Druhá světová válka, odboj a vypálení Ležáků

lezaky-a-odboj-ve-vychodnich-cechach
Během okupace za druhé světové války se přihodilo mnoho událostí. Jednou z nejvýznamnějších byl atentát na říšského protektora, po němž došlo k vyhlazení obce Lidice a následně i osady s názvem Ležáky. Více o těchto temných časech zjistíte v knize, kterou vám dnes představíme.

Kniha přiblíží nejen historii samotné osady Ležáky, ale doplní ji o kontext odboje napojeného na výsadky z Velké Británie v širším regionu. V jednotlivých kapitolách čtenář najde příběhy nejen parašutistů a jejich podporovatelů, ale i příběhy příslušníků nacistického represivního aparátu, jehož nasazení v tomto prostoru bylo masivní. Přesto, že příběh osady Ležáky a jejích obyvatel je příběhem tragickým, zároveň je jedním z nejheroičtějších příběhů druhého odboje. Kniha se věnuje i historii památníku Ležáky po osvobození a je doplněna řadou málo známého obrazového materiálu.

Ležáky a odboj ve východních Čechách

Autoři: Kamila Chvojková, Vojtěch Kyncl, Michal Pupcsik, Pavel Šmejkal a editor Jiří Padevět

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-2633-0
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Ležáky a odboj ve východních Čechách vydalo
nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Od počátku byl však výsadek stíhám potížemi, které započaly již v místě doskoku. Ivan Kolařík zde ztratil svoje falešné doklady, v nichž měl fotografii s věnováním od své snoubenky Milady Hrušákové. Snímek měl s sebou do akce v rozporu se všemi předpisy. Navíc se nepodařilo nalézt jeden ze shozených zásobníků s materiálem a npor. Adolf Opálka se při seskoku poranil. To vše vedlo velitele k rozhodnutí zakopat na místě materiál a skupinu na nejbližší dobu rozpustit s tím, že se sejdou po zadání inzerátu Koupím slovník jazyka českého. Nabídka na adresu: Jan Vojtíšek. Lázně Bělohrad 354 v Národní politice u adresáta nabízejícího koupi česko-německého slovníku. To byl domluvený způsob využívaný všemi skupinami tzv. první vlny.
Adolf Opálka odjel do rodných Rešic, kde si léčil zranění, Ivan Kolařík jel za rodiči do Valašského Meziříčí a Karel Čurda zamířil do Jindřichova Hradce.
Protože však byl seskok zpozorován a nahlášen četnictvu, bylo místo dopadu prozkoumáno, a byl tak nalezen nejen ztracený zásobník a padáky, ale i Kolaříkovy doklady. Fotografie samozřejmě dovedla gestapo k Miladě Hrušákové, která přiznala, že jde o jejího přítele, jenž je od roku 1939 nezvěstný. Protože však relativně nedaleko – u obce Petrov na hranicích se Slovenskem – byli zastřeleni dva členové pohraniční stráže, domnívalo se gestapo, že pachatelem byl právě Ivan Kolařík, a vydalo na něj zatykač i s jeho fotografií. Oba mrtvé Němce měl však na svědomí jiný parašutista, Oldřich Pechal, velitel výsadku Zinc, který se pokoušel přejít ze Slovenska, kde byl kvůli navigační chybě vysazen, na Moravu. (str. 27)

 

Mohlo by vás zajímat

Kniha, kterou jsme vám dnes představili, není ani zdaleka jediným dílem odkazujícím na ty, jež v této době bojovali a umírali za naši zem. V nakladatelství Academia kromě jiných vznikla i podrobná publikace o operaci Anthropoid, která se nesmazatelně zapsala do světových dějin. V návaznosti na výsledný vrchol této operace pak došlo k vyhlazení Ležáků, a především pak více známých Lidic, o nichž si také můžete přečíst ve stejnojmenné knize.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLežáky a odboj ve východních Čechách

Chvojková, Kamila – Kyncl, Vojtěch – Pupcsik, Michal – Šmejkal, Pavel – Padevět, Jiří

Academia, 2016

Napsat komentář