Knižní nadílka pro starší děti

deti vanoce
Jste rodiče, kteří hledají inspiraci na vánoční dárky? Nebo naopak čtenáři, kteří si chtějí zkrátit čekání na Vánoce? Už nemusíte tápat! Gamebooky jsou ideální pro ty, kteří chtějí ovlivnit příběh. Nechybí ani napínavé pátrání, hledání kešek a příběh o tom, jaké to je být trans.

Vzácná šperkovnice rozvíří vody malého městečka. Ten, kdo k ní najde klíč, si bude moci vzít její obsah. A Agnes díky svým snům tuší, kde by mohl být ukrytý. Podaří se jí odhalit tajemnou zahradu?

Do muzea jednoho malého ospalého městečka někdo zašle vzácnou starou zamčenou šperkovnici. Muzeum šperkovnici může vystavit, je tu ale jedna podmínka: pokud se najde někdo, kdo od ní bude mít klíč, smí si její obsah odnést. Jedenáctiletá Agnes při návštěvě muzea poznává, že tento vzácný exponát vídá ve spánku a pokud by měla věřit svým snům, ví také, kde ke šperkovnici najít klíč. Společně se svým kamarádem Bunem začnou pátrat po jejím osudu, po domě a po tajemné zahradě z Agnesiných snů.
Kniha je určena dětem od 8 do 12 let.

Ukázka z knihy

Později si Agnes myslela, že všechno začalo v ten den, kdy objevila starý hřbitov a kovanou brankou vešla dovnitř.
Stalo se to tři dny poté, co se přestěhovali. Jenom tři dny potom! Všechno se to seběhlo hrozně rychle. (str. 15)

Agnes a odemceny sen

Agnes a odemčený sen

Autorka: Tuutikki Tolonen
Přeložila: Alžběta Štollová
Ilustrovala: Kati Vuorento

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1841-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Agnes a odemčený sen vydalo nakladatelství Portál. Přečtěte si ukázky z knihy.

O tvůrcích

Tuutikki Tolonen je úspěšná a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. V Portále jí vyšla kniha Strašidelná chůvaStrašidelná cesta (naše ukázka) a Strašidelný dopis.
Kati Vuorento je současná finská ilustrátorka, žije a pracuje v Helsinkách.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Pan Lupička se vydává na dovolenou do Paříže a jako nadšenec do řešení detektivek se ujímá zajímavého případu. Panu Armaňakovi totiž někdo ukradl nos. A co je ještě zajímavější, čtenáři mohou rozhodnout o tom, jak se bude příběh odvíjet.

Líbilo by se ti, kdyby se příběh v knize odvíjel, jak určíš? Nevěříš, že to jde? Tak schválně!
„Paříž s vůní zločinu“ je tak trochu jinak napsaná detektivka. Malý čtenář má při její četbě možnost ovlivnit děj: na konci kapitol se rozhoduje, jak by měl příběh dál pokračovat, a podle toho postupuje na zvolenou stranu knihy.
Pan Lupička, poněkud kulatější účetní, se vydává na vysněnou dovolenou do Paříže, aniž tuší, že na něj čeká velké detektivní pátrání. Záhy se totiž seznámí s panem Armaňakem. Je mu na něm cosi divného. No tě pic! Vždyť mu chybí nos! Ano, čtete správně. Armaňakovi ve spánku ukradli jeho jedinečný nos! A proč? Protože je to nos nejlepšího parfuméra ve Francii. Pan Lupička si odjakživa přál být detektivem, a tak se chopí příležitosti a vyrazí za první stopou.
Pomoz mu a rozhodni, kam ho pátrání zavane a jak toto napínavé dobrodružství dopadne.
Barevné ilustrace vytvořila Petra Waldauf Slabá, a můžete se těšit i na jednu rozkládací ilustraci.

Ukázka z knihy

„Tak, a je to tady, už není cesty zpět,“ povzdychl si pan Lupička a podíval se po svých zavazadlech. Ta čítala celkem dva středně velké kufry pečlivě přepásané popruhem a příruční aktovku. Vše dokonale ladilo s Lupičkovým novým cestovním oblekem. Pan Lupička totiž doposud ještě nikdy necestoval tak daleko. „Safra, safra, to je hodin. Takhle tam nebudu načas, musím si pospíšit.“ (str. 9)

Paříž s vůní zločinu

Autorky: Šárka Ledenová, Hana Prokopcová
Ilustrovala: Petra Waldauf Slabá

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 160×190 mm
ISBN: 978-80-257-3631-9
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Paříž s vůní zločinu vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

————————————————

A máme tu další gamebook. Vojta a Klárka cestují časem, konkrétně do 20. století, díky prababiččině deníku. Dozví se mnoho zajímavých informací, které si pak čtenáři ověří prostřednictvím různých úkolů, a také se rozhodnou, jak by měl příběh pokračovat.

Vojta s Klárkou jsou opět tu a tentokrát se společně vydávají na cestu 20. stoletím. Vojtova prababička je sice stará a možná trochu popletená, zažila ale věci, které si Vojta s Klárkou ani neumí představit. Prababička si toho moc nepamatuje, zato její deník ano! Proč se s ním a babičkou tedy nevydat strojem času na prohlídku 20. století? Proč nezjistit, co všechno zažili naši prarodiče, jaký byl jejich život, čeho se báli a na co se těšili, dokonce jaké hráli hry?
Kniha kombinuje čtení s luštěním.
Každá kapitola je ukončena logickým, matematickým, jazykovým, postřehovým či jiným úkolem, který čtenáře odkáže na pokračování v příběhu. Na některých místech se čtenáři mohou samostatně rozhodnout, jak by podle nich měl příběh dál pokračovat. Jde tedy o knihu v pravém slova smyslu interaktivní. Děti si bystří hlavu i vlastní úsudek a navíc se nenásilnou formou dozvídají informace z nedaleké minulosti.
Kniha je určena především pro děti od 9 do 13 let.

Ukázka z knihy

Zpet o sto let na vylet

Zpět o sto let na výlet

Gamebook
Autorka: Renata Šindelářová
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1837-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Zpět o sto let na výlet vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorce

Renata Šindelářová je spisovatelka, redaktorka a lektorka na vlastní noze. Cvičí jógu, má ráda turistiku a fotografuje. V Portále jí vyšla kniha Ztraceni v rudolfinské Praze (2017) a Tajemství pokladu svatého Václava (2019).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Pocit nebezpečí, adrenalin na nejvyšší úrovni a nakonec radost z ukořistění pokladu – řeč je o geocachingu. Tima k němu dovedla zesnulá maminka. Když dostane možnost účastnit se světové hry, neváhá. Podaří se mu vyhrát?

Existuje napínavější hra než hon za poklady? Tim je vášnivý runner a sběrač kešek. Když se mu tedy jednoho dne naskytne příležitost zahrát si zatím největší hru tajemné společnosti GlobalGames, neváhá ani minutu a zúčastní se jí spolu se stovkou nejlepších lovců kešek v zemi. Na sedmi místech se skrývá sedm kešek a vyhrává jen ten nejrychlejší. Tim si brzo uvědomí, že to sám nezvládne, a rozhodne se spojit síly se Sakurou, krásnou a vynikající runnerkou z jeho města. Nakonec ale může vyhrát jenom jeden. Mohou se na sebe Tim se Sakurou spolehnout?

Ukázka z knihy

Do cíle zbývalo pět metrů. Malá žlutá krabička byla dobře ukrytá za mohutným ocelovým nosníkem. Na boku jí blikalo červené světýlko. Znamení, že je mechanismus aktivní a čeká, až ho někdo otevře.
Pět metrů. Stejně tak dobře by mohla být na druhém konci světa.
Při pohledu shora byla krabička neviditelná. Člověk se musel plazit, aby ji objevil. (str. 7)

Worldrunner: Lovci

Autor: Thomas Thiemeyer
Ilustroval: Jann Kerntke

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7639-116-1
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Worldrunner: Lovci vydalo nakladatelství Bookmedia, kde jsou další ukázky.

