Ruční práce pro volný čas – inspirace na dovolenou

Tvorive knihy
Léto je tu a s ním i čas dovolených. Pokud máte blízko k ručním pracím, určitě vás potěší dnešní knižní tipy – představíme si totiž hned šest knížek, které přináší plno inspirace pro volný čas. A máme tu od každého něco: přes tkaní, vyřezávání ze dřeva a drátkování až po kreslení a tvůrčí psaní.

S první knihou se podíváme trochu do historie, Christina Martinová totiž ve své knize Tkaní popisuje tuto prastarou techniku výroby textilních látek a ukazuje její krásu. Navíc se dozvíte něco i o barvířství a dokonce i konstrukci tkalcovských stavů.

Tkaní

Metody, vzory a tradice dávného umění
Autorka: Christina Martinová
Přeložil: Petr Holčák

Počet stran: 58
Vazba: vázaná
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7363-748-4
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Tkaní vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.
Koukněte se také na ukázku z knížky.

Tkaní ve všech raných kulturách odráželo akt stvoření. Christina Martinová v této nádherné knize předkládá historii, lidové tradice a techniky tkaní napříč různými kulturami. Objasňuje a názorně ilustruje tři základní tkaninové struktury – vazbu plátnovou, keprovou a atlasovou – a také některé nejznámější vzory. Uvádí nás do tradic barvířství, přípravy vlákna a předení spolu s bohatým odkazem mýtů a legend, které tyto činnosti zrodily. Na schematických obrázcích ukazuje konstrukci různých tkalcovských stavů, od jednoduchého tyčkového stavu s popruhem po složitý a revoluční stav žakárový. Tato kniha se může stát neocenitelnou pokladnicí pro všechny, kdo kdy něco pletli, šili nebo tkali.

O autorce

Christina Martinová je výtvarná umělkyně a ilustrátorka. Žije v Anglii.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Máte rádi vůni dřeva? Pak vás možná zaujme knížka Petera Bensona, která vás naučí, jak ze dřeva vyřezat plno úžasných věcí. Dozvíte se, jaký vybrat nůž, jak s ním pracovat nebo jak ho nabrousit. A kromě toho zde najdete tipy na samotné výrobky, například lžíci, vidličku nebo přívěsek.

Vyřezávání dřeva nožem

Autor: Peter Benson
Přeložil: Jana Petrásková

Počet stran: česky
Vazba: vázaná
Formát: 168×242 mm
ISBN: 978-80-271-2904-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vyřezávání dřeva nožem vydalo nakladatelství Grada.

Pro jemnou řezbu nepotřebujete více než kvalitní ostrý nůž, kus vhodného dřeva a spoustu nápadů. Některé z nich naleznete v naší knize – od nádherně jednoduchých projektů až po působivě složitější, ale stále dobře zvládnutelné. Práce se dřevem bývá odpočinkovým a současně pohlcujícím koníčkem, kterému se můžete oddat i s minimem nářadí a bez nákladně zařízené dílny.
Poskytneme vám rady pro volbu vhodného nože, jeho nabroušení a údržbu, jak nůž správně uchopit a jak s ním bezpečně pracovat. Mezi uvedenými projekty nejdete např. lžíci, vidličku, držák na prstýnky, otvírač dopisů, pohárek na vejce, přívěsek a drobné figurální motivy. Odkryjeme také základní dovednosti řezbářského umění jako je vrubořez a mělká reliéfní řezba, které využijete třeba na ozdobení kuchyňského prkénka.

————————————————

Vyrážíte rádi do terénu? Máte dobrodružství v krvi? Pak ve vaší knihovně určitě nesmí chybět kniha Švýcarský armádní nůž, která vám ukáže, jak moc je tento skládací nožík užitečný. Pomůže při rozdělávání ohně, rybolovu či při opravě lecjaké výstroje.

Švýcarský armádní nůž

Outdoorová příručka pro každého
Autor: Brian Lynch
Přeložil: Michael Talián

Počet stran: 225
Vazba: vázaný blok
Formát: 150×185 mm
ISBN: 978-80-7529-063-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Švýcarský armádní nůž vydalo nakladatelství Slovart. Na jejich webu najdete také ukázku z knihy.

Švýcarský armádní nůž nemá jako pomocník konkurenci. Tato praktická příručka dokazuje, jak lze kultovní červený multifunkční nůž použít ve 101 různých krizových situacích. Objevte, proč je švýcarák nezbytnou součástí každého outdoorového dobrodružství, od rozdělávání ohně po stavbu přístřešku, rybolov, výrobu vařiče nebo opravu výstroje.

ukazkaSvycarskyNuz

————————————————

A teď pravděpodobně něco spíš pro dámy. Marcela Mašková Iva Prošková vydaly knihu Drátování, která vám představí krásu této techniky. Stačí mít vhodný drátek, skvělé nápady a trpělivost a pod vašima rukama vzniknou půvabné výrobky, které potěší vás i vaše blízké.

Drátování

Autorka: Marcela Mašková, Iva Prošková

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-2495-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Drátování vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si také prolistovat ukázku z knížky.

dratovaniobrDrátování je dnes oblíbené a populární řemeslo, které umožňuje rozmanité zpracování a využití drátu. Při tvorbě se používá řada technik a naše publikace přináší dvě z nich – smyčkový výplet a pletený drát. Oba způsoby práce s drátem přinášejí mnoho nových zkušeností a tvořivých zážitků.

O autorkách

Marcela Mašková je lektorka v oboru drátování, vytváření netradičních drátovaných šperků. Mezi další obory patří Margaretina krajka, ruční tkaní, malování na hedvábí. Pro spolek je také nepostradatelná jako překladatelka z německého jazyka. S Ivou Proškovou už vydala knihu Makramé.

Zdroj informací: vsur.cz

Iva Prošková se narodila roku 1946 v Krkonoších. V letech 1968 až 1984 učí paličkovanou krajku a tkaní ve Školském ústavu umělecké výroby, pro který rovněž v malé míře navrhuje a kreslí podvinky. Je zakládajícím členem Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel, který se zabývá vzděláváním dospělých v mnoha oborech umělecké řemeslné výroby. Také vydává 5x ročně časopis Paličkování, kde jsou články o krajce a dalších textilních technikách, podvinky, návody a informace o aktuálním dění v oboru. Vede již několik let po sobě kurzy v zahraničí. Ve Španělsku, Německu, Itálii a Belgii, připravuje módní přehlídky zaměřené na krajku a jiné ruční práce.

Zdroj informací: www.palickovani.cz

————————————————

Kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou patří mezi nejúspěšnější knihy svého druhu na světě. V nakladatelství Zoner Press nyní vyšlo nové vydání této příručky, která vám díky různým cvičením a lekcím pomůže využívat schopnosti pravé hemisféry.

Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou

Autor: Betty Edwards

Počet stran: 308
Vazba: brožovaná
Formát: 187×228 mm
ISBN: 978-80-7413-448-7
Doporučená cena: 370 Kč

Knihu Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou vydalo nakladatelství Zoner Press. Koukněte také na ukázku z této knihy.

Naučte se kreslit, tvořit, vnímat a prožívat věci kolem sebe. Zkuste něco nového!
O kreslení bylo napsáno již mnoho knih. Většina z nich se zabývá buď přesnými postupy, a jsou to spíše takové cvičebnice a omalovánky, nebo vás naopak tlačí do kreslení či jiné kreativní činnosti s tím, že každý z nás je umělec. Ani na jednom z těchto druhů knih není nic špatného, oběma ale něco chybí. V prvním případě pouze obkreslujete to, co před vámi již někdo vytvořil, a ve druhém se vám sice snaží vnuknout, že máte kreativní „já“, ale už vám neprozradí, jak se k němu dostat a využít ho. A právě kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou od Betty Edwards vám to přesně ukáže.
Pomocí různých cvičení a lekcí budete schopni „odemknout“ svou pravou mozkovou hemisféru a využívat její schopnosti – pracovat více s představami, symboly a podnítit svou kreativitu. Naučíte se lépe vnímat tvary, proporce, perspektivu a třeba také zlepšíte svůj rukopis.
Využití této knihy ovšem není omezeno čistě na kreslení. Nově nabyté vědomosti se vám budou hodit i v praktickém životě a při řešení různých jiných problémů. Vše je popsáno přístupnou a srozumitelnou formou v samotné knize, která patří mezi nejprodávanější kreslicí publikace na světě.

