Zasoutěžte si o historický román o přežití kmene Černonožců

ten-ktery-obelstil-vranu-perex
Zatímco dříve bojovali muži kmene Černonožců proti svým nepřátelům z kmene Vraních indiánů, nyní je čeká mnohem silnější a nenápadnější protivník – vliv bílých osadníků. Jak obstojí jejich tradiční život tváří v tvář novým skutečnostem?

Život kmenů z Velkých planin

V okolí Řeky dvou medicín na území dnešní Montany žijí odvěkým způsobem Osamělí jedlíci, nepočetná tlupa Černonožců. Muži loví a vyrážejí na výpravy proti svým nepřátelům. Ženy činí kůže, našívají korálky a vychovávají děti. Ale píše se rok 1870, do jejich země se stěhuje stále více bílých osadníků a oni se musejí vyrovnat s velkými dějinnými změnami. O tom, že podlehnou, již není pochyb, a tak se v situaci, kdy je každé rozhodnutí špatné, rozbíhá hra o čas, která je současně posledním zápasem o přežití kmene.

Na pozadí těchto historických událostí autor rozvíjí intimní příběh dospívání mladého bojovníka jménem Obelstil Vránu a současně s etnografickou přesností líčí běh každodenního života v táborech Černonožců. Spolu s protagonistou čtenář prožívá všechny události určující identitu příslušníků kmenů z Velkých planin – vydává se na krádež koní i válečnou výpravu proti Vraním indiánům, tradičním nepřátelům Černonožců, loví bizony a účastní se náboženských rituálů. Je však také bezmocným svědkem rozpadu tohoto tradičního způsobu života v důsledku kontaktu s americkou civilizací.

 

Ten, který obelstil Vránu

Autor: James Welch

Vydalo: nakladatelství Akropolis
Překlad: Jiří Kaňák
Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Vydáno: 6/2021
ISBN: 978-80-7470-355-3

Přečtěte si více o knize Ten, který obelstil Vránu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Akropolis. A nezapomeňte si také přečíst krátkou ukázku.

Nakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.

 

O autorovi

James Welch (1940–2003) byl indiánský autor, jehož předkové pocházeli z kmenů Blackfeet a Gros Ventre. Jako přední představitel hnutí Native American Renaissance měl zásadní vliv na utváření novodobé identity indiánského etnika v Severní Americe. Z Welchovy tvorby již v českém překladu vyšly novely Zima v krvi (2018) a Smrt Jima Loneyho (2019). Oproti těmto textům, popisujícím neutěšený život v indiánské rezervaci druhé poloviny 20. století, nabízí román Ten, který obelstil Vránu tradičnější pohled na indiánskou komunitu. Přesto však nemalou měrou přispívá k narušování stereotypních představ o životě indiánů z Plání, a tím i k pochopení kulturní a etnické rozmanitosti amerického Západu. O přízni kritiky i čtenářské obce v době vydání románu ve Spojených státech (1986) svědčí ceny Los Angeles Times Book Prize, American Book Award a Pacific Northwest Booksellers Association Award.
(Zdroj informací: nakladatelství Akropolis)

 

Vyhrajte knihu Ten, který obelstil Vránu

Kmen Černonožců žil v okolí Řeky dvou medicín dlouhá léta způsobem, kterým žili už jejich dávní předci – muži se vydávali na lov a bojovali s nepřáteli, zatímco ženy činily kůže a vychovávaly děti. Jenže do jejich země začalo proudit stále více bílých osadníků a s nimi přišly velké změny. Začtěte se do románu Jamese Welche, který vás nadchne svou přesností, a staňte se svědky toho, jak se změnil tradiční život indiánů v důsledku kontaktu s přistěhovalci.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Akropolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Ten, který obelstil Vránu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ten, který obelstil Vránu
probíhá od 24. června do 7. července 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 historické romány Ten, který obelstil Vránu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTen, který obelstil Vránu

Welch, James

Akropolis, 2021

Napsat komentář