Thrillerový závěr týdne

473721_the_light_shines_through
Máte rádi, když se vám při čtení tají dech a vy hltáte jednu stránku za druhou, abyste se dozvěděli, jak vše skončí? Pak vás určitě potěší náš dnešní výběr knih – představíme si totiž samé thrillery. Načerpejte inspiraci na víkendové čtení, u kterého vám bude běhat mráz po zádech.

S dnešní první knihou Výstraha se podíváme za detektivem Jackem McEvoyem. Tentokrát se ho ale nový případ dotýká mnohem víc, než by si přál – sám je totiž hlavním podezřelým. Ale vy, kteří jej znáte z jiných knih spisovatele Michaela Connellyho, víte, že si rozhodně nenechá nic líbit a případu se rozhodne přijít na kloub.

Výstraha

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0195-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Výstraha vydalo nakladatelství Slovart. Prolistujte si také ukázku z knihy.

„Fair Warning“ je třetí kniha Michaela Connellyho, jejímž hlavním hrdinou je autorovo alter ego, neúnavný reportér Jack McEvoy. Příběh začíná rázně a na tempu neztrácí až do konce: McEvoye kontaktují dva losangeleští detektivové a informují ho, že je podezřelým ve vyšetřování vraždy Tiny Portrerové. Ta byla nalezena mrtvá a McEvoy s ní zhruba o rok dříve strávil noc. Tím jsou kostky vrženy a každý, kdo četl předchozí knihy s McEvoyem (Básník a Strašák), už jistě tuší, že tento energický a talentovaný reportér nakonec začne případ vyšetřovat na vlastní pěst. Jack postupně odhaluje detaily v pozadí Tininy smrti a přitom rozkrývá mnohem rozsáhlejší kauzu. Zdá se, že v okolí řádí sériový vrah, a jak McEvoy proniká pod povrch – přičemž se neobejde bez pomoci dalších osob, například bývalé agentky FBI Rachel Wallingové, noří se stále hlouběji do problematiky analýzy DNA a nakonec i do temného webu. Je to nebezpečné, leckdy i hrůzostrašné prostředí a Michaelu Connellymu se při jeho popisu podařilo spojit dvě věci: dotáhnout zápletku do dramatického závěru a zároveň podtrhnout význam kvalitní novinářské práce.

O autorovi

Americký spisovatel Michael Connelly (* 1956) pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Je autorem 37 knih, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Seriál Bosch s Titem Welliverem v roli detektiva pojmenovaného autorem po nizozemském malíři běží už šestou sezonu. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdy či Odvrácená strana konce.

Zdroj informací: www.michaelconnelly.com

————————————————

Rovněž Peter Temple stvořil ikonického vyšetřovatele, který propojuje jeho romány. I v knize Temný příliv se tak setkáte s Jackem Irishem, který se tentokrát bude snažit najít ztraceného syna svého přítele. Nic ale nebude tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát, zvlášť, když Jack přijde na to, že ani pohřešovaný nebyl žádný „andílek“.

Temný příliv

Autor: Peter Temple
Přeložil: Robert Čapek

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 159×212 mm
ISBN: 978-80-7588-283-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Temný příliv vydalo nakladatelství Mystery Press. Na jejich webu najdete i ukázku z knížky.

Jack Irish se coby občasný soukromý vyšetřovatel z australského Melbourne zabývá především pátráním po zmizelých osobách. Tentokrát ho ale další případ zavede do velmi nebezpečných vod, v nichž může snadno přijít o život.

Jack přijme nabídku, která se neodmítá. Navštíví ho přítel jeho otce Des Connors s prosbou, aby mu našel ztraceného syna. Zmizelý Gary ale rozhodně nebyl bez poskvrnky a stopy vedou přímo do nelítostného světa milionáře Stevena Levesqua, vlivného muže bez skrupulí, zato však se spoustou dobrých známých, kteří se neštítí ničeho. Čím více Jack Irish zabředá do temných lží obklopujících marnotratného Connorsova syna, tím více lituje, že tuhle zakázku přijal. Protože v prohnilém srdci milionářova království zeje jako hnisající rána tajemství, jehož odhalení může mít fatální důsledky pro všechny zúčastněné. Včetně samotného Jacka.
Podle knih s Jackem Irishem byla natočená brilantní televizní série s Guyem Pearcem v hlavní roli.

