Ženy – hrdinky v nesnázích

zenske-hrdinky-nahled
Dnešní knižní tipy patří ženám, po jejichž boku budete prožívat nešťastnou lásku, řešit rodinná dramata i otázky vlastního štěstí a svobody. Ať už na ně čeká jakýkoli problém, tyto knižní hrdinky se s ním vyrovnají s hlavou hrdě vztyčenou!

Ještě nemáte program na víkend? A co takhle sáhnout po něčem příjemném ke čtení? V Julinčině pekárně na vás nečekají žádné krváky ani tragédie, kniha se čte zlehka a nabídne uvěřitelné hrdinky, se kterými se většina žen dokáže ztotožnit – je to zkrátka příběh, která vás pozitivně naladí do dalších dnů.

Příběh čtyřicátnice Kláry, jejíž život je naplněn vším podstatným – láskou, přátelstvím i sny. Sny, které sej í zdají v noci, ale i těmi, které sní přes den.

Touží jet do okouzlující Francie a poznat místa, které zná jen z internetu a knížek. Když do jejího života vstoupí Anna, bývalá milenka jejího otce, její dny se náhle začínají měnit a nic není, jak bylo předtím.

Julinčina pekárna

Autorka: Táňa Keleová-Vasilková
Přeložila: Draha Smutná

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 134×206 mm
ISBN: 978-80-8111-579-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Julinčina pekárna vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Miluju lyžování, ale jezdit na hory sama mě neláká. Lyžovat jsem byla naposledy s Milanem, a s tím jsem chodila před devíti lety. Právě lyžování způsobilo náš rozchod. Nežili jsme spolu, jen jsme randili, no a na horách mi došlo, že ho při společném bydlení nemůžu vystát. Vyplavaly napovrch všechny jeho zlozvyky, které se mi nelíbily. V noci chrápal, no dobře, za to nemohl, ale přes den, po každém jídle, nechutně krkal a… dloubal se v nose! Když jsem ho na to upozornila, nechápavě na mě koukal, prý co je na tom, že se šťourá v nose? Možná nic, ale každopádně je to nechutný… Po roce jsem se od naší společné známé dozvěděla, že se právě oženil. Našel si takovou, které jeho zlozvyky nevadily. Možná jsem opravdu náročná. (str. 19)

O autorce

Táňa Keleová-Vasilková se narodila v roce 1964 v severočeském městě Chomutov, ale ve svých čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Od roku 1991 se věnuje psaní. Na svém kontě má téměř patnáct velice úspěšných společenských románů, z nichž jmenujme například Máma pro Veroniku; Cukr a sůl; Květiny pro LauruModrý dům nebo Rodinné klubko. Autorka žije v Devínské Nové Vsi, je vdaná a má tři děti.

Zdroj informací

————————————————

Co je klíčem ke štěstí? Pro někoho úspěšná kariéra, pro jiného velká rodina, další se může těšit třeba ze svých sportovních výkonů. Pokud člověk ví, co ho dělá šťastným, dává to jeho životu směr a smysl. Ale co když se upne na cíle, které jsou pro něj nedosažitelné? Nebo hůř – co když musí sledovat, jak těchto vytoužených cílů dosáhl někdo jiný, zatímco vy jste nuceni žít v jeho stínu?

Dvě sestry. Jedna krásná, chytrá a úspěšná, druhá její protiklad. Alespoň Lidmila si to o sobě myslí. Celý život všem ustupovala, snažila se být dokonalou dcerou, matkou i manželkou a přesto je ve svých třiceti nespokojená téměř se vším: se svým vzhledem, se zaměstnáním, s bydlením, dokonce ani manželství s Petrem ji nenaplňuje. Je přesvědčená, že šťastná by byla jen tehdy, pokud by žila život své půvabnější a úspěšnější sestry Lenky. Hnána pomýlenou touhou po spravedlnosti, vydává se Lidmila na cestu za vlastním štěstím, na níž postupně ztrácí víc, než získá. Zrada však nejde vzít zpět a Lidmila si příliš pozdě uvědomuje, že to, po čem celou dobu toužila, je mnohem blíž, než si myslela. Dostane ještě druhou šanci?

Ve stínu

Autorka: Kateřina Castañeda

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-493-7
Doporučená cena: 347 Kč

 

 

Knihu Ve stínu vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Kvůli Barbie mořské panně jsem slítala celou Prahu, což ale šestileté dítě v nejmenším neocení. Smetanu slízne mimino na seně. Ano, Laura ještě věří na Ježíška.
„Mamí, odneseš mu tenhle dopis?“ žadoní, zatímco chystám snídani. „Aby měl čas to všechno koupit.“
„Jak, všechno?“ vyděsím se a v obavě z astronomických výdajů zběžně prolétnu Lauřin seznam. Oddechnu si, není to zas takové drama.

