Historické romány

historicke-romany
Historické knihy jsou u čtenářů často vyhledávané, vždyť studnice příběhů, které právě minulost nabízí, je téměř nevyčerpatelná. Proto se dnes podíváme hned na šest románů, jejichž autoři našli inspiraci ke svým příběhům právě v historii. Období tu máme různá, vybere si tak snad každý.

Paulo Coelho patří mezi nejčtenější světové autory, a to především pro své hloubavé texty, které vedou k zamyšlení. V jeho knize Pátá hora, která nyní vyšla už ve 3. vydání, zve autor své čtenáře do starověké Fénicie. Na pozadí této mnohovrstevné kultury se odehrává příběh proroka Eliáše a jeho sebepoznání.

Pátá hora

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Pavla Lidmilová

Počet stran: 212
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-3553-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pátá hora vydalo nakladatelství Argo. Na webu nakladatelství si můžete prolistovat také ukázku z knihy.

Brazilský autor P.Coelho (* 1947) se za necelých deset let své literární dráhy stal jedním z nejúspěšnějších světových autorů: v roce 1996 patřil mezi patnáct nejčtenějších, a to především díky bestseleru Alchymista. V románu Pátá hora se Paulo Coelho vrací do starověké Fénicie, aby na příběhu izraelského proroka Eliáše sledoval jeden výjimečný lidský osud od propasti nevyhnutelné tragédie až k odhodlání volit si svou vlastní cestu životem a přijmout za ni odpovědnost. Na Blízkém východě, kde se od pradávna mísily mnohé kultury, kudy na křižovatce cest táhla ničivá vojska asijských a afrických velmocí a kde probíhaly dalekosáhlé historické děje, dojde v kratičkém úseku jediného bytí k setkání muže a ženy a ke konfrontaci jejich víry, lásky, pochybností a naděje v čase bouřlivých událostí.

O autorovi

Paulo Coelho, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby, uveřejnil své knihy ve 170 zemích v překladu do 83 jazyků, jejich náklad přesáhl počet 320 milionů výtisků. Narodil se v srpnu 1947 v Rio de Janeiru, a ještě než se začal plně věnovat literatuře, pracoval jako ředitel divadla a herec, textař a novinář. Plody jeho hudební spolupráce s Raulem Seixasem a dalšími brazilskými umělci patří k nejlepším klasickým skladbám brazilského rocku. V roce 1987 prošel Svatojakubskou cestou. Za rok po této pouti napsal Mágův deník. V následujícím roce vydal Alchymistu. Od té doby Paulo Coelho nastoupil dráhu, která z něho postupně učinila nejprodávanějšího brazilského autora všech dob a jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě. Spolupracuje s řadou významných sdělovacích prostředků na celém světě a od roku 2002 zaujímá křeslo č. 21 v Brazilské literární akademii. V roce 2007 byl organizací OSN poctěn prestižním titulem Posel míru. V současnosti je nejsledovanějším autorem na sociálních sítích. Můžete znát také jeho tituly Veronika se rozhodla zemřítJedenáct minutAlef či Hipík.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Kniha Muž, který našel svůj stín navazuje na titul Muž, který nevrhá stín a opět sleduje osudy dcery domorodého afrického krále, která byla unesena otrokáři. Nyní se ocitá až v daleké Americe a naopak syn jednoho z otrokářů je vydán napospas nástrahám Afriky. Jak se oba dokáží s novým prostředím vypořádat?

Muž, který našel svůj stín

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-543-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Muž, který našel svůj stín vydalo nakladatelství Alpress. Přečtěte si i ukázku z této knížky.

Fayola je na otrokářské lodi zavlečena do Ameriky. Naopak Cameron, syn jednoho z nejbohatších otrokářů, zůstal bez pomoci v Africe. Oba se děsí nebezpečné země, kde se ocitli. Ale ani jeden se nemíní vzdát svého snu, že se jednou vrátí domů. Jakou cenu však budou muset zaplatit?

O autorovi

Karel Cubeca, vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Vedle psaní pro nakladatelství Alpress se úspěšně věnuje i malování – svá výtvarná díla vystavuje po celém světě a jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha známých galeriích. Styl románů Karla Cubecy vycházejících v nakladatelství Alpress je přirovnávám ke slavnému britskému spisovateli Wilburu Smithovi. Sám autor o svém psaní říká, že mu literární tvorba vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci. Můžete znát například jeho romány Poselství v dlaniPísky časuKawa 9Kdo jsme či Faraonův soud.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Do dalekých zemí se podíváte i se třetí knihou, která popisuje dobrodružný příběh Jamese S. Lea, který strávil 18 let na Dálném východu a poté podal svědectví o tamějším podsvětí. Asi nikoho nepřekvapí, že bude řeč o různých drogách a s tím spojeným nebezpečím.

