Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. listopadu 2021

nenechte_si_ujit
I během následujícího týdne, prvního listopadového, si můžete zajít na plno zajímavých literárních akcí. Koná se například křest komiksu o Jaromíru Jágrovi, autorské čtení Sylvy Fisherové či další LiStOVáNí. Nabídka je zkrátka velice rozmanitá, vybere si tak snad každý.

Literární týden začneme v Městské knihovně v Praze, kde se v pondělí 1. listopadu koná autogramiáda a beseda ke knize Pavla Koppa Toulky vlastní minulostí. Tento fotograf, pedagog, diplomat a také blízký přítel Miroslava Horníčka zachytil svůj netradiční život a vy se tak můžete dočíst o jeho italském původu i mnoha zajímavých zážitcích, které během svého bohatého života prožil. Akce začíná v 17.00 v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí.

Na úterý 2. listopadu se určitě budou těšit všichni fanoušci hokeje. V pražském Paláci knih Luxor se totiž od 17.30 koná křest komiksu Lukáše Csicselyho Vojtěcha Šedy Jágr, legenda. Na stránkách komiksu si znovu projdete cestu hokejisty Jaromíra Jágra k úspěchu v NHL, který byl korunovaný ziskem Stanley Cupu. Tento brzy padesátiletý hráč hraje dodnes v české extralize a definitivně se zapsal do historie nejen českého, ale i světového hokeje. Pokud patříte mezi jeho obdivovatele, určitě na křest dorazte.

úterý 2. listopadu se můžete v brněnské Knihovně Jiřího Mahena setkat s básnířkou Sylvou Fisherovou. Debutovala v roce 1986 sbírkou Chvění závodních koní a je autorkou už 11 sbírek. Kromě toho ale píše i povídky, romány a knihy pro děti. Některé z jejích básní dokonce zhudebnila zpěvačka Monika Načeva. V roce 2020 jí pak vyšel povídkový soubor Tisíce plošin, o kterém bude během odpoledne určitě taky řeč. Autorské čtení a beseda pořádaná v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven začíná v 17.30 na Kobližné.

Ve středu 3. listopadu se vrátíme do Prahy. V Městské knihovně se totiž koná autorský večer prozaičky Heleny Žákové. Loni vydala román Kdo zastaví déšť o československé emigrantce, která se dostane mezi britskou smetánku na Kypru. Její život je však hodně ovlivněn dějinnými událostmi, kromě emigrace se musela potýkat i s tureckou invazí. Letos autorce vyšla druhá kniha nazvaná Saudade, jejíž děj se odehrává pro změnu v Portugalsku. Přijďte se seznámit jak s autorkou, tak jejími romány do pražské knihovny, akce začíná v 18.00 v Domě čtení.

Nezůstaneme ale jenom ve velkým městech, podíváme se také na úplný sever České republiky. Ve středu 3. listopadu se v Bohemian Coffee HouseRumburku koná scénické čtení LiStOVáNí. A tentokrát se můžete těšit na čtení z knížky Fredrika Backmana Co by můj syn měl vědět o světě. Autor ve své knížce svým typickým humorem otevírá téma rodičovství v dnešní době a vy společně s ním můžete sdílet jeho obavy, ale i vyznání lásky k malému synkovi. LiStOVáNí si pro vás tentokrát připravil přímo Lukáš Hejlík, který má sám malého syna, a tak dostane celé čtení úplně jiný rozměr. Akce začíná v 18.30.

A na závěr zavítáme do ostravského Domu knihy. Ve čtvrtek 4. listopadu se zde můžete zúčastnit besedyRichardem Konkolskim, mořeplavcem a autorem knihy Neodolatelná výzva. Kniha popisuje zážitky autora ze závodu osamělých mořeplavců kolem světa – a že opravdu je o čem vyprávět, cesta byla extrémně náročná a i v dnešních moderních podmínkách mnoho mořeplavců závod nedokončilo. Díky Konsolského publikaci se podíváte na toto dobrodružství pěkně zblízka, ke knize je navíc připojeno 648 fotografií a map. Beseda začíná v 17.00, tak si ji nenechte ujít.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář