Jak porozumět životu

Maj_tipy
K čemu vás dovede přežívání v extrémních přírodních podmínkách? Jaký je život v souladu s přírodou a co krásného můžete prožít při práci na zahradě? O tom všem vám povypráví dnešní moudré a zajímavé tipy.

V knize Duše objevitelů pólu najdete 16 krátkých a poutavých kapitol líčících zážitky z expedic Erlinga Kaggeho i jeho kolegů, předchůdců a následovníků. Co vás extrémní dobrodružství může naučit o životě a přírodě? Čtěte a dozvíte se to.

Duše objevitelů pólu

Jak nás přežití učí porozumět životu
Autor: Erling Kagge
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 142
Vazba: vázaná
Formát: 113×175 mm
ISBN: 978-80-262-1840-1
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Duše objevitelů pólu vydalo nakladatelství Portál.

Uvažujete někdy nad tím, jaký je hlubší smysl pobytů v přírodě v extrémních podmínkách, za nízkých teplot a jen s nejnutnějším vybavením? Podle norského pokořitele obou zemských pólů je jednou z odpovědí tzv. vnitřní rekalibrace. Erling Kagge ve své nové knize shrnuje zkušenosti z těchto expedicí, které ho dovedly až na samou hranici lidských možností, a popisuje, jak jej přežití v náročných situacích dovedlo ke změně pohledu na život a větší vnitřní vyrovnanosti. Je potřeba neustále si rozšiřovat obzory, naučit se chápat pozitivní aspekt samoty, Důležitý je i konstruktivní přístup ke štěstí, pokud nám zkříží cestu. Autor rozebírá své vnitřní stavy, zabývá se vlivem osamělosti během pobytu v přírodě na lidskou mysl a odkazuje na zkušenosti jiných norských objevitelů a myslitelů. Výsledkem by mělo být „resetování vnitřního kompasu“ a nalezení vnitřního klidu, přestože si slovy Kaggeho „odvahu s sebou nenosíme v termosce“.

 

Ukázka z knihy

Bylo snazší být odvážný, když jsem stoupal na Everest a měl na sebe namířené reflektory, než když jsem se vydal na výpravy nepozorován. Ne proto, že bych na Everest nevystoupal, kdyby o tom nikdo nevěděl, ale je jednodušší prokázat odvahu, když jsme si jistí odměnou.
Na svých výpravách jsem měl štěstí. A občas jsem se dostal do nebezpečné situace, jako když jsem za drsných podmínek na moři zachránil plachtu nebo když jsem klusal přes tenký led. Několikrát jsem byl odvážný, jindy jsem si byl, jak výše řečeno, vědom toho, co jsem udělal, a jindy, jako když Børgeho a mě napadl u severního pólu vyhladovělý medvěd, jsem jen dělal to, co jsem musel, abych přežil. Nechtělo se mi zastřelit ledního medvěda, který na nás zaútočil, ale otázka v tu chvíli zněla, kdo koho bude mít k obědu. Jsem hrdý na to, co se mi povedlo, ale když mluvíme o odvaze, zdá se mi, že mě chválili víc, než si zasloužím.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Erling Kagge je norský cestovatel, nakladatel, sběratel umění a otec tří dcer. Jeho knihy byly přeloženy již do 38 jazyků. Stěžejním tématem jeho prací jsou úvahy o vnitřním klidu, který se často dá nalézt při pobytu v přírodě.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Kniha Žít lehce vypráví inspirující a nevšední příběhy těch, kdo se rozhodli žít v souznění s přírodou. Janek a Lucie Sedlářovi opustili dosavadní způsob života a cestují s rodinou obytným autem po krajině. Co jim tohle rozhodnutí dalo?

Žít lehce

O lidech žijících v souladu s přírodou
Autoři: Janek Sedlář, Lucie Sedlářová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 168×220 mm
ISBN: 978-80-7565-864-7
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Žít lehce vydalo nakladatelství Jota.

Inspirativní životní příběhy lidí, kteří se rozhodli žít v souladu s přírodou a jejími cykly. Lucie a Janek Sedlářovi si plní sen – společně s dětmi cestují starým obytným autem po zapadlých, ale dechberoucích krajích naší země a hledají svůj vysněný pozemek, rodový statek, místo, kde by se usadili, tvořili a žili v souladu s přírodou. Při tomto putování navštěvují inspirativní lidi, kteří již udržitelným způsobem života žijí, jsou částečně soběstační, respektují sebe, ostatní i Matku Zemi. A protože je Janek Sedlář talentovaný fotograf, tyto zajímavé lidské příběhy doplnil barevnými fotografiemi. Zavedou nás na krásná místa a dají nám nahlédnout do lidských srdcí. Proč se tito lidé rozhodli opustit dosavadní způsob života, proč si vybrali k pobytu zrovna toto místo, jak se dá žít v rozestavěném slaměném domě, jak se žije bez lednice a jak se může stát, že vám někdo daruje pozemek… Když totiž budujete rodový statek, budujete nejen místo k životu, ale prozkoumáváte také svůj vnitřní svět. A o to všechno se s vámi Lucie a Janek Sedlářovi podělí. Více o projektu Žít lehce se dozvíte na zitlehce.cz

