Jak na to – hravá pomoc dětem

čtení pro děti - ilustrační
Pokud hledáte šikovného rádce a pomocníka, knihy představují ideální volbu. Zatímco jedna vám pomůže s hygienou a jejím správným provedením, druhá hravou formou přivede děti ke čtení. Jiná nabídne poutavý příběh s nápady, jak chránit přírodu, a kniha o lesní školce ukáže, že i venku si lze užít plno zábavy.

Hygiena patří mezi každodenní činnosti a její správné provedení může hlavně dětem někdy dělat potíže. S pomocí následující knihy, která obsahuje celkem osmnáct témat ze světa hygieny, si děti osvojí správné návyky.

Sebeobsluha, do které schopnost samostatně udržovat hygienu patří, je činnost, jíž se děti učí již od nejútlejšího věku. A většinou jsou to právě děti samy, které nás, dospělé, ponoukají k tomu, abychom jim dovolili se o sebe postarat bez pomoci a zcela samostatně. Málokterý rodič si ale uvědomí, co všechno sebeobsluha obnáší, jaké schopnosti jsou k ní třeba a že její zvládnutí nemusí být v žádném případě pro dítě takovou samozřejmostí, za jakou ji považujeme. Tato publikace má pomocí rodičům a především jejich dětem, aby se v nelehkém světě hygieny lépe zorientovali.
Publikace
Jak na to je názornou pomůckou, která může ke správnému nácviku a osvojení těchto dovedností pomoci. Obsahuje celkem 18 témat souvisejících s běžnou hygienou, jako je mytí rukou, sprchování, použití toalety, nebo stříhání vlasů či nehtů. Témata jsou zpracována v podobě jednotlivých karet. Z nich je možné různým způsobem vytvářet procesuální schémata a používat je pro nácvik jednotlivých činností.

Ukázka z knihy

Jak na to hygiena

Jak na to? – Hygiena

Autorka: Hana Zobačová
Ilustrovala: Tereza Lukešová

Počet stran: 78
Vazba: kroužková
Formát: 300×210 mm
ISBN: 978-80-88290-92-6
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Jak na to? – Hygiena vydalo nakladatelství Pasparta, kde najdete další ukázky.

————————————————

Přivést malé děti ke čtení může být oříšek. Učení hrou představuje ideální způsob a právě 1 001 her s knížkou pomůže z dítěte udělat skutečného čtenáře. Nechybí takové aktivity jako malování, pantomima či uspořádání knižní výstavy. Součástí knihy jsou bohaté ilustrace.

Láska ke knihám se v dětech dá probudit mnoha různými způsoby. Zdaleka to neobnáší jen předčítat nebo číst text. Jak to udělat? Hrou, kreslením, vymýšlením, mluvením, pantomimou, a to není zdaleka všechno. Bohatě ilustrovaná belgického autora přináší návody:

  • jak vytvořit prostředí, které podporuje chuť ke čtení
  • jak vybrat vhodnou knihu
  • jak čtení knihy oživit
  • jak se v množství knih orientovat
  • jak si hrát se slovy a ilustracemi z knihy
  • jak si vymýšlet příběhy inspirované knihami
  • a jak s knihami malovat, vyrábět a vynalézat

Pojďte si hrát! Vytvořte „občanský průkaz“ své oblíbené knižní postavy, uspořádejte výstavu knih podle společné myšlenky či tématu ilustrace nebo namalujte podle knížky komiks.
Kniha je zaměřená na podporu čtení a rozvoj čtenářství. Je určená rodičům, učitelům, vychovatelům – všem dospělým, kteří chtějí podporovat u dětí radost ze čtení a směrovat je ke čtenářství jako zábavné a objevné aktivitě. Vhodné pro děti od 2 do 8 let.

Ukázka z knihy

1001 her s knizkou

1001 her s knížkou

Jak udělat z dítěte skutečného čtenáře
Autor a ilustrátor: Philippe Brasseur
Přeložila: Hana Holubkovová

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1754-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu 1001 her s knížkou vydalo nakladatelství Portál, kde jsou k nahlédnutí další ukázky.

O autorovi

Philippe Brasseur je nezávislý kreativec, ilustrátor, organizátor a šéfredaktor časopisů pro mládež, autor řady knih pro mládež.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Upoutat pozornost dětí ve světě moderních technologií a sociálních sítích bývá těžké. Následující příručka obsahuje zajímavé tipy na hry a aktivity spojené se čtyřmi živly a kouzelnými příběhy. Úspěch zaručen.

Ať už jste rodiče, učitelé, průvodci v lesní školce, nebo jen máte na starosti partu dětí, tato příručka je napěchovaná nápady, jak dostat ratolesti ven a učit je poznávat přírodu. Vytvoří si k ní pouto, získají nové dovednosti a užijí si spoustu zábavy na čerstvém vzduchu. Hry a zálesácké či rukodělné aktivity jsou založeny na využití čtyř základních přírodních živlů – země, vzduchu, ohně a vody. Nesou v sobě poselství udržitelnosti a vzbuzují úžas nad fascinující propojeností života.

