Muž, žena, rodina – tipy pro různé fáze společného soužití

tipy-vztahy-nahled
Všichni dobře víme, že lidské vztahy mohou být sice krásné, ale i komplikované. A je jedno, jestli se jedná o vztah mezi mužem a ženou, ženou a její matkou nebo rodičem a dítětem. Knihy z dnešních tipů vám ukážou způsob, jak si s těmito úskalími bezpečně poradit.

Autora první knihy z dnešních tipů si možná budete pamatovat ve spojitosti s titulem 12 pravidel pro život. I tentokrát se spolu s ním podíváte na hlavní pilířem, na kterých stojí naše společnost, a popřemýšlíte, jakým způsobem bychom měli uvažovat do budoucna. Kniha se pozastavuje mimo jiné i nad změnami, které do našich životů aktuálně vnesla pandemie…

Oceňovaný komentátor a psycholog ve své předchozí knize 12 pravidel pro život nabídl „protilátky proti chaosu“ v našich životech: odvěké pravdy, uzpůsobené pro moderní život plný úzkostí. Ve své nové knize ukazuje, že smysluplného života nedosáhneme, když budeme ignorovat sféru přesahující to, co víme, a bez schopnosti přizpůsobit se neustále se proměňujícímu světu. Přemíra chaosu nás ohrožuje nejistotou, přemíra řádu zase vede k úbytku zvídavosti a tvořivé vitality a hrozí zkostnatělostí a totalitárními rysy. Kniha Řád není všechno nás tedy vyzývá k hledání rovnováhy mezi oběma principy. Autor opět čerpá z hluboké znalosti psychologie, mytologie i popkultury, uvádí také řadu příkladů ze své klinické praxe, a přichází s dvanácti novými principy, které čtenáře vedou k odvážnějšímu, pravdivějšímu, smysluplnému životu. Věnuje se zejména každodenním situacím, v nichž se všichni ocitáme ve společnosti, v zaměstnání i v rodině a manželství; a ukazuje, že cestou k překonání problémů v těchto situacích je pochopení vlastní zodpovědnosti a přijetí aktivní role.

Dlouho očekávané pokračování knihy 12 pravidel pro život, které se po celém světě prodalo více než 5 milionů výtisků.

Řád není všechno

12 dalších pravidel pro život
Autor: Jordan Peterson
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-25736-48-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Řád není všechno vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pátého února 2020 jsem se probudil na jednotce intenzivní péče – v Moskvě. Byl jsem připoutaný patnácticentimetrovými popruhy k bokům postele, protože když jsem o sobě nevěděl, byl jsem tak neklidný, že jsem se pokoušel vytrhnout si kanyly z ruky a z jipky odejít. Cítil jsem se bezmocný a zmatený, nevěděl jsem kde jsem, a lidé kolem mě mluvili cizím jazykem. Nebyla tam ani moje dcera Mikhaila a její manžel Andrej, kteří měli povolené jen krátké návštěvy a nesměli být u toho, když mě lékaři probouzeli. Kromě toho jsem byl rozčilený, že tam vůbec jsem, a když za mnou dcera za pár hodin přišla, vylil jsem si na ní vztek, ačkoli si to ani v nejmenším nezasloužila. O nejrůznější moje potřeby bylo postaráno velmi svědomitě, navíc navzdory obrovským logistickým problémům, jaké nutnost vyhledat lékařskou péči v naprosto cizí zemi přináší. Na několik předcházejících týdnů si nevzpomínám vůbec a vím jen velice málo z toho, co se odehrálo od chvíle, kdy jsem v polovině prosince nastoupil do nemocnice v Torontu. Jedna z mála věcí, které jsem si z prvních dnů roku pamatoval, bylo psaní této knihy.

Pokud vás kniha zaujala, dočtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Jordan B. Peterson (* 1962) je kanadský klinický psycholog a profesor psychologie na univerzitě v Torontu. Mezi jeho hlavní zájmy patří psychologie osobnosti, role náboženství a ideologie a posilování osobnosti. Získal značnou proslulost svým vystupováním proti některým projevům politické korektnosti v kanadském akademickém prostředí, je odpůrcem řady trendů, které panují v moderním západním světě – politickou korektností počínaje přes feminismus až po varování před klimatickou změnou. I díky této pozornosti se jeho kniha 12 pravidel pro život stala bestsellerem v celém anglicky mluvícím světě a je překládána do dalších a dalších jazyků.

Zdroj informací

————————————————

Během svého života člověk prochází mnoha fázemi. Mění se přitom nejen fyzicky, ale i duševně – dozrává, vyvíjí se a hlavně přehodnocuje své touhy, cíle a potřeby. V sedmi letech máme jiný žebříček hodnot než ve dvaceti, v mládí toužíme po jiných věcech než na sklonku života. A mění se také naše vztahy, zejména ty partnerské. Říká se, že s roky strávenými v manželství se ze vztahu vytrácí láska a vášeň. To ale nemusí být nutně pravda…

Gudrun Burkhardová popisuje vývojová stádia mužů a žen v různých sedmiletých obdobích a ukazuje, že v průběhu svého života má každý za úkol uvést mužské a ženské do harmonie ve své vlastní duši. Druhá část knihy se zaměřuje na různé úrovně vztahů mezi muži a ženami a dokládá, jak požadovaná integrace může mít pozitivní vliv na partnerský vztah.

