Úpadek hotelu i kontinentu

Grandhotel Evropa
Vítejte v Grandhotelu Evropa, jehož nejlepší léta už odvál čas a který už jen chátrá. Stane se útočištěm spisovatele, jenž se chce vyrovnat s rozpadem osudového vztahu, a zároveň se zamýšlí nad změnou, která zasáhla evropský kontinent.

Román o starém kontinentu, který je tak nabitý minulostí, až už v něm nezbývá místo pro budoucnost.
Známý spisovatel přijíždí do Grandhotelu Evropa, aby se zde psaním románu vypořádal se ztroskotáním osudového vztahu. Kdysi přepychový hotel pomalu chátrá, stejně jako v autorových očích upadá i mocný a skvostný stejnojmenný kontinent, který se v posledních letech stal skanzenem a lunaparkem pro turisty.
Zatímco hrdinové románu pátrají po posledním Caravaggiově obrazu a cestují do nejrůznějších koutů světa, Grandhotel Evropa zaplavují turisté z Číny. Ilja Pfeijffer se v košatém vyprávění plném historických a literárních odkazů zamýšlí nad migrací, sexem i uměním a ilustruje, jak se Evropa i zbytek světa mění pod náporem globalizace a masového turismu.

Ukázka z knihy

Dnes odpoledne, když jsem ve svém pokoji pracoval u psacího stolu, zatímco zezdola se ke mně neslo cinkání, jak připravovali jídelnu k večeři, mě zarazil pozoruhodný zvuk. Ozýval se zvenku a připomínal prskání přecházející v šumění. V určitém okamžiku přerývané prskání odznělo a bylo slyšet už jen šumění. Vstal jsem od stolu, odsunul židli od francouzského okna a vyšel na terasu, abych se podíval, odkud se ten zvuk line. (str. 39)

Ohlasy na knihu

Jen málokdy se objeví román, který tak geniálně propojuje tragický, ale nádherný milostný příběh s vážnými, avšak i vtipnými úvahami o fenoménu zvaném Evropa. Grandhotel Evropa je milostný dopis starému, milovanému, k smrti znavenému, a přesto úžasnému kontinentu.

-  De Limburger

Stejně jako je renesanční katedrála plná soch, je tento román plný příběhů. Proud vyprávění pádí od jednoho udivujícího vnitřního příběhu k dalšímu, přičemž jeden je originálnější než druhý, od vybroušeného dialogu k pečlivě propracované pointě. Pfeijffer se ve své imaginaci nevyhýbá ani romantice a kulturně-historickým pojednáním. Jeho román je studnicí neotřelých postřehů.

- Freie Presse

Ať už Pfeijffer píše o uprchlících, masovém turismu, globalizaci, selfies, nebo o Caravaggiovi, jeho jazyková ekvilibristika skýtá potěšení, které okouzluje až do poslední stránky.

- Het Laatste Nieuws

Zdroj informací: nakladatelství Host

Grandhotel Evropa

Autor: Ilja Leonard Pfeijffer
Přeložila: Radka Smejkalová

Počet stran: 640
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-0354-4
Doporučená cena: 489 Kč

 

Knihu Grandhotel Evropa vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Ilja Leonard Pfeijffer (nar. 1968), spisovatel, básník, dramatik a publicista, patří k nejvýznamnějším hlasům nizozemské literatury. Vystudoval klasickou řečtinu na univerzitě v Leidenu, kde později také vyučoval. V současné době žije v italském Janově, jejž využil jako kulisy pro mezinárodně úspěšný román La Superba (2013), oceněný prestižní literární cenou Libris. Jeho zatím poslední dílo Grandhotel Evropa (2018) se stalo nejúspěšnějším nizozemským románem roku 2019, doposud se ho prodalo přes tři sta tisíc výtisků a překládá se do dvaceti jazyků.

 

Zdroj informací: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků. Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGrandhotel Evropa

Pfeijffer, Ilja Leonard

Host, 2021

Napsat komentář