Barbie mořská panna
Plyšák
Gumičky na náramky
Další gumičky na náramky

Slovo Barbie je dvakrát podtržené. Ano, bez ní se letos, Ježíšku, ani neobtěžuj chodit, nebo tě vypískáme.
„To víš, že mu ten dopis ještě dneska doručím,“ slíbím smrtelně vážně. „A co třeba nový sněhule, ty bys pod stromeček nechtěla?“
Laura ustrne v pohybu a pak na mě upře velké modré oči. „Sněhule mi přece můžeš koupit ty, mamí.“
Proč děti rodičům nikdy nepoloží otázku, kde má Ježíšek na ty dárky brát, a nekrást?

O autorce

Kateřina Castañeda (1982) vystudovala španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, věnuje se překládání, mj. filmů a dokumentů, a je spoluautorkou desítek scénářů k televizním pořadům. Psát začala již v útlém věku, kdy vyrůstala obklopená knihami, později své povídky uveřejňovala na literárních serverech. Žije v Praze, je vdaná a má malého syna. V nakladatelství PROSTOR jí vyšla povídková sbírka Hádej, můžeš jednou (2018).

Zdroj informací

————————————————

Kdo by neznal knihy slavného Paula Coelha? Možná i vy máte některé z jeho nejznámějších titulů,  jako je třeba Alchymista nebo Mágův deník, ve své knihovničce. Nyní k nim můžete přidat další skvělé dílo. Veronika se rozhodla zemřít vychází totiž v novém kabátku limitované edice. Příběh o dívce, která se znovu naučila vážit si svého života, si rozhodně nenechte ujít.

Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny“. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny.

Kniha v limitované edici.

Veronika se rozhodla zemřít

Autor: Paulo Coelho
Přeložila: Pavla Lidmilová

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 150×190 mm
ISBN: 978-80-257-1219-1
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Veronika se rozhodla zemřít vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jedenáctého listopadu 1997 se Veronika rozhodla, že teď – konečně! – nastala ta pravá chvíle k sebevraždě. Pečlivě uklidila pokojík, který jí pronajaly jeptišky v klášteře, vypnula topení, vyčistila si zuby a lehla si do postele.
Z nočního stolku si vzala čtyři krabičky prášků na spaní. Místo aby je rozdrtila a smíchala s vodou, rozhodla se vzít jeden po druhém, protože od úmyslu k činu je daleko a ona si chtěla nechat cestu k ústupu volnou, kdyby toho náhodou začala litovat. Avšak po každém spolknutém prášku se ve svém záměru ještě víc utvrdila: za pět minut byly krabičky prázdné.
Neměla ponětí, jak dlouho bude trvat, než ztratí vědomí, a proto si na postel nachystala nové číslo francouzského měsíčníku Homme, které právě dostali v knihovně, kde pracovala. Listovala si v něm, a přestože ji informatika nijak zvlášť nezajímala, zastavila se u článku o počítačové hře (CD-ROM, jak tomu říkali), sestavené brazilským spisovatelem Paulem Coelhem, s nímž se před časem seznámila na přednášce v kavárně hotelu Grand Union. Po krátké rozmluvě s ním ji jeho nakladatel pozval na společnou večeři. Skupina hostů však byla příliš početná a o ničem se nedalo mluvit podrobněji.
Přece však se tento spisovatel stal svým způsobem součástí jejího světa, a tak si řekla, že jí líp uběhne čas, když si o jeho práci něco přečte. Při čekání na smrt si tedy Veronika začala číst o informatice, o něčem, co ji ani v nejmenším nezajímalo – což bylo charakteristické pro celý její život, protože vyhledávala jen to nejsnadnější nebo to, co měla na dosah ruky. Jako třeba tenhle časopis.

O autorovi

Paulo Coelho, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby, uveřejnil své knihy ve 170 zemích v překladu do 83 jazyků, jejich náklad přesáhl počet 320 milionů výtisků. Narodil se v srpnu 1947 v Rio de Janeiru, a ještě než se začal plně věnovat literatuře, pracoval jako ředitel divadla a herec, textař a novinář. Plody jeho hudební spolupráce s Raulem Seixasem a dalšími brazilskými umělci patří k nejlepším klasickým skladbám brazilského rocku. V roce 1987 prošel Svatojakubskou cestou. Za rok po této pouti napsal Poutník – Mágův deník. V následujícím roce vydal Alchymistu. Od té doby Paulo Coelho nastoupil dráhu, která z něho postupně učinila nejprodávanějšího brazilského autora všech dob a jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě. Spolupracuje s řadou významných sdělovacích prostředků na celém světě a od roku 2002 zaujímá křeslo č. 21 v Brazilské literární akademii. V roce 2007 byl organizací OSN poctěn prestižním titulem Posel míru. V současnosti je nejsledovanějším autorem na sociálních sítích. Mezi další jeho knihy patří Jedenáct minut, Vítěz je sám nebo Rukopis nalezený v Akkonu (jehož recenzi jsme vám přinesli).

