Nechejte se zasvětit

Tipy_Nechejte se zasvetit
Dnešní tipy vám dají nahlédnout do nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Dozvíte se informace o pěstování vinné révy, o historii Mariánského sloupu a také o domorodém australském kmeni.

Étienne Davodeau a Richard Leroy propojili své světy komiksu a vinařství, aby tak dali společně vzniknout autobiografickému dílu Neználci, které vás nevšedním způsobem zasvětí do pěstování vinné révy.

Neználci

Příběh vzájemného zasvěcení
Autor: Étienne Davodeau
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 272
Vazba: vázaný blok
Formát: 200×270 mm
ISBN: 978–80–7530–266–3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Neználci vydalo nakladatelství Malvern.

Étienne Davodeau je autorem komiksů, o světě vína toho moc neví. Richard Leroy je vinař, za celý život prakticky nepřečetl jediný komiks. Oba jsou však plní odhodlání poznat život a svět toho druhého. Proč si člověk zvolí za celoživotní náplň psát a kreslit knížky nebo vyrábět víno? A pro koho to dělá? Za odpověďmi na tyto otázky jezdil Étienne Davodeau víc než rok pracovat na Richardovy vinice a do jeho sklepa, ten se zase na oplátku ponořil do světa komiksu. Otevřeli spolu mnoho lahví a přečetli nemálo alb. Setkali se i s autory a vinaři zaujatými svým řemeslem. Étienne Davodeau tvrdil, že existuje stejné množství způsobů, jak zhotovit knížku, jako jich existuje při zhotovování vína. A přišel na to, že výsledky obou těchto činností mají tu nezbytnou a vzácnou moc sbližovat lidské bytosti. Neználci jsou záznamem tohoto radostného příběhu vzájemné iniciace.

 

Ukázka z knihy

Neznalci_ukazka

 

O autorovi

Étienne Davodeau (*1965) měl ty nejlepší předpoklady stát se významným umělcem – vystudoval uměleckou vysokou školu v Rennes, kde se věnoval snad všem druhům umění kromě jediného, komiksu. Snad právě proto se ale rozhodl s partou fanoušků grafických románů založit renegátské studio Psurde zaměřující se výhradně na autorskou komiksovou tvorbu. Roku 1992 vydal své první komisové album Les Amis de Saltiel, postupně se etabloval u větších nakladatelů jako Futuropolis a jeho komiksy Lulu Femme Nue a Un Homme Est Mort se dokonce dočkaly zfilmování.

Zdroj informací: Fanzine.cz

————————————————

Poznejte působivou historii Mariánského sloupu prostřednictvím rozhovoru historika a fotografa Davida Černého s kameníkem a sochařem Petrem Váňou v nové knize Příběh Mariánského sloupu.

Příběh Mariánského sloupu

Sochař a kameník Petr Váňa v rozhovoru s Davidem Černým
Autor: David Černý

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-271-1762-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Příběh Mariánského sloupu vydalo nakladatelství Grada v edici Architekt.

Petr Váňa je akademický sochař, který vrátil na Staroměstské náměstí v Praze Mariánský sloup. Po více než 100 letech. Se svými nejbližšími spolupracovníky strávil s tímto dílem a údělem dlouhých 23 let. Po většinu té doby se zdálo, že se sloup na náměstí nevrátí. Nepřály tomu doba ani politika, často nebyly peníze. A přesto je zpět. Stojí na stejném místě, jako stála jeho originální předloha z roku 1650 od geniálního barokního sochaře Jana Jiřího Bendla. Na vrcholu sloupu je korintská hlavice, která se rozevírá pod klidnou silou sochy Panny Marie. Stín sloupu, který byl postaven jako poděkování za záchranu Starého Města před dotírajícím švédským vojskem, pak po staletí měřil Pražanům čas tím, že každé poledne dopadal na pražský poledník. Kde bral Petr Váňa sílu, aby 23 let pracoval na něčem, co vypadalo, že nespatří světlo světa? Jak se sžíval přes staletí se sochařem Bendlem? Jak poznal přes údery dláta fyzickou podobu a charakter svého předchůdce, který v Praze tvořil před více než 300 lety? Proč kameníci přivezli kámen na sloup až z daleké Indie? A co zažil Petr Váňa při sekání tváře Panny Marie? Pán Bůh nechal Petra Váňu v tomto podivuhodném příběhu dlouho. Ale nenechal ho ve štychu. Přečtěte si příběh, který má smysl, krásu, gradaci.