O autorovi

Peter Temple, jeden z nejuznávanějších současných australských autorů detektivek, se narodil v roce 1946 v Jižní Africe. V roce 1982 se přestěhoval do Melbourne, kde se živil zejména jako novinář a pedagog. Proslavil se však až o něco později svými romány, a to především čtyřmi krimi thrillery se svérázným soukromým vyšetřovatelem Jackem Irishem (Staré dluhyČerný přílivMrtvý bodBílý pes). Čeští čtenáři znají detektivku Drsné pobřeží (za niž Temple obdržel jako první Australan prestižní britské ocenění Gold Dagger) a její volné pokračování Pravda. Autorovy knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků, získaly řadu dalších cen a série s Jackem Irishem se dočkala filmové a seriálové podoby s Guyem Pearcem v hlavní roli. Peter Temple žil až do své předčasné smrti v roce 2018 s manželkou Anitou a synem Nicholasem v australském Ballaratu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

S další knihou se podíváme do světa dvou mladých úspěšných blogerů. Jednoho dne se ale oba ztratí a zbyde po nich jenom fotka na internetu a jedna hodně podivná báseň… Případ se dlouho jeví jako neřešitelný, přijde ale nakonec hlavní inspektorka na pravidla pachatelovy hry?

Krutá hra

Autor: Max Seeck
Přeložila: Ema C. Stašová

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1345-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Krutá hra vydalo nakladatelství Cosmopolis. Nezapomeňte si přečíst také ukázku z titulu.

Inspektorka Jessica Niemi řeší další záhadu uprostřed mrazivých Helsinek. Tentokrát pátrá po dvou mladých blogerech, po nichž jako by se slehla zem. Oba mají desítky tisíc fanoušků – a na poslední fotce, kterou zveřejnili, je zachycený deštěm bičovaný maják na skále uprostřed moře. A pod ním zlověstná báseň. Báseň popisující jejich smrt.

Každá stopa, na kterou Jessica během vyšetřování přijde, končí ve slepé uličce. Jenže čím víc se do případu noří, tím je jasnější, že má co do činění s pachatelem, který nemá rád nedotažené hry.

O autorovi

Max Seeck (*1985) patří v rodném Finsku k nejprodávanějším autorům. Původně pracoval v marketingu, ale v současnosti se již spisovatelské dráze věnuje na plný úvazek. Na základě jeho románu Věrný čtenář vznikne v Hollywoodu televizní seriál.

Zdroj informací: www.maxseeck.com

————————————————

Co všechno se může stát během jedné cesty letadlem? To na vlastní kůži zjistí hlavní hrdinka knihy Vzdálená místa. Když nastupovala do letadla, bylo vše v pořádku a ona se těšila za svou rodinou. Když ale z letadla vystoupí, zjistí, že celá její rodina zmizela. Jejich dům ale přitom vypadá, jako kdyby se tam vůbec nic nestalo…

Vzdálená místa

Autor: Filip Klouda

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7650-245-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vzdálená místa vydalo nakladatelství Pointa. Určitě si také přečtěte ukázku z knížky.

Psychologický thriller o mladé ženě. Návrat Sam domů se promění v noční můru, když za záhadných okolností zmizí celá její rodina.

„Povíš mi to, až přistaneš.“ To jsou poslední slova, která studentka Sam Graysonová slyší před startem letadla z úst své matky. Po přistání jsou však její rodiče a mladší bratr nedostupní. V jejich idylickém rodinném domě jsou rozsvícená světla, zapnuté počítače a vyvěšené vánoční ozdoby – Graysonovi ale jako by se vypařili. Sam se pouští do vyčerpávajícího pátrání po svých nejbližších.

O autorovi

Filip Klouda sám sebe označil jako vytrvalého obdivovatele fikčních světů napříč médii, od filmů po videohry. Kdysi neúspěšně aspiroval na filmového teoretika. Je reklamní textař, příležitostný filmový kritik, milovník dálnovýchodních kultur, elektronické hudby a polozapomenutých japonských hororů.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Román Záříkávačky nás zavede do zapadlých končin Itálie, kde žijí lidové léčitelky, tzv. zaříkávačky. Mezi ně se vrací lékařka, která v této vesnici vyrostla a která je zde hned od začátku konfrontována s vlastní minulostí. Navíc vzápětí zmizí jedna ze zaříkávaček… A jak naše hlavní hrdinka brzy zjistí, rozhodně není jediná…

Zaříkávačky

Dokážou léčit holýma rukama, ale ne všechno je v jejich moci…
Autorka: Emanuela Valentini
Přeložila: Sára Flemrová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-161-8
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Zaříkávačky vydalo nakladatelství Metafora.

