Cesta za klidným životem

jíst
Každý z nás v životě zažil situace, které rozhodně nebyly příjemné. Hlavní hrdinka si prošla ošklivým rozvodem a teď hledá sama sebe. Podaří se jí to při jejím ročním cestování?

Autorka Elizabeth Gilbertová napsala velice zajímavou knihu, jejíž příběh se odehrává v Itálii, Indii a Indonésii. Její hlavní hrdinka se snaží v těchto místech nalézt svou ztracenou rovnováhu a doufá, že konečně nalezne klid a mír ve své duši.

Dílo se jmenuje Jíst, meditovat, milovat a poprvé vyšlo již v roce 2006. Nakladatelství Metafora se však v letošním roce rozhodlo pro reedici a já jsem za to velice ráda.

Elizabeth Gilbertová toužila již odmalička po profesi spisovatelky. Když nastoupila na vysokou školu v New Yorku, psala po nocích povídky. Poté, co dokončila bakalářské studium, začala cestovat a vyzkoušela si různé profese. Slávu jí však vynesla až tato kniha.

Příběh se stal ihned slavným a po celém světě se vydalo na 7 milionů výtisků, proto zajisté nikoho nepřekvapí, že na jeho motivy vznikl i neméně úspěšný film. Elizabeth si v něm zahrála úspěšná herečka Julia Roberts.

Dílo, jež je vzpomínkovým vyprávěním samotné autorky, je plné moudrosti, ale i emocí, které provází čerstvě rozvedenou třicátnici. Je to příběh, který zajisté zaujme každou z nás. Je to kniha, jež možná někoho postrčí k cestě za štěstím. Kdo ví.

Elizabeth Gilbertová má vše, po čem toužila. Kariéru, manžela, krásný dům a mnoho přátel. Ale její život se jí přestává líbit, a tak se rozhodne pro rozvod. Po soudních tahanicích se cítí na dně, a tak zatouží po změně.

Zničená, rozpolcená a bez sebedůvěry se vydá na roční cestu, která ji má dovést zpátky ke štěstí. První zemi, jež navštíví, je Itálie. Zde se učí novému jazyku, ale i flirtování a lásce k jídlu. Po velkém hodování, přibírání a odpočívání se přesouvá do indického ášramu, kde se snaží přiblížit k bohu a hlavně chce najít sama sebe. Posledním místem, které navštíví, je indonéský ostrov Bali, kde zatouží po konečné rovnováze. Patří k tomu i láska? Zatouží Elizabeth po nějakém muži, nebo se čistě oddá jen svému cíli? To si budete muset přečíst samy. Ale zajisté se máte na co těšit.

Velice se mi líbilo, jak autorka rozdělila jednotlivé kapitoly. Nechala se inspirovat počtem korálků, které jsou součástí džapa mala. Ty se používají při meditaci ke soustředění. Celkem je těchto korálků 108. Proto i v knize naleznete stejný počet kapitol – rovnoměrně se pak každá třetina věnuje jedné ze zemí. Tak se v příběhu zachovala dokonalá rovnováha mezi třemi tak rozdílnými zeměmi. I když zajisté objevíte spoustu podobností. Třeba to, že všechny země začínají na písmenko I.

Jsem velice ráda, že jsem si mohla tuto knihu přečíst. Bylo zajímavé sledovat osud ženy, která začala bojovat sama za sebe. Obdivuji její odvahu, kdy se rozhodla zahodit opatrnost, smutek, zoufalství a vydala se na pouť, která není vůbec lehká. Cesta, která má člověka přivést ke štěstí a životní spokojenosti, je plná trnitých rostlin a havětí, jež se vám snaží vaše úsilí překazit. Je jen na vás, zda budete bojovat, nebo se necháte stáhnout chapadly deprese a sebelítosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJíst, meditovat, milovat

Elizabeth Gilbertová

Metafora

Napsat komentář