Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. listopadu 2021

nenechte_si_ujit
Listopad se chýlí ke konci a pomalu se blíží adventní čas. Pokud vás vánoční shon zatím nepohltil, určitě oceníte další nabídku literárních akcí na příští týden. Koná se například setkání s autorem trilogie Trujkunt, online kongres o Dětské knize či beseda s cukrářem Josefem Maršálkem.

A začneme hned zmíněným setkáním s autorem trilogie Trujkunt Petrem Sagitariem. Koná se v třinecké knihovněpondělí 22. listopadu. Autor bude povídat nejen o prvním dílu, ale i o těch dvou následujících Klasztor, NávratPierot, Na krev. Všechny tři díly zavádí čtenáře do nejvýchodnějšího kouta naší země, kde se svérázný vyšetřovatel snaží přijít na kloub tajemným zločinům. Kromě setkání s autorem se v Třinci můžete těšit i na čtení vybraných ukázek z těchto knížek. Akce začíná v 9.00, prožijete tak fajn dopoledne s literaturou.

Na další akci můžete vyrazit v úterý 23. listopadu do Městské knihovny v Praze, kde se od 19.00 koná zajímavá přednáška. Dozvíte se více o Heleně Koželuhové, neteři Karla a Josefa Čapkových. Působila jako novinářka a publicistka a svými články zásadně ovlivnila českou společnost Třetí československé republiky. Po roce 1948 pak musela kvůli svým názorům odejít do exilu. Přednáška se koná v ústřední knihovně na Mariánském náměstí, tak si to nenechte ujít.

Jestliže zastáváte udržitelný a zodpovědný způsob života, určitě se běžte ve středu 24. listopadu podívat na akci v Městské knihovně v Praze. V Domě čtení na ulici Ruská se totiž od 18.00 koná Večer nakladatelství Alferia. Toto nakladatelství spadající pod nakladatelský dům Grada vydává tituly na aktuální témata z oblasti zdravého a udržitelného životního stylu či třeba osobního rozvoje, pokud vás tak tato témata zajímají, určitě zde získáte plno inspirace. Během večera se zde navíc vystřídá několik zajímavých hostů, kteří jsou s nakladatelstvím spjati.

Ve středu 24. listopadu se ale podíváme opět také na Moravu. V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně se od 17.00 uskuteční autorské čtení Jiřího Plocka, autora knih Zápisky potulného lidopisce Zápisky potulného lidopisce podruhé. Obě knížky odráží pestrý život tohoto hudebníka, publicisty a rozhlasového redaktora, mapují jeho zásadní životní okamžiky, setkání se zajímavými lidmi či jiné významné situace. Čtení autor proloží také hudebními výstupy, rozhodně se tak máte na co těšit.

Potěšíme ale také všechny, kteří hledají kvalitní dětskou literaturu. Ve dnech 22.–24. listopadu se koná Online kongres o Dětské knize. Od sedmi odbornic se dozvíte spoustu informací o knihách pro děti, tématem jsou nejen pohádky, ale také tradice, emoční rozvoj, cizojazyčné knihy, jazykový rozvoj, ale třeba také digitální hygiena. Kongres je zdarma, stačí se tak přihlásit a rázem získáte plno inspirace a nápadů na vánoční dárky pro své ratolesti.

Ve čtvrtek 25. listopadu se v ostravském Domu knihy můžete zúčastnit besedy se známým cukrářem Josefem Maršálkem, kterému nedávno vyšla kniha Sexy dorty. V knize najdete plno tipů, aby vaše dorty vypadaly doslova královsky, jak už to tak totiž bývá, u jídla je kromě chuti důležitý také vzhled, a u dortů to platí dvojnásob. Nechte se tak unést na vlně fantazie a společně s Josefem Maršálkem se vydejte do tajů cukrářského řemesla. Beseda začíná v 17.00.

A náš literární týden zakončíme v brněnské Knihovně Jiřího Mahena. Na pobočce ve Štýřicích se ve čtvrtek 25. listopadu uskuteční představení knihy Tajemství závoje: Saudská Arábie na vlastní kůži od Soni Bulbecké. Autorka strávila v Saudské Arábie 6 let, když tam působila jako učitelka, a mohla tak poznat tuto vzdálenou zemi lépe. Pokud vás tak tato kultura zajímá, určitě se na brněnskou akci stavte, dozvíte se více nejen o knize, ale právě o autorčiných zážitcích z těchto krajů. Akce začíná v 16.30.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář