Pozoruhodná historie

Knihy o historii - ilustrační foto
Dnešní tipy se ponesou ve znamení minulosti. Podíváme se totiž na knihy, které se věnují dějinám umění, fotografie, ale třeba i nábytku. A také se zamyslíme nad samotným vnímáním času. Bez toho by totiž nic z toho nebylo…

Máloco ovlivňuje lidstvo tolik jako čas. Určuje veškeré dění, řídí životy celých generací a vlastně tak píše historii. Simon Garfield ve své knize Hlídači času odpovídá na mnoho otázek, které nás v souvislosti s časem napadají. Možná společně přijdete na kloub tomu, proč se čas stal ovládající veličinou našich životů.

Hlídači času

Jak svět začal být posedlý časem
Autor: Simon Garfield
Přeložila: Monika Kittová

Počet stran: 340
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7470-291-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Hlídači času vydalo nakladatelství Akropolis.

Čas. Entita, která naše životy řídí a určuje od nepaměti. Jak se v průběhu doby proměnilo jeho vnímání a měření? Jak došlo k tomu, že „se během posledních dvou set padesáti let stal čas v našem životě tak převládající a naléhavou silou?“ Na tuto otázku se snaží Simon Garfield ve své knize odpovědět. Zajímá vás, jak vznik železnice revolučním způsobem proměnil měření času? Věděli jste, že Carl Linné v roce 1751 navrhl hodiny, jejichž obří ciferník byl tvořen z květin, které v průběhu celého dne, podle intenzity světla, rozkvétaly a tím ukazovaly, kolik je zrovna hodin? Věděli jste, že na výrobu luxusních hodinek značky Grande Complications je potřeba 659 součástek, což je o 206 součástek víc, než je kostí v lidském těle? Že v Anglii nechal princ Charles vybudovat městečko, kde se zastavil čas? Lidé, kteří se tam nastěhovali, toužili po tradičním a méně uspěchaném životním stylu, a tak jim princ daroval Poundbury, kde mohli realizovat svůj sen o organicky pěstované zelenině a městu bez aut.
V jednotlivých kapitolách se autor zabývá nejrůznějšími aspekty času, přičemž je jeho záběr opravdu široký. Který hudební skladatel prosadil to, aby se v partituře označovalo hudební tempo? Jakou historii měl hudební nosič, na který Beatles nahráli své první album? Která fotka napomohla ukončit válku ve Vietnamu?
Garfield je výborný esejista a vypravěč, který čtivým způsobem propojuje jednotlivé příběhy, ze kterých postupně skládá mozaiku, která nás nejen poučí, ale v mnohých případech rovněž pobaví. „Chci mluvit o tom,“ cituje Garfield komika Davea Allena, „jak jsme závislí na čase, jak nás hodinky řídí, jak hodiny vše určují. Jsme tak vychováváni. Abychom hodiny respektovali, abychom je obdivovali. Přesnost. Žijeme svůj život ve stínu hodin.“

Ukázka z knihy

Jsme v Egyptě. Ne ve starověkém Egyptě, což by bylo rozumné místo a doba, jak začít knihu o čase, ale v moderním Egyptě, v Egyptě z magazínu Condé Nast Traveller, s krásnými plážemi a turisty u pyramid a sluncem, které praží do Středozemního moře. Sedíme v restauraci nad pláží nedaleko Alexandrie a na konci pláže vidíme místního rybáře, jak loví něco chutného k večeř: například parmici nachovou.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knihy.

O autorovi

Simon Garfield (1960) je britský žurnalista a spisovatel, jeden z významných představitelů současné britské non-fiction. V minulosti pracoval jako scenárista pro rozhlasovou stanici BBC, byl redaktorem časopisu Time Out a přispíval do novin The Independent The Observer. Je autorem řady knih na nejrůznější témata, mj. The End of Innocence: Britain in The Time of AIDS (1994), za niž mu bylo   uděleno ocenění Somerset Maugham Award. Velkého ohlasu se dočkala jeho kniha o fontech Ten můj font. Znát můžete také titul Prstem po mapě. Simon Garfield žije střídavě v Londýně a St Ives.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Další knihou určitě potěšíme všechny milovníky dějin umění. Mary Quinlan-Mc Grath ve své knize Vlivy analyzuje významné renesanční artefakty a poukazuje na to, že nebyly navrhovány jenom pro svoji estetiku, ale také pro funkčnost. A zavítá díky tomu do takových oborů, jako je astronomie, astrologie nebo teologie.

Vlivy

Umění, optika a astrologie v italské renesanci
Autor: Mary Quinlan-Mc Grath
Přeložili: Evženie Handzelová – Zdeněk Žalud

Počet stran: 365
Vazba: brožovaná
Formát: 133×190 mm
ISBN: 978-80-7530-280-9
Doporučená cena: 378 Kč

 

Knihu Vlivy vydalo nakladatelství Malvern.