  • ZEMĚ: vytvořte si bahenní skluzavku, nabatikujte látku mazlavou hlínou a zkuste koulemi z bláta zasáhnout pohyblivý cíl
  • VZDUCH: vyřežte si ze dřeva píšťalu, vyrobte a vypusťte do vzduchu papírového draka nebo předvídejte počasí podle mraků
  • OHEŇ: vykopejte si v přírodě bezpečné ohniště, vytvořte si pochodeň k odpuzení hmyzu nebo se zorientujte pomocí stínové hole
  • VODA: umíchejte si přírodní barvivo, postavte a otestujte vodotěsný bunkr nebo si z vlastnoručně vyrobených dřevěných tupláků vychutnejte přírodní březový čaj

Vše doplňují čtyři kouzelné příběhy, které v dětech probudí fantazii – pro každý živel jeden.

Ukázka z knihy

Hry se zemi, vzduchem, ohnem a vodou

Hry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou

Živly v lesní škol(c)e
Autoři: Jane Worroll, Peter Houghton
Přeložil: Vojěch Ettler

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7670-028-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Hry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou vydalo nakladatelství Kazda. Prolistujte si další ukázku.

O autorech

Jane Worroll a Peter Houghton jsou kvalifikovaní průvodci lesní školy a společně vedou celoroční lesní kroužek pro děti z Londýna a okolí. Jane pracovala jako countryside ranger (správkyně venkovské oblasti), zahradnice a ošetřovatelka stromů, vystudovala ekologii a ochranu životního prostředí. Peter se věnuje uměleckému řemeslu (zaměřuje se na práci se dřevem a dalšími materiály) a deset let pracoval jako koordinátor v charitativní organizaci určené pro ohrožené městské děti a mládež.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Dvě kamarádky, Rozárka a Amálka, rády tráví čas venku v přírodě. Jejich oblíbené místo představuje les, o který pečují a chrání jej. Jednoho dne najdou poraněného ptáčka, a tím začne jejich cesta spočívající v záchraně zraněných zvířat. Inspirujte se jejich přístupem k přírodě.

Všimli jste si někdy, jak je příroda krásná? A víte, že člověk může svým chováním přírodu chránit, ale také jí škodit?
Kamarádky Rozárka s Amálkou si krás přírody umějí užívat. Mají své tajné skrýše a celý les je pro ně plný tajemných míst a dobrodružství. Moc dobře vědí, co mají kytičky, stromy i zvířátka rády. Lumpům a darebákům vstup do lesa zakazují. Jednou je ze hry vyruší ptačí volání o pomoc.
Pod hromádkou listí najdou ptáčka, který vypadl z hnízda. Poranil si křídlo, a tak nemůže létat. Holčičky se postarají nejen o ptáčka, ale spolu s ním pomáhají i dalším zraněným zvířátkům a také zachraňují les. Chcete se dozvědět, co všechno při ochraně přírody zažijí? Pusťte se do čtení a zajímavých úkolů!

Ptačí štěbetání

Autorka: Marcela Kotová
Ilustrovala: Kateřina Kofroňová

Počet stran: česky
Vazba: brožovaná
Formát: 208×239 mm
ISBN: 978-80-271-2888-4
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Ptačí štěbetání vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Marcela Kotová se narodila v roce 1976 v Sokolově. Vyrůstala se dvěma mladšími sestrami. Od dětství žije v Chodově na Karlovarsku, kde u jejich panelového domu organizovala soutěže a různé hry pro mladší děti a své sestry. Od mala tíhla k dětem, což ji přivedlo na pedagogickou školu, kterou úspěšně ukončila v roce 1994. Od té doby pracuje jako učitelka mateřské školy. V roce 1996 se vdala a s manželem má dvě děti, syna Daniela a dceru Terezu. Velkou radost jí nyní dělá i vnučka Rozárka. V roce 2013 se účastnila soutěže „Zlatá mateřinka“, kam ji nominovali kolegyně a rodiče dětí. Postoupila až do finále mezi 7 nejlepších učitelek v celé ČR. Ve své práci se snaží rozvíjet, pomáhat dětem i začínajícím učitelkám. Právě tato snaha ji přivedla k psaní knih pro děti i pedagogy.  Ve volném čase nejraději s rodinou cestuje. Dále tvoří keramiku, háčkuje, tančí, čte si, zpívá a hraje na kytaru. Mezi její tituly patří např. Pohádkové minimuzikály pro děti (naše ukázka) či Kouzelná kniha babičky Jůlinky (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtačí štěbetání

Kotová, Marcela

Grada, 2021

zobrazit info o knizeHry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou
Živly v lesní škol(c)e

Worroll, Jane - Houghton, Peter

Kazda, 2021

zobrazit info o knize1001 her s knížkou
Jak udělat z dítěte skutečného čtenáře

Brasseur, Philippe

Portál, 2021

zobrazit info o knizeJak na to? – Hygiena

Zobačová, Hana

Pasparta, 2021

Napsat komentář