Románová historie

nahled-viking
Dnes potěšíme fanoušky historických románů. Čekají vás čtyři silné příběhy se čtyřmi výjimečnými ženskými hrdinkami v hlavní roli – ať už se jedná o matku, talentovanou švadlenu nebo nelítostnou vikinskou panovnici.


Ženy to v historii neměly jednoduché. Musely být dobrými a poslušnými manželkami, plodnými matkami a pokornými nevěstami, které se často vdávaly ze všech možných důvodů, jen ne z lásky. Sigrid bývala také takovou ženou. Dokud si nevzala za muže vládce Vikingů a její nový drsný život z ní neudělal válečnici, která s ženskými stereotypy rychle zametla.

Královská dcera Sigrid byla vedena ke křesťanství. Kvůli politickým vlivům je však provdána do pohanského Švédska. Láskou k manželovi a Vikingům si Sigrid rychle vydobude své místo. Po manželově smrti se zapřisáhne, že říši udrží sama stůj co stůj. Aby odradila možné nápadníky, nechá kolovat zvěsti o své krvežíznivosti. Ale jak dlouho se dokáže přetvařovat?

Vládkyně Vikingů

Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-492-2
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Vládkyně Vikingů vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Léta jsme se snažili vymýtit pohanské zvyky i víru a teď, když jsi konečně dosáhl, že tvoji poddaní věří v jediného Boha, když ses sblížil s papežem, a hlavně s císařským dvorem, chceš provdat dceru za vikinského krále? Aby tě nakonec neopustilo štěstí.“
Měšek mlčel.
„Za člověka…,“ opět zvýšila hlas Doubravka, „který ještě pořád ve víře ve své bohy klidně v boji spolyká srdce poraženého protivníka, jen aby ukázal svou sílu!“
„Myslíš si, že to nevím?“ Měšek začal přecházet ložnicí, po chvíli se zastavil a pohlédl na manželku.
„Ale není to moudřejší než dávat všanc naše životy? Vikingové a jejich nájezdy – copak to někdy přestane jenom tak samo od sebe? Proč máme stále prolévat krev našich lidí? Já se prostě snažím zařídit alespoň nějaký, byť velmi křehký mír.“

Dočtěte si zbytek ukázky.

 

O autorce

Divadlo a četba, to byly dvě lásky této nadějné plzeňské autorky Oldřišky Ciprové, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city.
Z historických románů napsala například ještě knihu Zatoulaná královna nebo Drahomíra. Dále je autorkou mnoha dětských knih – série Ema a jednorožec, Vlk a já, Mazlivý pejsek a mnohé další.

Zdroj informací

————————————————

Bess svou dceru neviděla šest let. Je přesvědčena o tom, že její holčička zemřela, ale čeká ji šok – vychází najevo, že malá Clara stále žije. Jenže bůh ví kde, s kým a kdovíjak jí teď vlastně říkají. Shledá se Bess ještě někdy se svým dítětem, které viděla naposledy v kolébce? Pozná ho po tolika letech? A i kdyby ano, dokáže ho získat zpět?

Neobyčejná, silně emotivní historická fikce o lásce a tajemství, které změnilo osudy dvou žen.

Londýn, 1754
Šest let poté, co zanechala svou nemanželskou dceru Claru v londýnské nemocnici Foundling, se Bess Brightová vrací, aby získala své dítě zpět. Obává se nejhoršího – že malá Clara zemřela. V nemocnici se ale šokovaná matka dozví, že si před lety dceru již vyzvedla. Kdo vzal její dítě a proč?
V tichém, ponurém domě na okraji Londýna, žije mladá vdova, která od manželovy smrti neopouští svůj byt, dokonce ani kvůli své malé dcerce Charlottě. Na radu přítele je ale ochotna najmout chůvu, která se bude Charlottě věnovat…

Nalezenec

Autorka: Stacey Hallsová
Přeložila: Žaneta Ziecinová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 153×221 mm
ISBN: 978-80-7593-250-1
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Nalezenec vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorce

Stacey Halls se narodila roku 1989 v Rossendale (Lancashire). Studovala žurnalistiku a její práce se objevovaly v mnoha známých časopisech a plátcích – the Guardian, Stylist, Psychologies, The Independent, The Sun a Fabulous.
Její první kniha The Familiars vyšla roku 2019 a stala se bestsellerem. Nalezenec je jejím druhým románem.

Zdroj informací

————————————————

Posuňme se teď do modernější éry, do válečného New Yorku plného pozlátka, velkoleposti a pompézních divadelních představení. Hrdinkou tohoto příběhu je Vivian, která má trochu jiné sny, než se od ní očekává – chtěla by pracovat na svém talentu, být samostatná a svobodná a místo k plotně se postavit ke svému šicímu stroji. Přestože zákaznice její um vítají s nadšením, její doba na emancipované ženy ještě není zcela připravená…

Léto roku 1940. Devatenáctiletá Vivian Morrisová přijíždí do New Yorku s kufrem a šicím strojem, vyhnaná svými zoufalými rodiči. I když její krejčovský talent a umění perfektně natočit vlasy jí nezajistily postup do druhého ročníku na slavné Vassar College, brzy začíná vydělávat jako krejčová v kabaretním divadle na Manhattanu, které se honosí rozkošně špatnou pověstí. Zde se děvče rychle stává miláčkem varietních tanečnic a mění brak a pozlátko na kreace pro bohyně. Exil v New Yorku vlastně není vůbec žádným exilem: zde, v tomto zvláštním městě dívek v době války, se Vivian a její přítelkyně rozhodnou žít svobodně a tropit lumpárny. Když do divadla přichází legendární anglická herečka, aby se stala hvězdou nejambicióznější show všech dob, je jí Vivian naprosto uchvácená. Ale brzy dostane tvrdou lekci a udělá politováníhodné chyby. A tak Vivian vypráví svůj příběh a příběhy žen z jejího okolí – žen, které si žily podle svého, avšak ve špatném století, které s nimi nedokázalo držet krok.

Román o půvabu, sexu a dobrodružství, román o mladé ženě, která zjišťuje, že nemusíte být dobrou dívkou, abyste byla dobrým člověkem.

Město dívek

Autorka: Elizabeth Gilbertová
Přeložila: Jitka Sládková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-732-9
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Město dívek vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Můj půvab byl jednoznačně důvodem, proč na mě v jídelním voze vlaku Empire State Express zíral pohledný muž, jak srkám sladové mléko a jím hruškový kompot. Nakonec přišel, jestli mi může připálit cigaretu. Souhlasila jsem a on si přisedl a začal flirtovat. Jeho pozornost mě potěšila, ale nevěděla jsem, jak reagovat na jeho flirtování. Takže mojí odpovědí na jeho návrhy bylo to, že jsem civěla z okna a předstírala, že jsem hluboce zamyšlená. Trochu jsem se mračila a doufala, že vypadám důležitě a dramaticky, i když jsem pravděpodobně vypadala krátkozraká a v rozpacích.

Můžete si prolistovat další ukázky.

O autorce

Elizabeth Gilbertová (*1969) pochází z Connecticutu, kde vyrůstala na malé farmě. Rodina žila na venkově bez televize a gramofonu, což podle jejích slov vedlo k psaní prvních textů. V roce 1991 vystudovala politické vědy na Newyorské univerzitě, poté pracovala mimo jiné jako kuchařka, servírka a redaktorka.
Světovou bestsellerovou autorkou se stala díky svým memoárům Jíst, meditovat, milovat a V dobrém i ve zlém. První kniha si našla přes sedm milionů čtenářů a vyšla ve čtyřiceti jazycích. Dostala se na čelo žebříčku bestsellerů The New York Times, kde vydržela 199 týdnů. Stejnojmenný film od společnosti Paramount v hlavní roli s Julií Robertsovou a Javierem Bardenem vstoupil do kin v roce 2010. Volné pokračování V dobrém i ve zlém bylo prodáno do 27 zemí a okamžitě se ocitlo na žebříčku nejprodávanějších knih.
Autorka byla v roce 2011 zařazena časopisem Time Magazine na seznam 100 nejvlivnějších lidí na světě.
Gilbertová získala několik ocenění, již za svou první knihu Pilgrims obdržela Pushcart Prize a dostala se do finále PEN/Hemingway Award. Poslední americký muž byl nominován na National Book Award.

