Recepty na život

recepty-na-zivot
Každého z nás potká za život několik důležitých momentů, kterým neunikneme, i když se budeme snažit sebevíc. Jsou jimi například smrt rodičů či rozchod s partnerem. Jak se s nimi vyrovnat? Dnes vám přinášíme tři inspirativní příběhy.

Začneme devíti lekcemi plnými inspirativních rad do života od stoletého vyšetřovatele nacistických válečných zločinů. Co všechno jej během této dlouhé cesty potkalo? Jak se vyrovnal s klacky, které mu život hodil pod nohy?

Nikdy se nevzdávej!

9 lekcí pro naplněný život
Autor: Benjamin Ferencz
Přeložila: Ina Lackie

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7565-856-2
Doporučená cena: 288 Kč

Knihu Nikdy se nevzdávej! vydalo nakladatelství Jota.

Inspirativní životní příběh stoletého Bena Ferencze, vyšetřovatele nacistických válečných zločinů, známého jako „žalobce zla“.
Narodil se krátce po skončení první světové války v Transylvánii, v jednom z nejchudších koutů tehdejší Evropy na hranicích Rumunska a Maďarska. Ještě mu nebyl ani rok, když s ním rodiče opustili rodný dům a odešli do Ameriky. Do školy jej vzali až v osmi letech, předtím vyrůstal jako dítě manhattanských ulic, jeho rodiče se navíc v New Yorku rozvedli. Benjamin Ferencz zkrátka měl jen mizivé předpoklady k tomu, aby někdy získal jakékoliv vyšší vzdělání.
A přesto – shodou příznivých okolností se stalo, že Benjamina přijali na střední školu a díky dobrým studijním výsledkům později i na vysokou. Jeho píle mu následně umožnila dokonce absolvovat právnická studia na Harvardu. Odtud už byl jen krůček k tomu, aby se jako voják americké armády dostal na sklonku druhé světové války k vyšetřování německých válečných zločinů.
Když se s osobností Bena Ferencze seznámila před nedávnem reportérka listu Guardian Nadia Khomamiová, rozhodla se s ním udělat interview. Z původního nápadu nakonec vzešla celá kniha rozhovorů. V nich Ferencz nejen mapuje celý svůj – dnes už více než stoletý – život, ale přináší také celou řadu inspirativních rad pro každého, kdo přemýšlí nad tím, jak naložit s vlastním životem.

 

O autorovi

Benjamin Ferencz se narodil roku 1920, vystudoval práva na Harvardově univerzitě a od téže instituce se mu v roce 2014 dostalo také ocenění v podobě Medaile svobody. Roku 1947 působil jako prokurátor v norimberských procesech, po válce usiloval o navrácení majetku lidem, kteří přežili holokaust, účastnil se jednání o repatriacích mezi Izraelem a západním Německem a měl zásadní podíl na zřízení Mezinárodního trestního soudu. S manželkou Gertrudou, svou středoškolskou láskou, vychovali čtyři děti.

Zdroj informací: Jota

Nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

————————————————

Známá německá psychoterapeutka přichází s „návodem“, jak překonat období smutku a osamění, které ve většině případů přináší rozchod s partnerem, ať jste v jakékoli věkové skupině. Nikdy to není jednoduché. Postarejte se o své vlastní pocity dřív, než bude pozdě.

Když odchází partner

Jak překonat rozchod a rozvod a načerpat ztracenou sílu
Autorka: Doris Wolfová
Přeložila: Jarmila Doubravová

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-8111-588-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Když odchází partner vydalo nakladatelství Noxi.

Žádný rozchod nebo rozvod není procházka růžovou zahradou. Bolí to a někdy čas zahojí rány až po dlouhé době. Negativní emoce nám komplikují život, jsme plni pochyb, někdy dokonce hněvu. Psychické těžkosti nezřídka způsobují skutečné tělesné potíže a nemoci. Doris Wolfová, známá německá psychoterapeutka, nabízí rady opuštěným lidem, jak překonat těžké období rozchodu nebo rozvodu. Na základě vlastních i dlouhodobých zkušeností ze své praxe rozumí bolesti a smutku, které lidé po rozchodu prožívají, a ukazuje, že pochybnosti a nedůvěru v sama sebe, pocit viny a strach lze překonat. Proč partnerský vztah ztroskotal, jak se připravit na nový a úspěšný partnerský vztah, budu už navždy sám? Je to moje vina? To jsou otázky, na které najdete odpověď právě v této knize. Nemusíte čekat, až vám zas bude dobře, postarejte se o své pocity hned. Vy sami se naučíte, jak na to.

 

Nakladatelství Noxi

Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím jsme vydali téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřujeme. Tomu jsme přizpůsobili i naše webové stránky. Nakladatelství se zaměřuje hlavně na knihy o zdraví – zdravém životním stylu, receptech – kuchařky, smoothie, detox, ale také na self help a duchovní tématiku pro klid duše a v neposlední řadě také na beletrii. S rokem 2015 jsme po deseti letech vyměnili staré logo za nové, abychom více propojili logo s jeho významem, a to ten, že knížky se čtou hlavně v noci.