O autorce

Betty Edwards je americká učitelka umění, lektorka a autorka. Narodila se v San Francisku a vyrůstala v Long Beach v Kalifornii. Získala bakalářský titul v oboru umění na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) a v 50. a 60. letech vystavovala své obrazy v Los Angeles. Později získala magisterský titul na California State University Northridge a doktorát z umění, vzdělání a psychologie na UCLA. Jejím celoživotním posláním je vrátit umění do učebních osnov. Celý život věří, že bychom měli vzdělávat „celý mozek“ našich dětí, a to nejen se zaměřením na předměty STEM (přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika). Kniha Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou se používá jako standardní učebnice ve školách po celém světě. Je také autorkou knihy Skicář – Naučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou.

Zdroj informací: drawright.com

————————————————

A na závěr něco pro ty, kteří preferují písemný projev. Kniha Cvičebnice tvůrčího psaní s trefným podtitulem I Shakespeare nějak začal vám pomůže „rozepsat se“, zjistíte, jak přenést prvotní nápad na papír a jak dále postupovat. A kdo ví, třeba na konci bude jedna nová sepsaná kniha…

Cvičebnice tvůrčího psaní

I Shakespeare nějak začal
Autorka: Alžběta Bublanová, Andrea Selzerová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3030-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cvičebnice tvůrčího psaní vydalo nakladatelství Grada. Prohlédněte si také ukázku z tohoto titulu.

Cvičebnice je určená pro všechny, kteří chtějí psát, anebo si psaní vyzkoušet a kreativně se vyjádřit. Provede vás od prvotního nápadu přes jednotlivé části psacího procesu a také poradí, co dále dělat s hotovým textem.

O autorkách

Alžběta Bublanová píše prózu, zaměřuje se spíše na kratší texty a povídky. V roce 2012 jí vyšla povídková sbírka Čtyři stěny, za kterou dostala ocenění Máchova růže od Akademie literatury české. Napsala i kratší román V Tichu, který vydala Euromedia Group v únoru 2016, a sbírku povídek Odraz ode dna (2017). Autorka také přispěla do naší rubriky Čtení ke kávě, a to třemi texty: Svět je v pořádku, Dlouhé debaty? Někdy stačí jedna věta od tety z naší ulicePřekročit svou bolest.

Andrea Selzerová se již šest let zabývá tvůrčím procesem a vyvíjí vlastní přístupy a techniky k ozdravování a rozvíjení tvůrčího potenciálu. Vytvořila online platformu pro studium tvůrčího psaní pro děti a dospělé. Je spoluautorkou 21denního spisovatelského zápisníku a Cvičebnice tvůrčího psaní.

Zdroj informací: www.kurzyzobyvaku.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTkaní
Metody, vzory a tradice dávného umění

Martinová, Christina

Dokořán, 2021

zobrazit info o knizeVyřezávání dřeva nožem

Benson, Peter

Grada, 2021

zobrazit info o knizeŠvýcarský armádní nůž
Outdoorová příručka pro každého

Lynch, Brian

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeDrátování

Mašková, Marcela – Prošková, Iva

Grada, 2021

zobrazit info o knizeNaučte se kreslit pravou mozkovou hemisférou

Edwards, Betty

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeCvičebnice tvůrčího psaní
I Shakespeare nějak začal

Bublanová, Alžběta – Selzerová, Andrea

Grada, 2021

Napsat komentář