Cestou necestou

Tipy_Cestovani z pohodli domova
S dnešními tipy vyrazíme za dobrodružstvím u nás i ve světě. Podíváme se do srdce Českého krasu, ledové Antarktidy a dalších mrazivých míst a také do globalizované Indie.

Než se vydáme dále do světa, porozhlédneme se po Česku, konkrétně tedy po Českém krasu. Jeho srdce tvoří obec Srbsko, jíž je věnována publikace Karla Žáka, Václava Cílka, Martina Majera a dalšího kolektivu autorů. Poznejte Srdce Českého krasu, kraj s neobyčejně malebnou přírodou.

Srdce Českého krasu

Obec Srbsko a krajina v jejím okolí
Autoři: Karel Žák, Václav Cílek, Martin Majer a kolektiv

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-7675-021-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Srdce Českého krasu vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

Obec Srbsko nepochybně patří spolu s Karlštejnem, Svatým Janem pod Skalou, Tetínem a Koněpruskými jeskyněmi k nejnavštěvovanějším místům Českého krasu. Návštěvníci sem ale nepřijíždějí za památkami, nýbrž za vycházkami po okolí, za poznáváním přírody nejcennějších částí této chráněné krajinné oblasti nebo za sportem či dobrodružstvím. Kniha podrobně shrnuje všechny aspekty obce, není ale obvyklou obecní monografií. Mnohem větší prostor než samotnému Srbsku je věnován jeho okolí a přehledu geologického vývoje, procesům vzniku krasu a jeskyní, archeologii, rozvoji těžby a zpracování vápence i současné mimořádně bohaté a cenné živé přírodě oblasti. Podrobné údaje řady témat v ní prezentují naši přední odborníci způsobem, který je srozumitelný všem čtenářům. Kniha je určena těm, kdo chtějí pochopit širší souvislosti a podrobně poznat srdce Českého krasu, kraj neobyčejné přírody a historie.

 

Ukázka z knihy

Srdce Ceskeho krasu_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Václav Cílek

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

Karel Žák

Karel Žák (* 1957) geolog a geochemik. Po studiích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (obor ložisková geologie) se skutečně výzkumu rudních ložisek jako svému hlavnímu tématu asi po 20 let věnoval. Později, hlavně pod vlivem Václava Cílka a Vojena Ložka, převážila témata blízká kvartérní geologii, geomorfologii a krasovým procesům. Naprostá většina jeho prací je směrována do mezinárodních i národních odborných časopisů a monografií. K populárně odbornému žánru, určenému pro běžné čtenáře, se uchyluje méně často. Tématem jsou potom často tři krajiny, které jsou mu blízké, Český kras, Brdy a Křivoklátsko, se snahou o propojení poznatků přírodních i společenských věd.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

Martin Majer

Martin Majer (* 1973) informatik a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho po roce 2000 nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném, jeskyních, i umělém, tedy nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně. Hodně experimentoval spolu s Milanem Korbou s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí Prahy, Českého krasu i obecně celých Čech. V posledních letech jsou u něj ale častá i témata krajiny na povrchu a živé přírody, rád ale fotografuje i v industriálním prostředí. Byl také autorem nebo spoluautorem několika fotografických výstav.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

O nakladatelství

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

————————————————

Teď už překročíme hranice Česka a vydáme se dál do světa. Fotograf Václav Šilha nás vezme na dobrodružné expedice do mrazivých oblastí Jižní Georgie, Antarktidy a Sandwichových ostrovů prostřednictvím svého fotografického cestopisu Na vlnách.

Na vlnách

Autoři: Václav Šilha, Alena Šteffelová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 210×260 mm
ISBN: 978-80-7565-884-5
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Na vlnách vydalo nakladatelství Jota.

Nádherný cestopis, který vás zavane do mrazivých končin, a to nejen autorovým poutavým vyprávěním, ale také jedinečnými fotografiemi, jež na expedicích pořídil. Kniha Na vlnách je cestopis českého fotografa Václava Šilhy. Zachycuje tři dobrodružné expedice z let 2010 až 2014, kdy se vydal s hrstkou odhodlaných přátel do mrazivých oblastí Jižní Georgie, Antarktidy a Sandwichových ostrovů. Na lodi světoznámého a svérázného kapitána Jeroma Ponceta objevují známější i civilizací zcela nedotčená místa. Bojují nejen s mořskou nemocí, nespoutanými živly, ale také s neústupnými lachtany, kteří si zuřivě střeží svá území. Fotografie dokumentující čistotu přírody, její rozmanitost i surovost jsou nedílnou součástí svědectví o cestách na jih, stejně jako momenty zachycující život na palubě jachty. Mimochodem, fotografie z první expedice do Jižní Georgie se spícím Jeromem a rypoušem sloním, který s otevřenou tlamou zkoumá lidského vetřelce, obletěla svět. Stejně jako záběry zachycující skupinu kosatek při nácviku lovu z té následující. Nechte se unést vyprávěním o mrazivých místech a jejich obyvatelích. A možná budete stejně jako autor od prvního okamžiku, písmena a snímku až do toho posledního fascinováni nádherou těchto končin.