————————————————

Smrt rodičů je jedním z nejtěžších momentů v životě člověka. Bolí to, ať vás to potká v jakékoli fázi života. Americký psychiatr se pokusil dát dohromady knihu o procesu truchlení, doplněnou reálnými příběhy lidí ze svého okolí.

Sbohem, mami, sbohem, tati

Jak se vyrovnat se smrtí rodičů
Autor: Alexander Levy
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1740-4
Doporučená cena: 335 Kč

Knihu Sbohem, mami, sbohem, tati vydalo nakladatelství Portál.

Sbohem, mami, sbohem, tati… už navždy.
Úmrtí rodičů má na jejich dospělé osiřelé děti často zvláštní vliv. Bývají to nečekané změny nálad, životních postojů a vztahů k blízkým osobám. Jako bychom až v této chvíli skutečně dospěli.
Tato oblast je nečekaná a neznámá pro každého z nás. Autor, newyorský psychiatr, uvažuje nad tím, jak nepřenosná je to zkušenost, jaké jsou aspekty truchlení spojeného s úmrtím rodičů, o vlivu úmrtí rodiče na osobní identitu, o tom, že vztah k rodiči přetrvává i po jeho smrti, o mnohdy zásadních změnách vztahu k ostatním lidem i naší role v rodině poté, co se vymaníme ze vztahového vzorce určovaného rodiči, o souvislostech vztahu k rodičům a vztahu k božství, jaká rizika jsou spojena s vytěsněním smutku, které techniky lze účinně využít při práci s truchlením a konečně jaké poučení si můžeme z úmrtí rodičů vzít.
Kniha se snaží co nejhlouběji zprostředkovat zkušenosti s procesem truchlení. Text je doplněn několika autentickými příběhy a velmi empatickými osobními úvahami.

 

Ukázka z knihy

Po smrti rodičů poprvé v životě – a po celý jeho zbytek – necítíme, že jsme něčími dětmi, protože naši rodiče už nejsou naživu. Změna tohoto jediného faktu přivodí matoucí změnu identity. Mnozí z nás na čas trochu ztratí orientaci a zabloudí. Koneckonců, jak má člověk najít směr, když zhasne maják – a je jedno, jestli jsme směřovali k němu, nebo od něj? Kdo jsem teď, když nejsem ničím dítětem?

Když jsem se poprvé uslyšel, jak říkám: „Jsem sirotek,“ překvapilo mě to. S tímto výrazem jsem se poprvé setkal v domě svých rodičů týden po matčině pohřbu. Jel jsem tam, protože realitní makléř mě požádal, abych dům občas zkontroloval. Nebyl jsem připravený na to, jak divně si tam budu připadat. Nikde se nesvítilo. Nikdo nevyšel z vedlejší místnosti, aby se se mnou přivítal. Neběžela televize. Místo obvyklých vůní chystaného jídla byl cítit sotva znatelný, nasládlý a zatuchlý pach plísně, starých knih a suchého dřeva. Pokoje, stále ještě zařízené původním nábytkem, působily prázdně. Jediným zvukem byl můj dech. A když jsem ho zatajil – ticho. (str. 52)

***

Jednoho dne Tomovi zavolala matka a oznámila mu, že je v nemocnici kvůli bolesti zad. Tom i jeho sestry si mysleli, že nejspíš o nic nejde a matka jen přehání. V posledních letech si stále častěji stěžovala, že ji pořád něco bolí a pobolívá, ale vždycky byla tak trochu hypochondr, takže ji nikdo nebral moc vážně.

Tom moc rád jezdil domů, a tak se tam na víkend vypravil, aby maminku v nemocnici navštívil a zabavil. Právě spolu v sobotu odpoledne hráli karty, když do místnosti vtrhl na vizitu matčin šedovlasý lékař. Jeho bílý plášť se třepotal jako plachta v tropickém větru. Za ním, jako by byl vtažen větrným vírem, napochodoval zástup sestřiček a mediků. Maminka všem pyšně představila svého synáčka, který to z rodného městečka dotáhl tak daleko. Když měla proběhnout lékařská prohlídka, Tom vyšel z pokoje na chodbu, aby matka měla soukromí. (str. 57)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Alexander Levy je americký psycholog s více než pětadvacetiletou praxí. Po smrti svých rodičů s údivem zjistil, že takové téma není zpracované, a pochopil, že se ho musí ujmout sám.

Zdroj informací: Portál

Nakladatelství Portál

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Které z témat je vám nejblíže? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy se nevzdávej!
9 lekcí pro naplněný život

Ferencz, Benjamin

Jota, 2021

zobrazit info o knizeKdyž odchází partner
Jak překonat rozchod a rozvod a načerpat ztracenou sílu

Wolfová, Doris

Noxi, 2021

zobrazit info o knizeSbohem, mami, sbohem, tati
Jak se vyrovnat se smrtí rodičů

Levy, Alexander

Portál, 2021

Napsat komentář