Podsvětí orientu

18 let v džunglích a drogových doupatech Dálného východu
Autor: James S. Lee
Přeložil: Lukáš Houdek

Počet stran: 274
Vazba: brožovaná
Formát: 150×190 mm
ISBN: 978-80-7530-309-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Podsvětí orientu vydalo nakladatelství Malvern.

Pozoruhodný příběh Jamese Lee, který od roku 1895 strávil 18 let sledováním všech potěšení a nebezpečí, které Dálný východ mohl nabídnout. Svět soumraku přístavů, čtvrtí červených luceren a drogových brlohů od Adenu po Kjóto.

Na první pohled by se chtělo říci, že na celém autobiografickém příběhu z přelomu předminulého a minulého století jsou nejzajímavější omamné látky. Autor James S. Lee se jejich užívání věnoval systematicky a s vědeckým zájmem. Po první nezapomenutelné zkušenosti, kdy mu indický lékař píchne proti malárii dávku morfia, se dostaví bažení po čím dál silnějších zážitcích a brzy také první vystřízlivění – droga nejenže postupně jako by ztrácela na účinnosti, ale navíc způsobí svému uživateli úpornou zácpu. Indický lékař však zná řešení – proti potížím způsobeným morfiem předepíše kokain.

Po přečtení knihy ale v čtenářově mysli pravděpodobně neutkví ani tak návod na postupnou odvykací drogovou kůru, ale spíše pestrý život viktoriánského dobrodruha, nadšeného konstruktéra a milovníka všeho mimořádného a podivuhodného, co život přináší, včetně různých druhů opojení. Ovšem přesvědčte se sami. Ostatně i James S. Lee jakoby se ve svém životě důsledně řídil heslem „kdo nevěří, ať tam běží“. Právě tato zvídavost jej přivedla mimo jiné k toxikologickým objevům, nad nimiž, jsou-li skutečné, se dodnes tají dech.

————————————————

S další knihou nazvanou Byli jsme mladí a stateční se podíváte do čínské internátní školy v průběhu druhé světové války. Zdejší děti se musí po útoku japonských vojáků vydat na strastiplnou cestu, bez rodičů, dostatku jídla nebo oblečení. Jde vůbec tuto těžkou cestu a za daných podmínek zvládnout?

Byli jsme mladí a stateční

Autorka: Hazel Gaynorová
Přeložila: Lucie Libovická

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-3046-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Byli jsme mladí a stateční vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si také ukázku z knihy.

Děti v internátní škole ve Čchü-fu stejně jako každý rok nedočkavě vyhlížely Vánoce. Většina z nich se na prázdniny rozjela za svými rodiči, kteří pracovali jako diplomaté a misionáři po celé Číně. Psal se však rok 1941 a kvůli nejisté situaci některé z nich odjet nemohly. Učitelé jejich volný čas vyplnili sportem, soutěžením a získáváním skautských odznaků.

A pak do školy vstoupila válka v podobě japonských vojáků. Učitelé se s dětmi museli vydat na dlouhý pěší pochod do internačního tábora, kde vládla krutost a přísné tresty. Jak mají nahradit rodiče více než stovce dětí? Jak je udržet živé a zdravé, když nemají dost jídla, oblečení ani léků?

O autorce

Hazel Gaynorová je mezinárodní autorka bestsellerů oceněná cenami New York Times, USA Today, Irish Times. Její nejnovější historický román odehrávající se v Číně během 2. světové války nazvaný Byli jsme mladí a stateční byl bestsellerem Irish Times, národním bestsellerem v USA a byl zařazen do užšího výběru 2020 Irish Book Awards. Její další román, Three words for goodbye , napsaný spolu s Heather Webbovou, vyšel v USA a Kanadě v červenci 2021 a ve Spojeném království a Irsku v září 2021.

Zdroj informací: hazelgaynor.com

————————————————

A zpět do Evropy. V knize Edwarda Careyho, která vyšla v nakladatelství Argo, poznáte osud malé švýcarské dívky, kterou zná nyní téměř celý svět – stala se z ní totiž legendární Madame Tussaud. Postupně s ní projdete jejím příběhem a zjistíte, co všechno vedlo ke stvoření této světoznámé dámy.

Malá

Autor: Edward Carey
Přeložila: Alena Snelling

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-3538-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Malá vydalo nakladatelství Argo. Na webu nakladatelství najdete i ukázku z knihy.

