Rozhovory, biografie – zajímavé postoje a životy

biografie-tipy-nahled
Jestli nevíte, co s volným pondělním odpolednem, sáhněte po některé z biografií, které představujeme v dnešních knižních tipech. Přečtete si životní příběh frontmana skupiny Iron Maiden, nebo se dozvíte, jaké to je být ředitelem katolické dívčí školy.

„Když průšvihářky, nad nimiž lámali hůl, zažijí, že můžou být přínosné, dělá to divy.“ Tak se vyjádřil Luboš Hošek, zvaný Hroznýš, o svých studentkách, které se coby ředitel katolické dívčí školy rozhodl vzít pod svá křídla. Změnil přitom život nejen mnoha dívkám, které by jinak byly ztracené a odsouzené k budoucnosti v bídě, špíně a dluzích, ale především také sobě, když změnu zaměstnání nejvíc potřeboval.

Dívčí katolická střední škola není elitním skleníkem pro panny ze vzorných rodin. Naopak – studují tu dívky bez rodinného zázemí, z dětských domovů, z diagnostických ústavů. Studovala zde děvčata na své cestě z ulice či vězení k normálnímu životu.

A mezi nimi se prohánějí studentky na vozíčku, děvčata s mentální retardací, autismem či nevidomé dívky a jejich psí průvodci. Umí ostatním (dívkám, učitelům, vychovatelům ale i sobě) pořádně zavařit. Ale také navařit – denně skupinka z nich připravuje oběd. Přijďte ochutnat, máte-li odvahu.
V knize se také dočtete, jak Bůh nepřehlédnutelně působí i v životě ředitele školy „Hroznýše“, v jeho rodině, osobní i profesní cestě.
A možná budete chtít více vidět Boží stopu ve své, nebo spíš svoji v té Jeho…

Hroznýš v dívčí škole

Ředitelem církevní školy pro dívky v nesnázích
Autor: Luboš Hošek

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7553-006-6
Doporučená cena: 189 Kč

 

Knihu Hroznýš v dívčí škole vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Doma jsem řekl manželce, že buď budu na burze, nebo se za mnohem méně peněz stanu ředitelem dívčí katolické školy. Škola navíc nebyla v dobrém stavu. Žena se podívala na kalendář, bylo svaté Zdislavy. Řekla mi, ať vezmu toho ředitele dívčí katolické školy. Rozhostilo se u nás na chvilku ticho, jako po Božím zásahu. Měli jsme svobodu, ale ne odvahu říci Bohu ne. Byl to případ, kdy se nepochybuje. Biskup mi tenkrát řekl: „Vidím to stejně na zavření, ale zkuste to, já vám za půl roku přijdu říct.“

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Luboš Hošek (*1968) vystudoval pedagogiku a teologii, učí od svých 18 let. Od roku 2000 byl ředitelem Dívčí katolické střední školy v Praze pro budoucí pečovatelky, na vlastní žádost však v této pozici před rokem skončil. Škola sídlí v klášteře křižovníků s červenou hvězdou u Karlova mostu, zřídilo ji Arcibiskupství pražské (1990), zahrnuje též sociální podnik Křižovnická pečovatelská služba (2012) a chráněnou dílnu Inspirace (2019). Je ženatý a má pět dětí.

Zdroj informací

————————————————

Doba covidová. Karantény, dlouhá omezování a lockdown. Realita, jakou bychom donedávna považovali za něco, s čím se člověk setká pouze v katastrofických sci-fi. Jak nejlépe se s obtížnou situací vyrovnat? Kniha Jak se z toho nezbláznit, na jejíž tvorbě se podílelo devět známých osobností včetně psychiatra Radkina Honzáka či youtubera Kovyho, vás v této obtížné době nejen pobaví, ale přinese vám i mnoho podnětných tipů, s jejichž pomocí se každý z nás s pandemickou situací dokáže lépe popasovat.

Doba, kterou zažíváme, nás vystavuje nesmírné zkoušce. Naše psychické zdraví dostává pořádně zabrat. Záplava negativních informací vyvolává ve spoustě lidí pocity úzkosti a deprese. Společností prostupuje strach, který nejenže působí na naše psychiku, ale zásadním způsobem mění i naše chování a jednání. Strach z neznámého mnohé lidi paralyzuje do té míry, že se začali bát svých blízkých. Skoro jako by se vytratil zdravý rozum, který lidem za normálních okolností pomáhá kormidlovat každodenními situacemi. Všechno se žene do extrémů, kdo nemyslí stejně, je nepřítel.