O autorovi

Thomas Thiemeyer je německým spisovatelem a ilustrátorem. Vystudoval geografii a geologii v Kolíně nad Rýnem a poté se začal věnovat právě ilustrování a psaní. Se svými vědeckofantastickými thrillery a knihami pro mládež získal několik ocenění a prodal více než půl milionu výtisků. Jeho díla byla přeložena do mnoha světových jazyků, například do španělštiny, holandštiny, polštiny, češtiny nebo slovinštiny. Stal se neodmyslitelnou součástí německé zábavní literatury. Je autorem trilogie EvoluceMěsto přeživších, Věž zajatců a Pramen života

Zdroj informací: Knihcentrum

————————————————

Hlavní hrdinka se narodila jako kluk, ale cítí se jako holka. Za podpory rodičů podstoupí intenzivní přeměnu, ale spolužáci ve škole to nevezmou s pochopením. Proto nastoupí do třeťáku na nové škole s čistým štítem, kde nikdo neví, že je trans.

Kniha o tom, jaké to je, být trans*, studovat na gymnáziu a dospívat v dnešním světě. Pro ty, kteří právě dospívají, i pro ty, co by si dospívání rádi připomněli.
Jaké to je, narodit se do klučičího těla, i když jste holka? A jaké to je, začlenit se po roční pauze do středoškolského kolektivu, kde nikoho neznáte? Míša právě nastupuje do třeťáku. Podruhé. Napoprvé to moc nevyšlo. Když se po prázdninách, které strávila intenzivní prací na své proměně, vrátila do lavice, její spolužáci fakt, že jejich spolužák Michal je najednou spolužačka Míša, nezvládli. A tak to Míša zkouší znovu. V nové škole, kde nikdo neví o tom, že je trans, a kde nikoho nezná.

Ukázka z knihy

Někdo by měl promazat panty dveří mýho pokoje. Ze čtení mě vytrhlo jejich zaskřípění. Nemusela jsem ani zvedat oči od knížky, abych věděla, že to je moje máma. Za poslední dvě hodiny za mnou přišla už šestkrát.
„Miško? Jsi si jistá, že to zvládneš?“ zeptala se mě tenkým hlasem.
„Ano, mami,“ odpověděla jsem, jak nejklidněji to je šlo. Ne že bych svou mámu bezmezně nemilovala, ale začínalo to být trochu … ehm… repetitivní? (str. 13)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Třeťák

Autorka: Ella Fever
Přeložila: Monika Pavlovičová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-325-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Třeťák vydalo nakladatelství Pointa.

O autorce

Ella Fever je Rebelující studentka grafického designu tiskovin. Poeta s hlavou a srdcem v oblacích. Milovník všech druhů pohybu a umění, nejlépe tedy nějakého uměleckého pohybu. Bydlenka amatér a v neposlední řadě pisálek. Píše hodně, pořád a už úplně odmala. Psaní je pro ni forma, jak ze sebe něco dostat, ale i jak se spoustu věcí dozvědět. Třeťák není její prvotina, tou byla série Bublifuk, která začala vycházet, když jí bylo čtrnáct. Svými knihami chce ukázat, jaké dospívání je.

Zdroj informací: Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAgnes a odemčený sen

Tolonen, Tuutikki

Portál, 2021

zobrazit info o knizePaříž s vůní zločinu

Ledenová, Šárka - Prokopcová, Hana

Argo, 2021

zobrazit info o knizeZpět o sto let na výlet
Gamebook

Šindelářová, Renata

Portál, 2021

zobrazit info o knizeWorldrunner: Lovci

Thiemeyer, Thomas

Bookmedia, 2021

zobrazit info o knizeTřeťák

Fever, Ella

Pointa, 2021

Napsat komentář