 

O autorovi

Novinář, historik a fotograf, autor knihy 25 tajemství Prahy a Nová tajemství Prahy, tvůrce projektu Miluju Prahu David Černý pochází ze staré pražské pekařské rodiny. Studoval historii a celý život o Praze píše. Svou lásku k hlavnímu městu chtěl však sdílet i s ostatními, a tak si založil stránku Miluju Prahu. Zpočátku publikoval jen své oblíbené fotky Prahy, stránka se však rozrostla už na 100 tisíc fanoušků a spousty lidí dnes nadšeně posílají své vlastní fotky. David stále žije na Starém Městě nedaleko Staroměstského náměstí. Je autorem knihy Nová tajemství Prahy.

Zdroj informací: Grada

 

Edice Architekt

V edici Architekt nakladatelství Grada vyšlo mnoho zajímavých děl, např. Praha neznámá (včetně dalších dílů), Stylové bydleníPražské viniceKostely, Off Grid Life: Život bez sítí a další.

————————————————

Napadlo vás někdy, jak asi žijí domorodé kmeny na druhé straně zeměkoule? Právě máte možnost zjistit to společně s mladou lékařkou Marlo Morganovou na její cestě do Austrálie. Přečtěte si Poselství od protinožců.

Poselství od protinožců

Autorka: Marlo Morganová
Přeložila: Milena Bauerová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7252-882-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poselství od protinožců vydalo nakladatelství Práh.

Tento neuvěřitelně dobrodružný příběh a jeden z největších světových bestsellerů nám dává příležitost objevit moudrost starodávné kultury a vyslechnout si její podmanivé poselství. Román Poselství od protinožců vypráví příběh americké lékařky, specializující se na přírodní léčitelství, které se naskytla příležitost poznat život jednoho australského domorodého kmene – domorodci jí totiž nabídli, aby se s nimi zúčastnila jejich putování po Austrálii. Čtenář společně s mladou lékařkou postupně objevuje svět, ve kterém platí zcela jiné zákonitosti: domorodci žijí v naprostém souladu s drsnou přírodou, mají mimořádně vyvinutý orientační smysl a jsou schopni přežít i v těch nejnehostinnějších podmínkách. Marlo Morganová dochází k poznání, že způsob života i duchovní svět australských praobyvatel, jakkoli se může na první pohled zdát primitivní, je ve skutečnosti mnohem hlubší a autentičtější než naše moderní civilizace. Marlo Morganová, narozená ve Spojených státech amerických, se jako lékařka podílela na velkolepém mezinárodním sociálním programu na pomoc australským domorodcům. V roce 1990 vtělila své zážitky a zkušenosti ze života mezi domorodci do literární podoby a vydala vlastním nákladem knihu Poselství od protinožců. Dílo v krátké době získalo světový věhlas a vyvolalo zájem mezi samotnými hrdiny vyprávění. Během tří let byla knížka přeložena do téměř dvou desítek jazyků.

 

Ukázka z knihy

Čím hlouběji jsme pronikali do pouště, tím větší bylo horko. A čím větší bylo horko, tím víc kolem nás mizela vegetace a veškeré známky života. Kráčeli jsme písčitým terénem, v němž tu a tam rostly trsy vysoké suché trávy. V dálce před námi nebylo nic, žádné hory, stromy – nic. Jen samý písek a pouštní tráva.
Od toho dne jsme začali s sebou brát klacek na rozdělávání ohně. Je to kus doutnajícího dřeva, které se udržuje zapálené mírným pohupováním. (str. 91)

 

O autorce

Marlo Morganová, narozená ve Spojených státech amerických, se jako lékařka podílela na velkolepém mezinárodním sociálním programu na pomoc australským domorodcům. V roce 1990 vtělila své zážitky a zkušenosti ze života mezi domorodci do literární podoby a vydala vlastním nákladem knihu Poselství od protinožců (naše recenze a článek). Dílo v krátké době získalo světový věhlas a vyvolalo zájem mezi samotnými hrdiny vyprávění. Během tří let byla knížka přeložena do téměř dvou desítek jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Práh


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní rozmanité tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeználci
Příběh vzájemného zasvěcení

Davodeau, Étienne

Malvern, 2021

zobrazit info o knizePříběh Mariánského sloupu
Sochař a kameník Petr Váňa v rozhovoru s Davidem Černým

Černý, David

Grada, 2021

zobrazit info o knizePoselství od protinožců

Morganová, Marlo

Práh, 2021

Napsat komentář