Co se děje s lidskou psychikou, když je dlouhodobě vystavena stresu? Jak se takovému stavu bránit? Jak se nenechat ovládnout strachem? Jak filtrovat informace médií a špatné zprávy? Jak získat odolnost v čase krize? Zkrátka, jak se z toho nezbláznit?
Devět významných osobností v podrobných rozhovorech předkládá své odpovědi na tyto otázky a zároveň nabízí svůj pohled a reflexi toho, co se kolem nás i s námi děje. Kniha tak přináší plastický a mnohovrstevnatý pohled na proměnu celé společnosti a života, které najednou zažíváme.
V této knize se sešla unikátní společnost:
Radkin Honzák, Václav Cílek, Zbigniew Czendlik, Jan Hnízdil, Margit Slimáková, Karel Schwarzenberg, Karel „Kovy“ Kovář, Martina Viktorie Kopecká, Barbora Janečková

Jak se z toho nezbláznit

Duševní zdraví, zdravý rozum a odolnost v čase krize
Autor: Jan Pergler, Jan Dražan

Počet stran: 290
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-907909-6-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Jak se z toho nezbláznit vydalo Nakladatelství Zeď.

O autorech

Jan Pergler (*1969, Praha). Dlouholetý novinář. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách, posléze v Týdnu, Mladé frontě DNES. Vedl IN magazín Hospodářských novin, působil v Deníku. Počátkem 90. let stál u zrodu nadace Člověk v tísni. Dnes pracuje v ČSOB a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Je autor knihy Tango pod Hradem a turistických průvodců Švýcarsko či Irsko. Spolu s Janem Dražanem je autorem knih Náš Václav Havel a Člověk 25.

Zdroj informací

Jan Dražan (*1972, Praha). Pracuje 27 let v médiích. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách. Působil v Mladé frontě DNES a IN magazínu Hospodářských novin. Později v Týdnu, Lidových noivnách a Echo24.cz a Týdeníku Echo jako zástupce šéfredaktora. Dnes pracuje v Seznam Zprávy a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Kromě výše uvedených titulů je spoluautorem knihy Václava Cílka Poutník časem chaosu.

Zdroj informací

————————————————

Jak se rodí heavymetalové hvězdy? Mají hudbu v krvi, nebo svou lásku k muzice musejí nejdřív objevit a pomalu si ji hýčkat? Jak se s tím vyrovnávají rodiče, kteří si představovali své děti na medicíně, právech anebo prostě kdekoli jinde než na koncertním pódiu? Jaké vztahy panují mezi jednotlivými členy kapely a jak jim to klape, když se média nedívají? Všechny zásadní informace o skupině Iron Maiden i nejrůznější pikantnosti z jejího zákulisí najdete v nové knize Bruce Dickinsona.

Malý Bruce byl do šesti let vychováván prarodiči v anglickém Worksopu, jeho rodiče se totiž vydali na cestu se svou psí show. Po studiu na internátní škole se vydal do Londýna na Queen Mary University a zahájil studium historie. Ne že by chtěl být historikem, ale byla to dobrá záminka, jak se od rodičů dostat a věnovat se muzice. A to se mu podařilo! V knize vypráví o svém angažmá v různých kapelách, předtím než se přidal k Iron Maiden, kteří ho proslavili.

Iron Maiden vydali šestnáct studiových alb, ve kterých se vystřídali tři zpěváci: Paul Di’Anno, Bruce Dickinson a Blaze Bayley, který Bruce na pár let nahradil. Prodali přes 100 miliónů desek a byli čtyřikrát nominováni na cenu Grammy. Nominaci za píseň El Dorado dokonce proměnili. Procestovali celý svět díky pětadvaceti divokým turné. Začali dokonce pro přesun používat vlastní leteckou linku Ed Force One, která je pojmenovaná po maidenovském maskotovi Eddiemu, hubeném kostlivci, který Maideny doprovází už od začátku.
Ale nejen to! V knize se totiž dozvíte nejen o jeho hudební kariéře a výhodách a úskalích života heavymetalové hvězdy, ale také o tom, jak se učil létat a získal pilotní licenci, o jeho vztahu k šermu a o boji s rakovinou. Bruce je zábavný vypravěč, který nešetří vtipnými historkami ze života!

Co dělá tenhle knoflík?

