Zpravodajci – parašutisté – partyzáni

S Moskvou za zady
Další kniha z edice Průvodce se zaměřuje na místa, kde působili odbojáři napojení na zahraniční odboj v Sovětském svazu. Ať už se jednalo o zpravodajce, partyzány či parašutisty, všichni měli stejný cíl, a to oslabit nacistickou nadvládu.

Kniha čtenářům přibližuje místa, která jsou spojena s činností lidí, již se v době druhé světové války zapojili do odbojové činnosti navázané na tehdejší Sovětský svaz. Od zpravodajců, kteří v protektorátu působili od rozpadu Československa, přes výsadky vysílané z různých center ze Sovětského svazu s úkoly zpravodajskými až po skupiny ryze bojové, vysazené s cílem vytvořit na okupovaném území partyzánské skupiny a posílit ozbrojený boj proti nacistům. Kromě osudů konkrétních vojáků, občanů předválečného Československa, z nichž většina v SSSR prošla speciálním výcvikem, jsou v knize vzpomínáni i jejich domácí pomocníci, bez kterých by se stanovené cíle nepodařilo splnit.

Ukázka z knihy

Spolu s vojáky se akce zúčastnil místní Volkssturm, jenž v rojnici postupoval od Zálesní Lhoty. Parašutisté tak byli sevřeni v obklíčení, z něhož se jim podařilo uniknout jen náhodou. Zahynul pouze rotmistr Jozef Segeň, který v bezvýchodné situaci volil raději sebevraždu. Jeho tělo bylo zahrabáno na hřbitově do neoznačeného hrobu.
Dne 1. 5. 1945 se místo posledního odpočinku Jozefa Segeně stalo místem odbojové akce členů výsadku CHAN II, kteří na toto místo umístili československou a sovětskou vlajku a dva věnce s nápisy „Vzpomínáme a nezapomínáme“ a „Čeští partyzáni“.

S Moskvou za zády

Zpravodajci – parašutisté – partyzáni
Autor: Pavel Šmejkal

Počet stran: 1028
Vazba: flexi
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-200-3099-3
Doporučená cena: 1 Kč

 

Knihu S Moskvou za zády vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte se podívat na ukázku.

O autorovi

Pavel Šmejkal (1966) vystudoval Pedagogickou fakultu UK, je novinář a publicista. Jako redaktor či editor prošel redakcemi odborného týdeníku Strategie a Lidových novin. V současné době je šéfredaktorem měsíčníku 21. století. Je autorem či spoluautorem knih s tematikou domácího odboje: Anthropoid, Protektorátem po stopách parašutistů, Silver A či Ležáky a odboj ve východních Čechách.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeS Moskvou za zády
Zpravodajci – parašutisté – partyzáni

Šmejkal, Pavel

Academia, 2021

Napsat komentář