Jak žít lépe, déle a úspěšně

jak-zit-lepe-dele-uspesne
Každý z nás by chtěl být šťastný. Jenomže jak na to? Někomu stačí být zdravý, jinému zase pomáhá duševní hygiena a ostatní potřebují úspěch. Dnes si tedy ukážeme od každého něco. Zpomalíme stárnutí, rozebereme si motivaci a nakonec si povíme příběhy lidí, kteří stojí za úspěšnými firmami.

S první knihou omládneme. Podíváme se, na co si dát pozor a co v našem životě naopak zpomaluje stárnutí, jak moc je prospěšná činnost mozku, a na závěr se dozvíme, jak zatočit se šedinami a vráskami.

Hacknuté tělo

Zpomalte stárnutí a žijte déle jako superčlověk
Autor: Dave Asprey
Přeložil: Ondřej Doseděl

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-450-0
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Hacknuté tělo vydalo nakladatelství Zoner Press.

Dave Asprey je člověk, který už ve dvaceti pociťoval různé příznaky stáří: trpěl artrózou kolenních kloubů, měl problémy se soustředěním a pamětí, dokonce mu hrozil infarkt a mrtvice. Dnes je slavným biohackerem, který se chce dožít sto osmdesáti let. Hledáním vědecky podložených metod, jak vylepšit lidskou biologii strávil dvacet let svého života a jeho výsledky mluví samy za sebe. Nyní po čtyřicítce je chytřejší, šťastnější, schopnější a úspěšnější než kdykoli předtím.
V knize se mj. dozvíte:

  • Jaké jsou čtyři nemoci, které vás s největší pravděpodobností zabijí, a kterých sedm věcí způsobuje, že stárnete.
  • Jak moc je důležitý spánek, jídlo a světlo v boji proti neumírání.
  • Proč je důležité nakopnout váš mozek a předejít úpadku kognitivních schopností v pozdějším věku.
  • Jaké kovy jsou pro lidské tělo toxické a jak je bezpečně vyloučit pryč z těla
  •  Způsoby léčby ozonem a jak může ozonoterapie zachraňovat životy
  • Důležitost hormonů, srovnaných čelistí a rovnováhy střevního mikrobiomu pro vaše omládnutí.
  • Terapie kmenovými buňkami nepatří mezi sci-fi.
  • Jak vyzrát na pleš, šediny a vrásky.
  • Přehled konkrétních nootropik, peptidů a látek SARM

Hacknuté tělo ukazuje, jaká úroveň zdraví a výkonnosti je dostupná pro každého z nás. Většina lidí předpokládá, že svého vrcholu dosáhnou ve středním věku a pak začnou fyzicky i duševně upadat, ale Aspreyho výzkum ukazuje, že na buněčné úrovni je možné provést takové změny, které dramaticky prodlouží délku života. A věci, které vám v konečném důsledku umožní žít déle, vám poskytnou více energie a duševní bystrosti teď hned.
Stárnutí už nemusí znamenat úpadek. Je to příležitost stát se superčlověkem.

 

Ukázka z knihy

Takže, když jsem se rozhodl přejít na raw veganskou stravu, šel jsem do toho rovnou naplno. Nakoupil jsem misky na klíčení semen a nejlepší mixér na světě a celé dny trávil tím, že jsem konzumoval jednu mísu salátu za druhou a pil litry zeleného smoothie, abych do sebe dostal potřebné množství kalorií. Fungovalo to… na chvíli. Zhubl jsem na 84 kg (což je hodně málo na chlápka s výškou přes metr devadesát) a cítil příval energie, díky kterému jsem se cítil vzletně. Přesvědčil jsem sám sebe, že nárůst bolesti a ztuhlosti, který přišel společně s vegetariánstvím, byl jen důsledkem toho, jak se moje tělo „detoxikovalo“. Ale moji přátelé říkali, že vypadám vyzáble, a netrvalo moc dlouho, než jsem se přestal cítit skvěle. Moje zuby začaly být nepříjemně citlivé a lámaly se. Neustále mi byla zima. Bylo celkem zjevné, že trpím podvýživou, ačkoliv jsem toho o výživě věděl hodně a dvě hodiny denně trávil přípravou svých jídel. (str. 68)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Dave Asprey je tvůrcem Bulletproof Coffee, zakladatelem Bulletproof 360, trojnásobným autorem bestselleru New York Times (The Bulletproof Diet, Bystrohlaví a Super Human) a hostitelem podcastu Bulletproof Radio oceněného Webby-award. Jako průkopník hnutí Biohacking se stal známým jako otec Biohackingu a svůj život zasvětil zvyšování lidské výkonnosti pomocí nejnovějších vědeckých výzkumů v kombinaci se starými léčitelskými tradicemi. Posláním Davea je sdílet se světem nejnovější objevy v oblasti zdraví a wellness, které vám pomohou prolomit mentální a fyzické bariéry a dosáhnout nepředstavitelného – být super člověkem!