Zdroj informací

————————————————

Dejte dohromady tři nespoutané ženy, charleston a vášnivou Francii a získáte dokonalou dámskou jízdu v pojetí spisovatelky Anne Huonové. Její Slečny vás zvou na dobrodružství, které ve vás vzbudí lásku ke svobodnému životu i k sobě samotným. Po dočtení poslední stránky budete mít chuť tančit a následovat své sny, jakkoli bláznivé mohou být.

Patnáctiletá Rosa se vydává na nebezpečnou cestu přes Pyreneje jako jedna z „vlaštovek“, chudých španělských dívek putujících jednou ročně za prací. V Mauléonu, na francouzské straně Baskicka, touží nejen najít práci jako šička espadrilek v místní továrně, ale také vpustit do svého života i trochu dobrodružství.

Rozhodnutí vydat se za svobodou ale draze zaplatí… Během dramatické cesty přijde o svou sestru a v Mauléonu se nakonec ocitá úplně opuštěná. Záhy však potkává „slečny“, tři tajemné bohaté ženy, žijící uprostřed baskického venkova v domě plném knih, hudby a šampaňského. Svobodné, zářivé, nespoutané. Okamžitě Rosu přijmou mezi sebe a nabídnou jí domov – s jedinou podmínkou, že musí mít svou vlastní práci.
Kdo vlastně jsou nekonformní, nezařaditelné a tak rozdílné Colette, Thérèse a Véra? Jaká tajemství ukrývají? Světácké slečny vlastně nikdy neměly zkřížit Rosinu cestu… A přesto jí změnily život.
A Rosa zjišťuje, že kromě šikovných prstů na šití má i talent představit si a nakreslit úplně nové modely espadrilek. V kouzelném světě charlestonu, drahých rób, ale i tvůrčího, svobodomyslného přístupu ke světu objevuje samu sebe i vášně svého života…

Slečny

Kouzlo svobody, báječná doba charlestonu a přátelství několika výjimečných žen
Autorka: Anne-Gaëlle Huonová
Přeložila: Hana Davidová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 129×206 mm
ISBN: 978-80-7625-174-8
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Slečny vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Když se Petře naskytne životní šance, která by mohla její kariéru novinářky vystřelit až ke hvězdám, využije ji a uteče před nefungujícím vztahem a před závazky, o které nestojí. Ani zdaleka však netuší, kam ji nová práce zavede a že ji čeká daleko větší drama než jen neshody se snoubencem…

Petru už unavuje poslouchat věčné snoubencovy žárlivé scény, navíc se jí nelíbí ani nátlak na založení rodiny, protože se jí slibně rozbíhá kariéra novinářky. Když dostane nabídku, aby zpracovala reportáž o lidech, kteří museli pracovat za války pro říši, je nadšená. Během pátrání ovšem zjistí, že totálně nasazení byli i její prarodiče. Její babička Christina se přitom navíc dozví šokující informaci, která všechny hluboce zasáhne.

Deník Marie K.

Autorka: Ivana Andrews

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 133×208 mm
ISBN: 978-80-7633-429-8
Doporučená cena: 289 Kč

 

 

Knihu Deník Marie K. vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

„Ale to jen tak na okraj, teď k věci. Co byste řekla stáži v zahraničí?“
Že je to můj sen, málem vyhrkla Petra. Hlavou jí zavířilo: co Vojta? Toho to určitě nenadchne. Zrovna teď, když… Instinktivně přetočila zásnubní prsten kamínkem do dlaně.
„Kde?“ zeptala se, aby získala čas.
„V Mnichově.“
Šéf na ni upřel pohled. Petra uhnula očima. Mnichov není tak daleko, letělo jí hlavou, mohla by jezdit domů. Možná. Asi.
„Dobře, rozmyslete si to. Ale moc neotálejte, zájemců budou mraky. Přihlášku vám pošlu v mailu.“
„Díky.“
„Mimochodem,“ podotkl šéfredaktor, „očekával jsem od vás větší nadšení. No, berte nebo nechte být. Já na vašem místě bych neváhal ani minutu.“ (str. 3)

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorce

Psaní lákalo Ivanu Andrews od dětských let. Jako malá si vymýšlela vlastní pohádky a příběhy, ale naplno se literární tvorbě začala věnovat až mnohem později. Je milovnicí hudby, má ráda také přírodu, turistiku a cestování. Baví ji poznávání nových míst, skvěle si prý odpočine u moře nebo v lese, nejlépe při sběru hub. Napsala také knihu Zeptej se moře.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJulinčina pekárna

Keleová-Vasilková, Táňa

Noxi, 2021

zobrazit info o knizeVe stínu

Castañeda, Kateřina

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeVeronika se rozhodla zemřít

Coelho, Paulo

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSlečny
Kouzlo svobody, báječná doba charlestonu a přátelství několika výjimečných žen

Huonová, Anne-Gaëlle

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeDeník Marie K.

Andrews, Ivana

Alpress, 2021

Napsat komentář