Věda, fakta, zajímavosti

Tipy pro školáky i školačky
Nejen pohádková říše nabízí dobrodružné a zajímavé příběhy. Dnešní knihy představí řadu zajímavých oborů ze skutečného světa. Milovníci rekordů ocení publikaci o dinosaurech. Dětští čtenáři zjistí, že věda může poučit i pobavit, a poznají pestrobarevná zvířata žijící v divočině.

Dinosauři stále budí pozornost a fascinují malé i velké čtenáře. Ti všichni se tentokrát dozví o dinosauřích „nej“. Součástí knihy jsou navíc originální a anatomicky přesné ilustrace.

Dinosauři byli v mnoha ohledech výjimeční. Nikdy před nimi ani po nich se neobjevili tak dlouzí, vysocí či těžcí suchozemští tvorové. Ale celková velikost je jen jedním z fascinujících aspektů těchto druhohorních plazů. Dinosauří rekordmani vynikali například také největšími a nejdelšími krky, ocasy, trupy, končetinami, hlavami, rohy, zuby či drápy. A rozhodně nejde jen o rozměry – z dosud objevených druhů můžeme vybrat také dinosaury nejstarší, nejmladší, nejrychlejší, nejvíce obrněné, nejrozšířenější nebo třeba nejbizarnější. Právě o nich se dočtete v knize Vladimíra Sochy dinosauři – rekordy a zajímavosti.
Jak velký byl největší dinosaurus v porovnání s autobusem?
Kolikrát objemnější bylo největší dinosauří vejce v porovnání se slepičím?
Jak rychle běhali dinosauří „sprinteři“?
Kolika let se dinosauři dožívali?
Kteří dinosauři dokázali přibrat na váze až 55 kilogramů za jediný den?
Rekordně velká nebo malá jsou také dosud objevená a popsaná dinosauří fosilní vajíčka nebo otisky stop. To vše a mnoho dalšího o extrémech ve světě dinosaurů vám nyní vůbec poprvé takto souhrnně a přehledně nabídne tato kniha.
Dnes už známe i barvu opeření a texturu kůže některých dinosaurů, základní tvar a velikost jejich vnitřních orgánů, přibližnou délku života a tempo jejich růstu, rychlost metabolismu i pravděpodobnou tělesnou teplotu a spoustu dalších úžasných podrobností, nad kterými by paleontologům minulých generací doslova zůstával rozum stát. V současnosti je popsáno hodně přes tisíc druhů tzv. neptačích dinosaurů, a není tedy od věci vytvořit jakousi jejich Guinnessovu knihu rekordů, abychom mohli obdivovat ty nejzajímavější ze zajímavých. Právě takovou publikací je kniha dinosauři – rekordy a zajímavosti. Všechny v ní uvedené informace se zakládají na pevných faktech, publikovaných v odborných studiích v prestižních vědeckých časopisech.
Unikátní publikaci doplňují také originální a anatomicky přesné ilustrace výtvarníka a ilustrátora pravěku Vladimíra Rimbaly, které vám představí dinosauří rekordmany jako žádná jiná kniha, která kdy byla přinejmenším v České republice vydána. Už tedy neváhejte a začtěte se do ní – zjistíte, že svět dinosaurů byl ještě více fascinující, než jste si dosud možná mysleli.

Ukázka z knihy

Dinosauri rekordy a zajimavosti

Dinosauři: Rekordy a zajímavosti

Autor: Vladimír Socha
Ilustrátor: Vladimír Rimbala

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7670-033-8
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Dinosauři: Rekordy a zajímavosti vydalo nakladatelství Kazda. Prolistujte si ukázku.

O autorovi a ilustrátorovi

Vladimír Socha (* 1. ledna 1982) publicista, pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových.  je absolventem Pedagogické Fakulty Univerzity Hradec Králové. Od roku 2007 do roku 2015 pracoval jako pedagog a od roku 2013 působí jako odborný pracovník Hvězdárny a Planetária v Hradci Králové. Dlouhodobě se věnuje popularizaci paleontologie, zejména přednáškové i literární činnosti a vystupuje v pořadech Českého rozhlasu a České televize. Je autorem mnoha knih o dinosaurech, pravěku a astronomii a pravidelně přispívá do několika populárně-naučných magazínů a blogů.  Jeho hlavními zájmy jsou paleontologie obratlovců, dějiny přírodních věd, astronomie a historie obecně. Vladimír Socha je též autorem knih Poslední den druhohorDinosauři v ČecháchPoslední dny dinosaurůNeznámí dinosauři, Pravěcí vládci Evropy či Objevy pod vrstvami času aj.

