit některá z nich pomůže zajímavá publikace plná vystřihovánek, omalovánek a samolepek. Zábavný průzkum může začít!

Koukáš se občas večer na oblohu plnou hvězd? Chceš vědět, proč je měsíc někdy jako srpek a jindy jako velká koule? Víš, jaký je rozdíl mezi raketou a kosmickou stanicí? Zajímá tě život astronautů na cestě do vesmíru? Dokážeš vyjmenovat planety Sluneční soustavy? Víš, jak se spolu „kamarádí“ Slunce, Země a Měsíc?
Děti se v knize pomocí hledání cest, vybarvování, vystřihování, rozlišování tvarů i barev a nalepování samolepek dozvědí nové a zajímavé informace o vesmíru a životě na kosmické stanici.

Ukázka z knihy

Moje prvni kniha o vesmiru

Moje první kniha o vesmíru

Autorka: Chiara Piroddiová
Přeložil: Jakub Rozehnal
Ilustrátorka: Agnese Baruzziová

Počet stran: 48
Vazba: brožovaná
Formát: 216×272 mm
ISBN: 9788027602377
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Moje první kniha o vesmíru vydalo nakladatelství Slovart, kde také najdete další ukázky z knihy.

O autorce

Chiara Piroddiová je autorka a psychoterapeutka, která má za sebou celou řadu úspěšných knih, v nichž uplatňuje principy montessori pedagogiky a rozvíjí tak kognitivní schopnosti malých čtenářů.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart

————————————————

Přemýšlivost, vynalézavost a pracovitost doprovází lidské pokolení od jeho počátků. V minulosti existovala řada povolání, která v dnešní době již zanikla. Vydejte se na cestu časem a zjistěte, jak si lidé dříve zajišťovali obživu.

Kniha vás seznámí s tím, jak si naši předkové v minulosti zajišťovali obživu pro sebe a své rodiny. Někteří k tomu využívali řemesla, další se věnovali dopravě, léčení, pohostinství, psaní, ilustrování i tisku novin a knih či různým způsobům bavení diváků. Dočtete se také o méně známých zajímavostech, které vás možná překvapí, a navíc zjistíte, jak byli lidé dříve pracovití, přemýšliví a vynalézaví.
Dozvíte se například:

  • jaký byl rozdíl mezi drátníky a dráteníky,
  • že Marie Terezie již v 18. století propagovala očkování,
  • proč byl u nás první rentgen umístěn v hotelu,
  • že apatykáři prodávali i rovnače uší, kocouří sádlo a zuby vepřů,
  • proč trhovci občas kousali do některých mincí,
  • co prodávali hárkaři a pekáčové báby,
  • s čím tajně obchodovali kati,
  • proč nosívali horníci do dolů v klíckách ptáky či hlodavce,
  • co byla bramborová divadla,
  • jak pracovali břichomluvci a jak reiteráci,
  • proč mívali jarmareční zpěváci s sebou často pejska.

Ukázka z knihy

Povolani nasich predku

Povolání našich předků

Od formanů k silákům
Autorka: Stanislava Jarolímková
Ilustroval: Jiří Filípek

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 210×298 mm
ISBN: 978-80-271-2497-8
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Povolání našich předků vydalo nakladatelství Grada. Můžete nahlédnout do ukázky z knihy.

O autorce

Stanislava Jarolímková se narodila v Praze a vystudovala Fakultu žurnalistiky UK. Této profesi se věnovala do roku 1978 a opět se k ní vrátila v roce 1991. Tehdy  začala spolupracovat jako novinář na volné noze s předními pražskými deníky a časopisy, s televizí a rozhlasem, jimž nabízela zejména méně známé zajímavosti z řady oborů – od medicíny a techniky přes flóru a faunu až po historii. Kromě toho otiskovala rozhovory, fejetony a povídky, a připravovala „na klíč“ některé rubriky a jeden celý, dnes již zaniklý časopis. Knihy začala psát v roce 1999. Kromě spolupráce na renomovaném rozšířeném a aktualizovaném vydání publikace profesora Josefa Švejcara Péče o dítě má na kontě přes třicet knih jako např. Co možná nevíte o životě našich předkůCo ještě nevíte o životě našich předkůAby vám znovu chutnaloNa co v učebnicích dějepisu nezbylo místo 1 či Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte 2. Více informací najdete na blogu autorky.

————————————————

Úplný, vtipný a úplně nechutný průvodce ukáže lidské tělo v celé jeho podobě. Zároveň poskytne odpovědi na zvídavé otázky čtenářů bez ohledu na ostych.

Nesmírně vtipná první dětská kniha z pera autora bestselleru Bude to bolet, doktore? Je bezpečné jíst holuby z nosu? Jak velkou část života strávíme na záchodě? Proč nám v řasách žijí odporná stvoření? Tak se pohodlně usaď, natáhni si gumové rukavice a já tě vezmu na prohlídku tvého těla. A vezmeme to pěkně od Adama!

Ukázka z knihy

Anatomie od Adama

Anatomie od Adama

Úplný (a úplně nechutný) průvodce lidským tělem
Autor: Adam Kay
Ilustroval: Henry Paker
Přeložila: Jana Hlávková

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 153×234 mm
ISBN: 978-80-7565-891-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Anatomie od Adama vydalo nakladatelství Jota. Prolistujte si ukázku.

O autorovi

Adam Kay je oceňovaný komik a scenárista pracující pro televizi a film. V mládí vystudoval medicínu, poté šest let pracoval jako porodník a gynekolog a napsal i několik skript, než medicínu opustil a začal se věnovat psaní sitcomů pro BBC a další britské televizní kanály. Jeho první kniha Bude to bolet, doktore? (naše recenze) se stala okamžitě bestsellerem a také ze strany kritiky se jí dostalo velmi příznivého přijetí. Získala několik ocenění a momentálně se podle ní natáčí seriál. Dále napsal pokračování Už zase sloužím o Vánocích (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnatomie od Adama
Úplný (a úplně nechutný) průvodce lidským tělem

Kay, Adam

Jota, 2021

zobrazit info o knizeSpejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého 2 (audiokniha)

Dvorský, Ladislav

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeLogopedické hádanky 2
Zamotané veršovánky k procvičování výslovnosti

Eichlerová, Ilona - Havlíčková, Jana

Portál, 2021

zobrazit info o knizeMoje první kniha o vesmíru

Piroddiová, Chiara

Slovart, 2021

zobrazit info o knizePovolání našich předků
Od formanů k silákům

Jarolímková, Stanislava

Grada, 2021

Napsat komentář