 

Ukázka z knihy

Uprostřed bouře
prolog
Loď se zmítá. Co není přivázané, pochoduje po podlaze. Řev mořských proudů téměř přehluší zvuk motoru. Dokonce i kapitán trpí mořskou nemocí. Začínám mít obavy. Prásk Ozve se rána, jak několikametrová vlna narazí do trupu plachetnice. Jsme sami uprostřed nekonečného oceánu, který si s námi dělá, co chce. Křečovitě svírám zábradlí u palandy, abych nesletěl na ze jako už několikrát předtím. Každý dopad je tvrdý a bolí. Konečně chápu, co znamená síla moře, a taky to, že se mu nedá poručit…

Na vlnach_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorech

Václav Šilha (nar. 1963) patří mezi uznávané české fotografy. S fotoaparátem v ruce procestoval všech šest kontinentů včetně Antarktidy. Jeho snímky obdržely mnohá česká i světová ocenění. Je držitelem druhé ceny v rámci novinářské soutěže Czech Press Photo 2006. První cenu získal v roce 2012 a o dva roky později k nim přidal ještě cenu Trigema. Ze zahraničních ocenění se může pyšnit zlatou medailí z 16. mezinárodního bienále FIAP v Norsku v kategorii Savci od NSFF (Mezinárodní fotografická federace umění). Jeho snímky se objevily v magazínech BBC Wildlife MagazineNational Geographic a dalších titulech napříč celým světem. Jeho unikátní fotografie zachycující souboj hrošího stáda s krokodýlem byly zařazeny do ročenky Ripleys Believe it or Not. Je spoluautorem knih Divoká planetaAfrika v nás a Afrika v nás II. Pravidelně o svých cestách a dobrodružstvích přednáší a v současnosti podniká expedice za mizejícími civilizacemi.

Alena Šteffelová (nar. 1983) patří k lidem, které bez tužky v ruce nepotkáte. Psaní se věnuje od dob svých studií na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a posléze Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. První ocenění Vavřínová koruna získala za svou povídku v roce 2006 a o rok později přidala další dvě ceny z téže soutěže. Několik let působila ve sportovních redakcích médií. Posléze novinářské prostředí opustila a přešla na „druhou stranu“. Od té doby stojí v pozadí a stará se o komunikaci firem z nejrůznějších odvětví v Česku. S Václavem Šilhou se setkali během jejího vedení tiskového a publikačního oddělení v Zoo Praha v roce 2017.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

 

O nakladatelství

Jota_logoNakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

V našem posledním dnešním tipu zamíříme s reportérkou Pavlou Jazairiovou do Indie a zjistíme, jak se tato ohromná země v poslední době změnila, co jí moderní doba dala i vzala, a jaká budoucnost by ji mohla čekat.

Globalizovaná Indie

Autorka: Pavla Jazairiová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-271-3149-5
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Globalizovaná Indie vydalo nakladatelství Grada.

Tradiční Indii bez cizího zboží, aut a supermarketů proměnila globalizace. Stala se zemí s vůbec největším hospodářským růstem a pátým světovým trhem. Střední třída skokově zbohatla. Většina dětí včetně dívek chodí do škol, ženy pracují a berou plat. Prohlubují se však společenské kontrasty, patnáct procent obyvatel žije pod hranicí chudoby. Půda, voda i vzduch jsou zamořené odpadky a jedovatými zplodinami. Co tato nová doba Indii přinesla a co jí vzala? Jak se mění, kam se ztrácí indická hmotná i duchovní kultura? Nakolik ustupuje zisku za každou cenu? Uchrání se Indie? Ale před čím? Odpověď naleznete v knize známé reportérky Pavly Jazairiové.

 

Ohlasy

Umění zkratky, cit pro detail, vystižení situace a životní zkušenost. Kniha Globalizovaná Indie Pavly Jazairiové hýří barvami, vůněmi, zvuky i hlasy – jako byste poslouchali rozhlasovou reportáž. Je naléhavá, nutí nás myslet bez předsudků a v souvislostech.

Antonín Pfeifer, vedoucí Redakce kulturní publicistiky Českého rozhlasu Vltava

Pavla Jazairiová spojuje přednosti zvídavé, nepředpojaté novinářky a talent dát publicistice hodnotu uměleckého textu. V sítích příběhů, v nichž nic není předem dáno, sdílí se čtenáři své nadšení i rozpaky, ale vždy soucit se světem, jak ho neznáme.

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Když Pavla cestou do Indie nocovala u nás v Moskvě, napadlo nás s manželkou: ‚Další ztřeštěný nápad?‘ Časem jsme pochopili, že jela lovit ‚ducha Času‘. Je to poslání cestovatelů a spisovatelů, kteří za tento ‚Čas‘ vnímají odpovědnost. A Pavla to ví.

David Šťáhlavský, publicista a moderátor, vedoucí Tvůrčí skupiny Publicistika Českého rozhlasu

 

O autorce

Zájem Pavly Jazairiové o novinářskou práci a zároveň o takzvaný třetí svět trvá od chvíle, kdy v Československém rozhlase roku 1965 nastoupila do vysílání pro Afriku. Z rozhlasu odešla roku 1970, pracovala jako tlumočnice, cestovala a psala. K mikrofonu se vrátila až po dvaceti letech. Známy jsou její rozhlasové a knižní reportáže z Blízkého i Dálného východu, ze severní Afriky, z Indie, Mexika a dalších zemí. Je také autorkou knihy Z Etiopie a odjinud (Grada 2020), dohromady napsala již jednadvacet knih.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

 

O nakladatelství

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Do jaké země byste se rádi podívali vy? Napište nám o tom do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSrdce Českého krasu
Obec Srbsko a krajina v jejím okolí

Žák, Karel - Cílek, Václav - Majer, Martin - kolektiv

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeNa vlnách

Václav, Šilha - Šteffelová, Alena

Jota, 2021

zobrazit info o knizeGlobalizovaná Indie

Jazairiová, Pavla

Grada, 2021

Napsat komentář