Zdroj informací: daveasprey.com (přeloženo)

Nakladatelství Zoner Press

Vydavatelství Zoner Press se zaměřuje na překladové a původní české publikace. Stěžejní produkcí jsou praktické návody pro fotografy všech úrovní a široká řada knih v edici Naučte se kreslit a malovat… V nabídce vydavatelství nechybí ani populární témata z oblastí oblíbených výtvarných technik. To vše je doplněno aktivitami na sociální síti Facebook.

————————————————

Na zevnějšku a svém zdraví jsme zapracovali, nyní přichází na řadu naše nitro. Co by se dalo říct o osobnosti? Nebo o motivaci? Existuje nějaké rozdělení, díky kterému bychom mohli lépe pochopit, co se v nás děje – z psychologického hlediska? Pojďme hledat odpovědi v další knize.

Motivace a osobnost

Autor: Abraham Maslow
Přeložila: Pavla Le Roch

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 162×230 mm
ISBN: 978-80-262-1728-2
Doporučená cena: 569 Kč

Knihu Motivace a osobnost vydalo nakladatelství Portál.

Lidskému životu nikdy plně neporozumíme, pokud nebudeme brát v úvahu nejvyšší aspirace člověka. Růst, sebeaktualizace, usilování o zdraví, hledání identity a autonomie, touha po dokonalosti (a další způsoby, jak vyjádřit směřování „vzhůru“) je třeba brát jako široce rozšířené a snad i univerzální lidské sklony.
V knize
Motivace a osobnost představuje Maslow systematickou teorii a aplikaci motivace a osobnosti, kterou vyvodil ze syntézy tří přístupů: holistického, dynamického a kulturního. Nabízí rozšíření našeho chápání lidské osobnosti pohledem do „vyšších“ úrovní lidské podstaty. Jeho teorie je dnes citována nejen v psychologii, ale také ve vzdělávání, managementu, sociologii a mnoha dalších humanitních oborech. Její znalost patří k základům poznání o lidských potřebách a hodnotách, které člověku „umožňují být dostatečně silný a lidský, aby převzal kontrolu nad svým osudem“.

 

Ukázka z knihy

Vyloučení hodnot z psychiky ji nejen oslabuje a brání ji dosáhnout plného rozvoje, ale také odsuzuje lidský druh k supernaturalismu, mravnímu relativismu či nihilistické absenci hodnot. Pokud by však bylo možné prokázat, že organismus si sám vybírá mezi silnějším a slabším, vyšším a nižším, bylo by určitě neudržitelné tvrzení, že některá věc má stejnou hodnotu jako jakákoliv jiná, že mezi nimi nelze volit nebo že člověk nemá žádné přirozené kritérium pro rozlišování mezi dobrem a zlem. Jeden takový princip volby byl již nastíněn ve čtvrté kapitole. Základní potřeby se organizují do poměrně určité hierarchie na základě principu relativní význačnosti. Potřeba bezpečí je tak silnější než potřeba lásky, protože ovládá organismus různými prokazatelnými způsoby, když jsou obě potřeby frustrovány. V tomto smyslu jsou fyziologické potřeby (které jsou samy uspořádány do hierarchie nižšího řádu) silnější než potřeba bezpečí, ta je zase silnější než potřeba lásky, ta je silnější než potřeba úcty, a ta je zase silnější než ony osobité potřeby, které jsme nazvali potřebou sebeaktualizace. (str. 115)

Pokračujte v ukázce.

 

O autorovi

Abraham H. Maslow byl americký psycholog, představitel humanistické psychologie jako třetího proudu v psychologii a holistického přístupu ke studiu osobnosti. V Portále vyšla jeho zásadní kniha O psychologii bytí.