Zdroj informací

————————————————

Žily byly dvě kamarádky, jedna chudá, která se sotva protloukala životem, a druhá z úspěšné bohaté rodiny. Takhle nějak začíná příběh Nefritové lilie, v němž k sobě najdou cestu dvě naprosto odlišné dívky a dají tak vzniknout výjimečnému přátelství. Přátelství, na které by se během let úplně zapomnělo, nebýt jednoho starého šperku. S jeho pomocí se Alexandra, hrdinka této knihy, vydává na cestu do minulosti, aby objevila pravdu o své rodině.

1939: Dvě dívky se potkávají v Šanghaji, známé jako „Paříž Východu“. Nádherná Li, která zde vyrůstala, a Romy – židovské děvče, jež do Šanghaje uprchlo spolu se svými rodiči z nacisty okupované Vídně. Dvojice se rychle spřátelí a za krátkou dobu je prakticky nerozlučná. Mladé kamarádky se spolu pohybují ve dvou odlišných světech: mezi zářivými světly velkoměsta a nádherou francouzské čtvrti i v zanedbaných uličkách přecpaného šanghajského ghetta. Ale i přes jejich silné pouto jsou od sebe nakonec odloučeny odstředivou silou všudypřítomné války.

2016: Alexandra odjíždí z Londýna se zlomeným srdcem a vrací se do rodné Austrálie, aby mohla být se svými prarodiči – Romy a Wilhelmem. Po matce jí zůstal jenom nefritový přívěšek ve tvaru lilie. Symbol čiré lásky, pocházející ze Šanghaje. Alexandřin milovaný dědeček umírá a během posledních pár týdnů se spolu s Romy rozhodnou odhalit vnučce rodinná tajemství, která v sobě drželi více než půl století.
Pro Alexandru tak začíná objevná cesta omamnými zahradami a trhy Šanghaje, během níž objeví nečekanou pravdu o své rodině.
Je odhodlána vydat se ve stopách minulosti, aby poznala vlastní kořeny. Postupně objevuje věci, jež ukazují v úplně novém světle nejen její rodinu, ale i ji samotnou.
Nefritová lilie je barvitý, provokativní a krásný příběh o přátelství, mateřství, ceně lásky a síle odříkání a odvahy.

Nefritová lilie

Autorka: Kirsty Manningová
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-144-1
Doporučená cena: 449 Kč

 

 

Knihu Nefritová lilie vydalo nakladatelství Metafora.

O autorce

Kirsty Manning je autorkou bestsellerů French Gift, The Lost Jewels a Nefritová lilie. Její historické romány vyšly v Austrálii, na Novém Zélandu, v Severní Americe, Velké Británii a Jižní Africe a byly přeloženy do mnoha jazyků.
Kirsty vyrostla v New South Wales v Austrálii a dnes žije v Melbourne. Vystudovala literaturu a komunikaci. Miluje cestování a objevování exotických zemí a míst.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNalezenec

Hallsová, Stacey

Pavel Dobrovský – BETA, 2021

zobrazit info o knizeVládkyně Vikingů

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeMěsto dívek

Gilbertová, Elizabeth

Jota, 2021

zobrazit info o knizeNefritová lilie

Manningová, Christy

Metafora, 2021

Napsat komentář