Lékařka Sara Romaniová se po letech vrací do starobylé vesničky Borgo Cargo v srdci emilských Apenin, kde žije její babička a kde se setkává nejen s kamarády z dětství, ale také se vzpomínkami, které by raději nechala pohřbené v minulosti. Když zmizí jedenáctiletá Rebecca, shodou okolností poslední zaříkávačka, s kterou se Sara krátce předtím setkala, lékařka po ní začne umanutě pátrat a přitom odkrývá sérii záhadných zmizení několika místních dívek. Sara si nehraje na detektiva z nudy či pro zábavu, je poháněna nutkavou vnitřní potřebou vykoupení. A záhy zjišťuje, že není jediná, kdo něco skrývá a kdo žije v zajetí minulosti.

Zaříkávačky nabízejí skvělé tempo vyprávění plného překvapivých zvratů. Jejich kvalita spočívá hlavně v sugestivní atmosféře méně známých končin Itálie, kde se střetává pokrok s tradicí, představovanou postavami lidových léčitelek – zaříkávaček, a v lidském rozměru i v autentickém vyznění hrdinky, kterou její impulzivní rozhodnutí často přivádějí do svízelných situací. Sara Romaniová není postava, která chce, abychom se s ní ztotožnili, nýbrž ta, která čtenáři umožní, aby jí uvěřil a pochopil ji.

Nadějná spisovatelka Emanuela Valentini spojila v napínavém psychologickém thrilleru Zaříkávačky tajemství, zločin a trauma z minulosti.

————————————————

Pokud knihy raději posloucháte, určitě vás potěší, že román Andělé smrti od Patricie Gigneyové nyní vychází i jako audiokniha. Hlas Lukáše Hlavici vás tak provede případem dvou zavražděných, kteří měli na těle tajemné znamení. Veškeré stopy vedou vyšetřovatele do kláštera, který býval dětským domovem…

Andělé smrti

Autorka: Patricia Gibneyová
Přeložila: Lenka Faltejsková
Interpret: Lukáš Hlavica

Vazba: CD
ISBN: 8590236111325
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Andělé smrti vydalo nakladatelství Radioservis ve spolupráci s nakladatelstvím Témbr.
Na webu Radiotéka.cz si můžete pustit ukázku z titulu.

V katedrále je nalezena zavražděná žena a o několik hodin později je objeven oběšený muž. Oba mrtví mají na vnitřní straně stehna stejné, amatérsky udělané tetování. Ti dva měli cosi společného, jenže co?

Případu se ujímá inspektorka Lottie Parkerová a stopy ji zavedou do kláštera svaté Anděly, bývalého dětského domova, nešťastně propojeného s minulostí její vlastní rodiny. Zatímco si inspektorka začíná uvědomovat souvislost mezi současnými oběťmi a nevyřešenými dávnými vraždami, ztratí se dva dospívající chlapci. Lottie musí najít vraha dřív, než znovu zaútočí. Jenže nevystavuje kvůli pátrání smrtelnému nebezpečí i své vlastní děti?

O autorce

Patricia Gibneyová vydala dětskou knížku Spring Sprong Sally. Poté se pustila do psaní kriminálních thrillerů s inspektorkou Lottie Parkerovou. První kniha Andělé smrti (v originále The Missing Ones) z roku 2017 se stala bestsellerem, anglické verze se prodalo přes 500 000 výtisků. Dále u nás vyšly i další díly Ukradené životy, Stará tajemství a Nebezpečná místa.

Zdroj informací: nakladatelství Radioservis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýstraha

Connelly , Michael

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeTemný příliv

Temple, Peter

Mystery Press, 2021

zobrazit info o knizeKrutá hra

Seeck, Max

Cosmopolis, 2021

zobrazit info o knizeVzdálená místa

Klouda, Filip

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeZaříkávačky

Valentini, Emanuela

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeAndělé smrti (audiokniha)

Gibneyová, Patricia

Radioservis, 2021

Napsat komentář