Zdroj informací: Portál

Nakladatelství Portál

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8.
Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

V poslední knize se budeme věnovat úspěchu. A to ne ledajakému – přiblížíme si úspěch velkých firem, kterým se i přes nejistotu doby daří víc než kdy jindy. Co je jejich tajemstvím?

Firmy, které se rozhodly být skvělé

Autoři: Jim Collins, Morten Hansen
Přeložil: Martin Šikýř

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-3026-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Firmy, které se rozhodly být skvělé vydalo nakladatelství Grada.

Deset let po celosvětově úspěšném bestselleru „Jak z dobré firmy udělat skvělou“ přichází Jim Collins s dalším průkopnickým dílem, ve které si klade otázku, proč některé firmy v nejistých časech nebo dokonce v chaosu prosperují, zatímco jiné strádají? Na základě devítiletého výzkumu podpořeného důkladnou analýzou a naplněného poutavými příběhy Collins a jeho kolega Morten Hansen představují principy budování skvělé firmy v nepředvídatelném, bouřlivém a rychle se měnícím prostředí.
Tato kniha je klasický Collins: polemizující, empirický a povznášející. Spolu s Hansenem přesvědčivě ukazují, že i v nejistém a chaotickém světě je dosažení úspěchu otázkou volby, nikoliv náhody.

 

Ukázka z knihy

 Budoucnost nemůžeme předvídat. Můžeme ji však utvářet.

Vraťte se ve vzpomínkách o patnáct let zpět a zamyslete se, co se od té doby událo, jaké události – ve světě, ve vaší zemi, na trzích, v práci, ve vašem životě – překonaly veškerá očekávání. Z některých událostí můžeme být překvapení, zmatení, šokovaní, ohromení, potěšení nebo vyděšení, ale jen málokdy je dokážeme předvídat. Nikdo z nás nedokáže s jistotou předvídat změny a zvraty, které nás v životě čekají. Život je nejistý a budoucnost je neznámá. Není to ani dobré, ani špatné. Tak to prostě je. Je to jako gravitace. Úkol proto zůstává stejný: vyrovnat se s tím a mít svůj osud ve svých rukou.

Náš devítiletý výzkumný projekt, který je základem této knihy, jsme zahájili v roce 2002, kdy se Amerika probudila z falešného pocitu stability, bezpečí a nároku na bohatství. Dlouhodobě rostoucí trhy se náhle zhroutily. Přebytek státního rozpočtu se změnil na schodek. Teroristické útoky z 11. září 2001 šokovaly a rozlítily všechny; a následovala válka. Mezitím po celém světě nerušeně pokračovaly technologické změny a rozvíjela se globální konkurence. (str. 15)

Čtěte dál.

 

O autorech

Jim Collins je spoluautor knihy Built to Last, která je několik let americkým bestsellerem s nákladem přes milion výtisků. Zkoumá tzv. trvale skvělé společnosti a působí jako poradce vedoucích pracovníků v podnikatelské i sociální sféře. Pracoval jako pedagog na Stanford University Graduate School of Business, kde mu byla udělena cena Distinguished Teaching Award, a v současnosti působí v rámci své laboratoře pro výzkum managementu v městě Boulder ve státě Colorado v USA.

Zdroj informací: Grada

Morten T. Hansen je profesorem managementu na University of California v Berkeley a na INSEAD. Byl profesor na Harvard Business School a získal doktorát na Stanford Graduate School of Business, kde studoval v rámci Fulbrightova stipendia. Je autorem knihy Collaboration a držitelem ocenění Administrative Science Quarterly Award za mimořádný přínos v oblasti výzkumu organizací. Byl také manažer Boston Consulting Group a pracuje rovněž jako konzultant a lektor pro firmy po celém světě.

Zdroj informací: mortenhansen.com (přeloženo)

Nakladatelství Grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHacknuté tělo
Zpomalte stárnutí a žijte déle jako superčlověk

Asprey, Dave

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeMotivace a osobnost

Maslow, Abraham H.

Portál, 2021

zobrazit info o knizeFirmy, které se rozhodly být skvělé

Collins, Jim - Hansen, Morten T.

Grada, 2021

Napsat komentář