Autobiografie frontmana skupiny Iron Maiden
Autor: Bruce Dickinson
Přeložil: Martin Vondrášek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-2485-5
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Co dělá tenhle knoflík? vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Potom převládla dlouhá řada progrockových kapel; všechny byly hodně intelektuálské, a s výjimkou Petera Hammilla s Van der Graaf Generator, nebyly ani zdaleka tak živelné. A přesto, když jsem se potuloval chodbami v Sidney House, kde se z každých dveří do studovny linula hudba, najednou jsem se zarazil. Co to ksakru je? Váhavě jsem zaklepal. Jeden starší spolužák na mě vrhl kousavý pohled: „Co tu chceš?“
„Ehm, co to je za pecku?“
„Jo táák. Deep Purple, Speed King z alba Deep Purple in Rock,“ zakoulel očima a práskl dveřmi. Ve mně to vřelo. Chtělo jsem hudbu. (str.44)

Pokud vás ukázka zaujala, další kapitoly najdete online.

O autorovi

Paul Bruce Dickinson (*1958) je zpěvák, skladatel, šermíř a pilot, který se nejvíce proslavil působení v heavymetalové skupině Iron Maiden, ke které se připojil roku 1981 a kde působí dodnes. Má na svém kontě také několik sólových alb, například Accident of Birth, Tattooed Millionaire nebo Tyranny of Souls.
V roce 1994 sehrál se svou skupinou Skunkworks koncert v tehdy dlouhodobě obléhaném Sarajevu a tato událost se stala předlohou pro dokumentární film s názvem Scream For Me Sarajevo.

Zdroj informací

————————————————

A na závěr trocha historie. Milovníky dějin jistě potěší biografie popisující dlouhý a pozoruhodný život historika Mikuláše Teicha. Na stránkách své knihy se jej pokusila zachytit Antonie Doležalová.

Život Mikuláše Teicha byl dlouhý doslova jako jedno století. Narodil se ještě za Rakouska-Uherska a vyrůstal v masarykovském Československu, které nikdy nepřestal obdivovat. Přesto republiku dvakrát opustil. Poprvé v roce 1939 kvůli svému židovskému původu – s falešným pasem vlakem z Ružomberku. Podruhé v roce 1968 kvůli svému marxistickému přesvědčení – vlakem ze Smíchovského nádraží v Praze jen několik dní po sovětské invazi. Pokaždé se jeho novým domovem stala Velká Británie. Ač nikdy nepřestal litovat, že se v Praze nestal lékařem, v Británii se stal zakládajícím členem nejmladší koleje na univerzitě v Cambridge, Robinson College. Spolupracoval a přátelil se s nejvýznamnějšími světovými představiteli svého oboru – dějin přírodních věd. V poválečném Československu se jeho osudy dramaticky proťaly s osudy nejmocnějších představitelů komunistického režimu i jeho reformátorů.

Mikuláš Teich: Moje století (1918–2018)

Intelektuální biografie v dialogu
Autorka: Antonie Doležalová

Počet stran: 373
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-7492-503-0
Doporučená cena: 400 Kč

 

Knihu Mikuláš Teich: Moje století (1918–2018) vydalo nakladatelství Galén.

O autorce

Antonie Doležalová přednáší hospodářské dějiny na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a je Senior Member na Robinson College v Cambridge. Ve svém výzkumu se zaměřuje na hospodářské dějiny Československa, české ekonomické myšlení a dějiny filantropie. K těmto tématům vydala desítky odborných studií a knih doma i v zahraničí. Naposledy A History of Czech Economic Thought (2018). Dokončuje knihu o Janu Viktoru Mládkovi, nakladatelství Karolinum vydává knihu, kterou připravila spolu s Miroslavem Hrochem Pohledem druhých. Praha jako inspirace a vzor pro emancipační zápas malých národů. Nakladatelství Palgrave v New Yorku vydává její knihu o československé meziválečné fiskální politice Budgeting Czechoslovakia a o rok později vydá také její knihu o vývoji hospodářských dějin v socialistických zemích v době studené války Behind the Iron Curtain.
Na našem webu najdete například její knihu Střední Evropa na cestě od minulosti k budoucnosti.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Podělte se o své dojmy v komentářích. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHroznýš v dívčí škole
Ředitelem církevní školy pro dívky v nesnázích

Hošek, Luboš

Triton, 2021

zobrazit info o knizeJak se z toho nezbláznit
Duševní zdraví, zdravý rozum a odolnost v čase krize

Pergler, Jan – Dražan, Jan a kol.

Nakladatelství Zeď, 2021

zobrazit info o knizeCo dělá tenhle knoflík?
Autobiografie frontmana skupiny Iron Maiden

Dickinson, Bruce

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeMikuláš Teich: Moje století (1918–2018)
Intelektuální biografie v dialogu

Doležalová, Antonie

Galén, 2021

Napsat komentář