Komiksové zpracování příběhu o upírském hraběti

dracula
Příběh o hraběti Draculovi je nejslavnějším upírským příběhem vůbec. Již přes sto dvacet let vznikají na kultovní román Brama Stokera nejrůznější adaptace – v českém vydání nyní vychází i komiksová podoba klasického hororu.

Komiksový román Dracula vznikl na motivy stejnojmenného hororového příběhu spisovatele Brama Stokera. Autorem komiksové adaptace je vynikající francouzský kreslíř Georges Bess, kterého mohou čtenáři znát například z komiksu Bílý láma (scénář k němu vytvořil Alejandro Jodorowsky). Publikace s tibetskou tématikou vyniká svou až křiklavou barevností a duchovním podtextem. Po několika dalších komiksových příbězích s indickými a tibetskými motivy se Bess na několik let odmlčel. Až časem vyšlo najevo, že pracoval na adaptaci upírské hororové klasiky. Výsledek znamená pro kreslíře krok úplně jiným směrem, nutno však dodat, že na špatnou cestu se Bess rozhodně nevypravil. Komiks Dracula vydalo roku 2021 nakladatelství Argo v edici Argomiks – v téže edici byly vydány například tituly Papež ukrutný, Mýtus Cthulhu anebo Lady Mechanika (po kliknutí na odkazy si můžete přečíst recenze na tyto komiksové knihy).

dracula_3

Georges Bess pracoval na komiksové adaptaci Draculy po mnoho let. Výsledkem je působivě secesně členitá ornamentální kresba (některé výjevy mi připomínaly slavný obal knihy Wren’s City Churches navržený Arthurem Mackmurdem), věrná atmosféře doby, v níž se příběh odehrává. Pro své účely kreslíř Stokerův příběh umně zestručnil tak, aby mohl příběh transformovaný do komiksové kresby efektivně gradovat. Plodem této harmonie mezi Stokerovým románem a Bessovým citem pro výběr těch „správných“ pasáží je plejáda velmi působivých vizuálních vjemů, ať již jde o hřbitov ve Whitby, Karpaty anebo o transylvánské hluboké lesy.

dracula_2

Na Bessově adaptaci obdivuji, že dokázal převést do podoby komiksu text, který je svou strukturou pro tyto účely velmi náročný – Stokerův román obsahuje deníkové záznamy i telegramy a obecně jej lze označit za poměrně chronologicky roztříštěný. Přepracovat takové dílo do podoby kontinuálního příběhu vyprávěného formou černobílých kreseb muselo být velmi obtížné. Tyto detailně propracované kresby jsou samy o sobě excelentní – mísí se v nich prvky secesní (ženské postavy připomínají éterické bytosti ze secesních plakátů), gotické a fantasy, což dohromady vytváří dramatické a zvláštním způsobem melancholické dílo. Jako působivé mi přišlo i autorovo kompoziční řešení – dvoustrany využil Bess jako malířská plátna vyplněná vždy jedním obrazem, přes který vložil menší okna nesoucí příběh.

dracula_1

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDracula

Stoker, Bram

Argo, 2021

Napsat komentář