Vladimír Rimbala (* 26. listopadu 1978) se po ukončení Střední zemědělské školy ve Spišské Nové Vsi a povinné vojenské služby rozhodl cestovat a po různých životních zkušenostech, také po osmi letech strávených na severu Norska, se rozhodl žít v Čechách. Cestování a všeobecný zájem o přírodu, pravěk, historii a umění ho přivedly k ilustrování knih a coby samouka též k vytvoření unikátního stylu kresby a malby. Spolupracoval na knihách a článcích Jaroslava Mareše a Vladimíra Sochy či na tvorbě rekonstrukcí rozličných pravěkých tvorů pro Martina Kundráta.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Věda nemusí být nudná a těžko pochopitelná! To dokazuje následující kniha, která vznikla podle animovaného seriálu. Obsahuje málo textu, ale mnoho obrázků. Nechybí témata jako vznik vesmíru, 3D tisk, genetika či jaderná energie. Vědecké dobrodružství může začít.

Rozsvítit žárovku, polknout prášek, zapnout počítač – to všechno nám připadá docela normální. Jenže za každou z těch věcí se skrývají geniální vědecké objevy a vynálezy. Že věda je nuda? Ani náhodou! Je to obrovské dobrodružství a dá se vysvětlit i tak, aby nás bavilo – třeba formou animovaného seriálu, podle něhož vznikla tato knížka. Samé obrázky a málo textu – a přitom se na několika stránkách dozvíme základní informace i zajímavosti o celé řadě témat z nejrůznějších vědních oborů – od atomu, vzniku vesmíru či vývoje člověka až po jaderné elektrárny, genetiku a 3D tiskárny. Díky této publikaci začneme mít jasnější představu o tom, jak funguje svět kolem nás, a dostaneme chuť vědět ještě víc. A možná se na tom dobrodružství zvaném věda jednou i osobně podílet.
Projekt NEZkreslená věda vznikl ve spolupráci se společností MAUR film, která se na vzniku cyklu podílí i jako koproducent a od samotného začátku zajišťovala kreativně–producentskou stránku realizace, kde se zužitkovaly mnohaleté producentské zkušenosti z řady dalších animovaných projektů… Více na www.maurfilm.com

Ukázka z knihy

Nezkreslena veda

Nezkreslená věda

Autoři: Aleš Vémola, Lucie Šavlíková, Tomáš Zach

Počet stran: 288
Vazba: flexi
Formát: 210×245 mm
ISBN: 978-80-200-3282-9
Doporučená cena: 495 Kč

 

Knihu Nezkreslená věda vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

————————————————

A na závěr mají zvídaví čtenáři příležitost poznat nebezpečnou divočinu bez toho, aniž by opustili bezpečí domova. Seznámí se s celou řadou živočichů, které spojuje jedna věc. A tou je jejich barevnost. Krátké profily zvířat doprovází i dechberoucí fotografie.

Zářivě růžové saranče, křiklavě žluté žáby a pestrobarevní korýši – živočišná říše je obdivuhodně pestrá. Mnoho živočichů doslova hraje všemi barvami duhy, a někteří dokonce svítí ve tmě. Celá řada barevných druhů žije v deštných pralesích nebo na korálových útesech, ale i u nás najdete zajímavě zbarvené tvory – stačí se pořádně rozhlédnout.
Proč jsou vlastně živočichové barevní?
A jak vůbec přicházejí barvy na svět?
Existují také pestře zbarvení savci?
Odpovědi najdete v této knize. A nejen to – nemusíte se vypravit do nebezpečné divočiny, a přesto poznáte více než 250 nejbarevnějších živočichů naší planety.
Malá, velká, známá i vzácná zvířata se v této obrázkové knize setkávají netradičním způsobem: spojila se podle barvy peří, srsti, kůže nebo šupin. Působivé fotografie zvířat jsou doprovázeny zajímavými základními informacemi a krátkými profily zvířat. Podmanivá obrázková kniha ve velkém formátu.

Ukázka z knihy

ukazka1-zvirata

zvirata-ukazka

Podívejte se na další ukázky.

Rajčatová žába a modrý drak

Nejbarevnější zvířata naší planety
Autorka: Andrea Köhrsenová
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 245×300 mm
ISBN: 978-80-7670-038-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Rajčatová žába a modrý drak vydalo nakladatelství Kazda.

O autorce

Andrea Köhrsenová se narodila v roce 1971. Vystudovala komunikační design na univerzitě Muthesius v Kielu. Několik let pracovala jako grafická designérka pro různé agentury v Hamburku. Pracuje jako nezávislá umělkyně a spisovatelka. Vydala několik velmi úspěšných knih pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDinosauři: Rekordy a zajímavosti

Socha, Vladimír

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeNezkreslená věda

Vémola, Aleš - Zach, Tomáš

Academia, 2021

zobrazit info o knizeRajčatová žába a modrý drak
Nejbarevnější zvířata naší planety

Köhrsenová, Andrea

Kazda, 2021

Napsat komentář