Steampunkový komiks z prostředí viktoriánské Anglie

lady_mechanika_1_cover_by_joebenitez-d2zb9w0
Lady Mechanika je nejslavnější komiksovou hrdinkou steampunku. V první do češtiny přeložené komiksové knize o Lady Mechanice se společně s hlavní hrdinkou vydáme po stopách jejího tajemného stvořitele.

Komiksová kniha Lady Mechanika je dílem autora jménem Joe Benítez, jenž je znám pro svou participaci na titulech jako Superman/Batman, Detective Comics, Supergirl a Titans pro DC Comics a The Darkness pro Image Comics. V současné době pracuje především na své steampunkové sérii Lady Mechanika. První díl této úspěšné komiksové série vydalo roku 2017 nakladatelství Argo.

Komiks přenáší čtenáře do prostředí Anglie devatenáctého století, kde prudký rozvoj vědy a techniky způsobil, že právě věda a technika ovládly celou společnost. Autor zachytil fiktivní mechanizovaný svět opravdu bravurně – od podivných vzducholodí a jiných letounů brázdících vzduch až po protetické „vychytávky“, za něž by se nemusela stydět ani moderní medicína. Do celého konceptu samozřejmě zapadají i kostýmy a zařízení interiérů, jež je vyvedeno plně v duchu všudypřítomné mechanizace. Příběh však obsahuje i prvky fantastiky – nejrůznější bájná stvoření pomáhají vytvořit mnohavrstevný svět, jenž čtenáře neustále překvapuje svou originalitou.

ladymechanika1

Nejpodivnějším exponátem tohoto světa je Lady Mechanika – nádherná žena, která je napůl strojem a napůl lidskou bytostí. V této podobě se však hlavní hrdinka pochopitelně nenarodila – byla sestrojena neznámým vědcem, libujícím si v úděsných experimentech nejen na lidských bytostech, ale i na tvorech nadpřirozených. Lady Mechanika byla dlouhou dobu považována za jediného člověka, jehož tělo je schopno přijmout kovové součásti za své. Pak se však na nádraží objevila další napůl mechanická dívka ve velmi zbědovaném stavu. Lady Mechanika se okamžitě pouští do pátrání, jehož cílem je nejen odhalit vědce s úžasnou, avšak nebezpečnou vizí, ale také dopátrat se vlastního původu a minulosti.

ladymechanika2

Komiks Lady Mechanika je úžasným kreslířským dílem, plným steampunkových prvků, energických pohybů a atmosféry, kterou známe například z knih Julesa Vernea. Do tohoto prostředí autor zasadil klasický příběh hledání vlastní minulosti a identity. I přesto, že jde o často používaný námět, jehož vývoj lze relativně snadno předvídat, v podání Joa Beníteze je čtenář hnán nejen motivací nalézt rozuzlení zápletky, ale rovněž zhlédnout další osobité kresby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLady Mechanika

Benitez, Joe

Argo, 2017

Napsat komentář