Muž a žena

Integrativní biografická práce
Autorka: Gudrun Burkhardová
Přeložila: Radana Studenovská

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 149×219 mm
ISBN: 978-80-7530-269-4
Doporučená cena: 268 Kč

 

Knihu Muž a žena vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Gudrun Burkhardová se na české literární scéně představila již knihou Vzít život do vlastních rukou.

————————————————

Co všechno chlapec potřebuje, aby se z něj stal správný muž? Jaký je rozdíl mezi chlapci a dívkami v období dospívání a jak by se k jejich výchově mělo přistupovat? Potřebují chlapci ve svém životě nutně mužský vzor? Knihu Divoký a opravdový lze doporučit všem mužům i ženám, otcům i matkám, kteří by rádi hlouběji pochopili peripetie dospívání.

Mnoho mužů si klade otázky po smyslu vlastní existence a smysluplnosti jejich života. Dnešní doba jim neudává žádný směr a jen velmi málo otců ukazuje svým synům kudy jít. A přitom všechny čeká ta nejtěžší životní zkouška, rozložená v čase. Není totiž nic riskantnějšího než „stávat se mužem“. Tato kniha vypráví o tom, jak to vypadá, když se někdo stane mužem a také – což je daleko užitečnější – o tom, jak se jím stát. Popisuje jak mužskou cestu prožívá muž, který hledá uzdravení, obnovu a dospělost. Patří do rukou nejen mužům, ale i ženám, které díky ní mohou pochopit, co se odehrává v životech jejich manželů a synů.

Divoký a opravdový

Mapa mužské spirituality
Autor: John Eldredge 

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 9788072554393
Doporučená cena: 215 Kč

 

Knihu Divoký a opravdový vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

Pár slov pro maminky – tato kniha velmi pomůže všem, kteří vychovávají syny, i těm, kteří se snaží milovat své dospělé syny (i jejich otce). Když jsem dopsal tuto knihu, uveřejnil časopis Newsweek článek o krizi chlapců a doplnil ho fotkou na titulní stránce. Psalo se v něm o tom, že chlapci ve škole zaostávají za dívkami a mají problémy. Autor článku říkal: Chlapec bez otcovského vzoru je jako cestovatel bez mapy. Není to úleva? Zjistit, že nemůžete být pro svého syna vším, dokonce ani když to velmi potřebuje? Potřebuje totiž otcovský vzor.

Na webu nakladatele si přečtěte další ukázky.

O autorovi

John Eldredge je zakladatel a ředitel křesťanské organizace Ransomed Heart Ministries, která pomáhá mužům i ženám znovu objevit své srdce. John je autorem a spoluautorem mnoha knih, z nichž česky již vyšlo: Chraň své srdce, Pozor srdce muže!, Velký příběh, Na cestě, Pohni horami, Úchvatná! a Cestou touhy. Se svou ženou Stasi žije v Coloradu, mají tři syny – Samuela, Blaina a Luka. Miluje svůj domov ve Skalistých horách, kde se může věnovat mnoha zálibám, k nimž patří rybaření, horolezectví a kanoistika.

Zdroj informací

————————————————

Máte děti? Čtete jim pohádky na dobrou noc, nebo dokonce vymýšlíte vlastní příběhy? Asi víte, že příběhy jsou pro děti  důležité. Pomáhají jim s rozvojem fantazie, s upevňováním správných hodnot, přinášejí jim ponaučení. Vedou děti k tomu, aby se z nich v budoucnu stali vášniví čtenáři. Ale víte také, jak příběhy vypravovat správně, aby si z nich děti co nejvíc odnesly? Na to vám odpoví kniha Jak vyprávět příběhy dětem, jejíž autoři jsou sami zkušení rodiče a pedagogové.

Pomozte svým dětem postavit most mezi realitou a představivostí. Tím mostem je příběh.

Vyprávění příběhů buduje vztah mezi rodičem a dítětem a prohlubuje vzájemnou důvěru. Příběhy dětem pomáhají porozumět vlastním emocím, soucítit s ostatními a lépe chápat složitý svět, který je obklopuje. Kniha přináší rodičům, prarodičům a pedagogům návod na to, jak vyprávět příběhy pomocí souvislostí a tak, aby vypravěče i dětského posluchače pohltily.
Z klíčových pravidel intuitivního vyprávění autoři sestavili překvapivě snadnou metodu – díky ní se dobrým vypravěčem může stát skoro každý. Srozumitelně vysvětlují, jak lze využívat události a objekty z každodenního života, vyprávět pomocí souvislostí a tak, aby vás i vašeho potomka příběhy pohltily. Od vytváření příběhu se totiž vaše pozornost přesune k posilování vzájemného vztahu a probudí ve vás netušené dovednosti. Vyprávění příběhů je něco, v čem jste už teď dobří. Možná si to jenom neuvědomujete.
V knize najdete vysvětlení, jak příběhy všestranně obohacují naše životy i praktické rady, jak začít improvizovat se svými vlastními příběhy. Jediná odbornost, bez níž se neobejdete, je emocionální kontakt s vašimi dětmi – něco, v čem jste lepší než kdokoli jiný.
Publikace by neměla by uniknout rodičům, prarodičům a pedagogům.

Jak vyprávět příběhy dětem

Autoři: Silke Westová, Joseph Sarosy
Přeložila: Lenka Adamcová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-049-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

 

Knihu Jak vyprávět příběhy dětem vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

jak-vypravet-detem

Můžete si dočíst ukázku.

O autorech

Silke Rose West je učitelka v mateřské škole s více jak 30 lety praxe. V roce 1995 byla jednou ze zakladatelů Taos Waldorf School a v roce 2015 propagovala vznik první lesní školy v Novém Mexiku. V Taosu je známá pro své příběhy a loutkové hry a jako poradkyně pro rodiče, učitele a školy obecně.
Joseph Sarosy je učitel a spisovatel na volné noze. V roce 2019 vydal dobře oceňovanou knihu A Father’s Life. Stál u zrodu #Greatdad Campaign, která má vyzdvihnout kvality výjimečných otců napříč státem. Jeho blog The Storytelling Loop má více jak 70 tisíc čtenářů po celém světě.

Více o knize a jejích autorech čtěte na How To Tell Stories To Children.

————————————————

Máloco je v životě rodiče tak těžké jako období, kdy musí nechat své děti dospět. Ta chvíle přijde najednou, bez varování – jednoho dne je vaše dítko ještě malé, potřebuje vedení a podporu, a než se nadějete, už by si rádo dělalo věci po svém a zařídilo si vlastní bydlení. Ale co pak dělat s prázdným dětským pokojem? Jak se vyrovnat s nově nabytou svobodou? A co když se vašemu potomkovi do osamostatňování naopak vůbec nechce?

Co si počít, když tatínek přestal mluvit a v poslední době se zdržuje převážně v dílně nebo v zahradním domku? A jak přesvědčit pětatřicetileté dítě, aby se už konečně poohlédlo po vlastním bydlení?

Okamžik, kdy děti dospějí, osamostatní se a opustí domov a rodiče, patří v životě k těm přelomovým. Otec a matka zůstanou náhle sami a musí prostor, který až dosud věnovali výchově potomků, znovu zaplnit, což vždy není úplně jednoduché a je to spojeno s mnoha výzvami.
Kniha známé německé psycholožky otvírá témata, která se v souvislosti s touto situací objevují, a nabízí konstruktivní řešení, ať už se jedná o samotný proces oddělení od rodičů, nezdravou závislost, očekávání, že nám děti něco „dluží“, bolestivé „pouštění“, či specifika mužského způsobu truchlení. Důležitou součástí jsou i tipy na obnovu zanedbaného manželství, návrhy jednání v situacích, kdy se dospělým dětem nechce hnízdo opustit, a možnosti nových, zdravějších vztahů.

Když vylétnou děti z hnízda

Od symbiózy k samostatnosti
Autorka: Adelheid Müller-Lissner
Přeložila: Alena Bezděková

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 128×200 mm
ISBN: 978-80-262-1833-3
Doporučená cena: 359 Kč

 

Knihu Když vylétnou děti z hnízda vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Potřebuje ještě trochu času, než dokáže využívat pokoj své dcery jinak, citují v příspěvku v rubrice Bydlení novin Frankfurter Allgemeine Zeitung matku, jejíž dcera se právě odstěhovala kvůli studiu. Na psacím stole stále leží sešity a knihy, které dívka potřebovala k přípravě na maturitu. Ještě pořád to vypadá, jako by si jen někam odskočila, utěšuje se matka. Současně konstatuje, že citový vztah její dcery k tomuto pokoji už není zdaleka tak intenzivní a že se při pobytu doma většinou zdržuje v obývacím pokoji nebo v kuchyni. A ona cítí, že by v bytě měla co nejdříve něco změnit. Je to podobný pocit jako po Vánocích, když se musí odstrojit vánoční stromeček.

Prohlédněte si další ukázky.

O autorce

Adelheid Müller-Lissner je německá pedagožka, psycholožka a novinářka. Napsala větší počet knih o různých aspektech vztahu rodičů a dětí.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Kterou z dnešních knih byste si rádi přečetli nebo darovali někomu z vašich blízkých? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘád není všechno
12 dalších pravidel pro život

Peterson, Jordan B.

Argo, 2021

zobrazit info o knizeMuž a žena
Integrativní biografická práce

Burkhard, Gudrun

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeDivoký a opravdový
Mapa mužské spirituality

John Eldredge

Návrat domů, 2021

zobrazit info o knizeJak vyprávět příběhy dětem

Westová, Silke Rose – Sarosy, Joseph

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeKdyž vylétnou děti z hnízda
Od symbiózy k samostatnosti

Müller-Lissner, Adelheid

Portál, 2021

Napsat komentář