 

Ukázka z knihy

Sedím v lotosové pozici doma na zemi v Jestřabicích. Svíčka do kruhu osvětluje prostor kolem mě. Pozoruju v tichosti její plamen. Lucka s Jasmínkou už tiše spí. Je to asi půl roku, co jsem se rozhodl opustit své zaměstnání v reklamním studiu, kam jsem chodil jen ze setrvačnosti, v práci samotné jsem neviděl smysl. Nebyl jsem s ní v souladu. Tehdy jsem udělal důležité rozhodnutí – dal jsem výpověď. Tečka za jednou kapitolou. Chtěl jsem dělat, co mě baví. Tvořit a naplno se věnovat fotografii. Cítil jsem, že to zvládnu. Bylo to odvážné rozhodnutí a jsem rád, že jsem to udělal. Vykročil jsem tehdy za svým snem. Ostatně to je taky jeden z důvodů, proč sedím na zemi se zkříženýma nohama a chystám se na vizualizaci naší budoucnosti. Teď ještě netuším, jak důležitý tento okamžik pro mě a naši rodinu bude. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Lucie a Janek Sedlářovi vzali život do svých rukou. Janka většinou najdete na vysněném pozemku, kde buduje zázemí pro celou rodinu. Když není zrovna na pozemku, tak fotografuje stromy nebo natáčí další inspirativní příběhy. Taky organizuje několikadenní skupinové poutě přírodou za lidmi z příběhů této knihy, u nichž je možné najít inspiraci a změnit směr svého života v souladu se svou duší. Lucie je vystudovaná psycholožka lehce šmrncnutá žurnalistikou a muzikoterapií. A také matka, máma, maminka, ta, která se láskyplně stará o teplo rodinného krbu. Společně s Jankem nyní tvoří rodinný projekt Žít lehce.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Do přírody se vydáme i s naším třetím dnešním tipem, jímž je knížka Od semínka v prach od Marca Hamera. Vžijte se do pocitů vášnivého zahradníka, který si užívá práci rukama a rozjímá nad koloběhem života.

Od semínka v prach

O životě, přírodě a jedné zahradě
Autor: Marc Hamer
Přeložil: Vojtěch Ettler

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7670-054-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Od semínka v prach vydalo nakladatelství Kazda.

V této ojedinělé knize nás Hamer mě­síc po měsíci provádí svými zážitky při práci v zahradě i mimo ni, přičemž stří­dající se roční období uvádějí do popředí stále nové rostliny i živočichy a zahrad­níka samotného vedou k rozjímání nad vlastní minulostí i budoucností. Z au­torova mírumilovného a meditativního vyprávění se dozvíme o zahradnickém folklóru a moudrosti, radostech práce rukama, jeho cestě od osamělého bezdo­movectví k rodinné spokojenosti i o ko­loběhu růstu a rozkladu, podle něhož se řídí nejen život v zahradě, ale i ten náš.

 

Ukázka z knihy

Prší, potom studeným vzduchem probleskne slunce a třešňové pupeny jsou růžové a nalité. Vyjdu v pantoflích ven, několik obsypaných pokroucených větviček ustřihnu a dám si je ve váze na stůl, abych se další dny mohl dívat, jak se rozvíjejí. Sehnu se k botám, z potemnělé oblohy se opět spustí déšť, já zůstanu napůl ohnutý uprostřed zavazování tkaniček a přemýšlím, co teď. S jednou botou rozvázanou se přesunu k zadním dveřím. Následuje mě kočka, posadí se mi u nohou a oba čekáme a díváme se z okna. Když uběhne dvacet minut nebo snad hodina, slunce zase vykoukne, a tak se vydám k dodávce. Kočka hlavním vchodem proklouzne spolu se mnou, odběhne do mokré trávy a já vyrazím do zahrady, která už na mě čeká.

Přečtěte si celou ukázku v našem článku.

 

O autorovi

Marc Hamer se narodil a vyrůstal na severu Anglie, odkud se později pře­sunul do Walesu. Po dvouletém období bez střechy nad hlavou a následné práci na železnici studoval výtvarné umění v Manchesteru a Stoke-on-Trentu. Jeho předchozí kniha Jak chytit krtka – a najít v přírodě sám sebe byla navržena na ocenění Wainwright Prize.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy o životě a přírodě? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDuše objevitelů pólu
Jak nás přežití učí porozumět životu

Kagge, Erling

Portál, 2021

zobrazit info o knizeŽít lehce
O lidech žijících v souladu s přírodou

Sedlář, Janek - Sedlářová, Lucie

Jota, 2021

zobrazit info o knizeOd semínka v prach
O životě, přírodě a jedné zahradě

Hamer, Marc

Kazda, 2021

Napsat komentář