V této naprosto originální, fantasmagorické knize sleduje Edward Carey životní kroky Marie Grosholtzové, maličké Švýcarky, která se dostala do revoluční Paříže a nakonec se proměnila v legendární Madame Tussaud. Tento barvitý příběh o revoluci, paměti, ztrátě a lásce vás zavede do tří zemí, setkáte se se ztracenými dětmi, ztracenými rodiči, opičími duchy, krejčovskými pannami, králem, princeznami i doktory a s mužem, který prochodil celou Paříž. Budete se smát, plakat i kulit oči překvapením.

O autorovi

Spisovatel, dramatik a ilustrátor Edward Carey se narodil v městečku North Walsham v hrabství Norfolk na východě Velké Británie. Stejně jako jeho otec a děda se měl stát důstojníkem Královského námořnictva. Nicméně nakonec zběhl k divadlu a vystudoval drama. Napsal několik her pro rumunské Národní divadlo a pro Malé státní divadlo v hlavním litevském městě Vilniusu. Ve Velké Británii spolupracuje s několika divadelními soubory. Pobýval na různých místech Evropy i Spojených států. V současnosti žije v Austinu ve státě Texas. Jako spisovatel debutoval v roce 2001 knihou Observatory Mansion, následoval pohádkový příběh o sestrách-dvojčatech Alva & Irva. Roku 2013 vyšel první díl trilogie Kronika rodu Iremongerů 1 – Smetištejn.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Druhá světová válka, která patří mezi nejhorší období evropské historie, je dodnes pro autory vyhledávaným tématem. S poslední knihou Diktátorova múza se vydáte do nacistického Německa. Píše se rok 1933 a Hitler pořádá v Berlíně olympiádu. Jak do tohoto příběhu zasáhne filmová režisérka, která díky své kameře může realitu trochu zkreslit?

Diktátorova múza

Leni Riefenstahlová, Hitlerův Berlín a olympijské hry
Autor: Nigel Farndale
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7625-203-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Diktátorova múza vydalo nakladatelství Metafora.

Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli sehrála sama Leni Riefenstahlová.

Píše se rok 1933 a Evropa tají dech. Hitler upevňuje svoji moc a začínají přípravy na berlínskou olympiádu. Leni Riefenstahlovou – filmovou průkopnici a svobodomyslnou hvězdu Třetí říše – sám Hitler pověřil úkolem zachytit olympijské hry na filmový pás. Leni však brzy zjistí, že přízeň mocných je vrtkavá a životem si nemohou být jisti ani ti nejbližší.

Kim Newlands, anglický atlet podporovaný Britskou unií fašistů, je celým srdcem oddaný své povrchní přítelkyni z vyšší společnosti Connie. Jeho touha získat olympijské zlato si však žádá svou daň a Kim je nucen zapřít, kým ve skutečnosti je. Velšského komunistu Aluna Pryce zase pověřili, aby britské fašisty infiltroval. Když se spřátelí s Kimem a Connií, musí se sám rozhodnout, zda účel skutečně světí prostředky. Leni dokáže prostřednictvím své kamery i pamětí manipulovat s pravdou. Ačkoli některé scény z vlastního života ráda ponechá na podlaze střižny, neznamená to, že jsou navždy ztraceny. Co se stane, když se osudy všech nevyhnutelně protnou právě v Berlíně, během olympijských her? Jaké tajemství Sigrun při svém pátrání odhalí?

O autorovi

Nigel Farndale je autorem románu The Blasphemer, který se dostal do užšího výběru na cenu Costa Novel Award. Mezi jeho předchozí knihy patří Haw-Haw: The Tragedy of William and Margaret Joyce, která byla finalistou Whitbread Biography Award a James Tait Black Memorial Prize. Jeho posledním románem je Diktátorova múzaŽije na hranici Hampshire-Sussex se svou ženou a jejich třemi syny.

Zdroj informací: www.nigelfarndale.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených historických románů vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePátá hora

Coelho, Paulo

Argo, 2021

zobrazit info o knizeMuž, který našel svůj stín

Cubeca, Karel

Alpress, 2021

zobrazit info o knizePodsvětí orientu
18 let v džunglích a drogových doupatech Dálného východu

Lee, James S.

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeByli jsme mladí a stateční

Gaynorová, Hazel

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeMalá

Carey, Edward

Argo, 2021

zobrazit info o knizeDiktátorova múza
Leni Riefenstahlová, Hitlerův Berlín a olympijské hry

Farndale, Nigel

Metafora, 2021

Napsat komentář