Komiksová pocta H. P. Lovecraftovi

mytus_cthulhu
Povídky spisovatele H. P. Lovecrafta se staly pro svou hrůzyplnou atmosféru legendou mezi milovníky hororu. Díky edici Argomiks nakladatelství Argo si nyní mohou tento zážitek dopřát i komiksoví nadšenci.

Kniha Mýtus Cthulhu, kterou roku 2020 vydalo nakladatelství Argo, představuje komiksové adaptace hororových povídek Howarda Phillipse Lovecrafta v úpravě Norberta Buscaglii. Ty svými kresbami doprovodil Alberto Breccia, umělec uruguayského původu. V komiksové knize jsou obsaženy Lovecraftovy povídky, v nichž se objevuje tajemná chapadlovitá bytost Cthulhu (čteme jako „Chlúl-hlú“), která patří k tzv. Prastarým (bytostem s nejasným vesmírným původem, jež v minulosti ovládaly Zemi a nyní se vrací zpět). Konkrétně jde například o příběhy Hrůza v Dunwichi, Stín nad Innsmouthem, Šepot ve tmě anebo Volání Cthulhu.

mytus_cthulhu_1

Lovecraft a jeho chapadlovitá bytost Cthulhu se stali fenoménem, který pronikl do televize i do počítačových her. Tento mistr hororu si dokázal podmanit čtenáře svými děsivými, tajemnými a šokujícími příběhy, jež se naprosto odlišují od tvorby jiných spisovatelů hororové literatury. Lovecraft nepotřebuje hektolitry krve, aby dokázal čtenáře vyděsit – stačí mu sugestivní popisy, které postupně budují pocit strachu z neznáma. Tvorba tohoto spisovatele je tak jedinečná, že dokonce dala vzniknout subžánru tzv. lovecraftovského hororu.

mytus_cthulhu_2

První pohled na Brecciovy kresby ve mně vyvolal rozpaky. V černobílých surrealistických výjevech, v nichž dominovaly viditelné tahy štětcem a různé struktury, jsem viděla jen málo. Až když jsem se na jednotlivá komiksová okna soustředila podrobněji, začaly přede mnou vyrůstat obrazy plné emocí. Zpětně mě napadlo, že možná tato nutnost aktivně v ilustracích hledat konkrétní výjevy byla umělcovým záměrem. Stejně jako Lovecraftovy povídky i Brecciovy obrazy postupně budují v čtenáři napětí, popřípadě u něj způsobují návaly děsu ve chvíli, kdy ve zprvu nezřetelné změti černobílých tahů náhle rozpozná hrůznou scénu. Kresby tak do jisté míry evokují noční můry, ve kterých spící jedinec vystupuje jako bezmocný divák hororové situace, která se před ním postupně odvíjí.

mytus_cthulhu_3

Pro mnoho komiksových nadšenců pravděpodobně nebude Mýtus Cthulhu příslovečnou láskou na první pohled. Některé čtenáře možná odradí surrealistické kresby, při jejichž prohlížení je třeba vynaložit vyšší rozumovou činnost. Nicméně těm, kteří vytrvají a nenechají se zastrašit složitostí ilustrací, bude odměnou objevení po umělecké stránce jedinečného díla, které své literární předloze rozhodně ostudu nedělá. Brecciovy kresby jakoby přesahovaly žánr komiksu – myslím, že jednotlivá komiksová okna by sklidila úspěch i jako samostatná díla.

Komiks Mýtus Cthulhu doporučuji všem fanouškům H. P. Lovecrafta, kteří si chtějí vychutnat typickou atmosféru povídek tohoto spisovatele i v komiksové podobě, povznesené na vyšší úroveň kresbami talentovaného kreslíře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMýtus Cthulhu

Lovecraft, Howard Phillips - Breccia, Alberto

Argo, 2020

Napsat komentář