V současnosti by jen málo badatelů považovalo astronomii a astrologii za disciplíny provázané s teologií. Ještě méně badatelů by vědělo, že fyzické přijímání planetárních paprsků bylo kdysi považováno za proces mající léčebné a psychologické účinky. To ovšem vycházelo z chápání světla určitými raně novověkými filosofy přírody, a jak tvrdí Mary Quinlan-McGrath, bylo to také důvodem, proč si renesanční vzdělanci nechávali vytvářet artefakty zaměřené na astrologická témata a praxi.

Kniha Vlivy (Influences) jako první odhaluje fakt, že významné renesanční artefakty byly navrhovány nejen tak, aby byly krásné, ale také – a snad i primárně – proto, aby jistým způsobem účinkovaly. Ať už bereme v úvahu cyklus fresek v Caprarole, Sala dei Pontifici ve Vatikánu nebo Villu Farnese, byla tato skvělá díla objednávána kvůli tomu, aby selektivně zachycovala a poté přenášela nebeské záření ovlivňující těla i mysl těch, kteří jim byli nablízku. Mary Quinlan-McGrath studuje sofistikovanou logiku, jež se skrývá za těmito teoriemi a praxí, a navíc nově odhaluje starověkou a raně novověkou teorii stvoření: vztahy mezi astrologií a přírodní teologií, protochemii, protofyziku a matematiku světelných paprsků.

Kniha Vlivy představuje originální a intelektuálně podnětnou studii, která vnáší nový rozměr do našeho chápání estetiky mezi renesančními patrony umění a dává novou významovou rovinu podmanivé síle výtvarného umění.

————————————————

Následující kniha poskytuje ucelený pohled na českou fotografii od roku 1839 do současnosti. Autoři Vladimír Birgus a Pavel Scheufler popisují důležité výstavy, referují o fotografických spolcích, odborných časopisech i galeriích a významných osobnostech. Zkrátka jde o skvělou příručku pro každého milovníka fotografie.

Česká fotografie v datech 1839–2019

Autor: Vladimír Birgus, Pavel Scheufler

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 172×242 mm
ISBN: 978-80-271-0535-9
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Česká fotografie v datech 1839–2019 vydalo nakladatelství Grada.

Kniha Česká fotografie v datech 1839–2019 je dosud nejrozsáhlejší chronologií významných událostí české fotografické scény za 180 let od vyhlášení vynálezu daguerrotypie až do současnosti.
Zahrnuje informace o důležitých autorských i skupinových výstavách, o vzniku a zániku fotografických spolků, odborných časopisů, galerií nebo škol, o vydání významných publikací, o životních datech předních fotografických osobností, a také informace o německých či rakouských fotografech, kteří působili v českých zemích. Obsahuje téměř tři sta fotografií a obsáhlý seznam literatury o české fotografii.

O autorech

Vladimír Birgus, český fotograf, se narodil 5. května 1954 ve Frýdku-Místku. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci v oboru „literatura-divadlo-film“. Poprvé vystavoval se svým pozdějším souputníkem ze skupiny Dokument Josefem Pokorným v olomoucké Galerii v podloubí a od té doby vystavoval své fotografie po celém světě.

Zdroj informací: www.birgus.com

Pavel Scheufler se narodil v Praze. Velký vliv na něj měl jeho kmotr – dědeček, který fotografoval a sbíral historické fotografie už ve svém mládí. S dědečkem v sedmi letech exponoval svou první fotku.  Ještě než uměl psát, diktoval mamince pohádky. Ve 2. třídě začal psát román, ve 3. vycházel na školní nástěnce na pokračování. V 7. třídě vedl na škole zeměpisný kroužek… Původně chtěl být geologem, aby cestoval po světě, což se mu povedlo až po roce 1990.

Zdroj informací: www.scheufler.cz

————————————————

Budapešť je krásné město plné nádherných památek. Málokdo ale ví, že hlavní město současného Maďarska na konci devatenáctého století začalo prudce rozkvétat. Zdejší rodák John Lukacs ve své nové knize nabízí kulturní a historický pohled na toto krásné město a popisuje jeho vzestupy a pády během dvacátého století.

Budapešť 1900

Historický portrét města a jeho kultury
Autor: John Lukacs
Přeložila: Adéla Tošovská

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 162×238 mm
ISBN: 978-80-200-3147-1
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Budapešť 1900 vydalo nakladatelství Academia.

Budapešť, stejně jako Paříž či Vídeň, zažila na konci devatenáctého století dobu náhlého rozkvětu. Stala se jednou z předních metropolí tehdejšího světa, s rychle rostoucí populací, výstavbou a překotně se rozvíjející kulturou, kolébkou, z níž vyšli světově proslulí hudební skladatelé Béla Bartók a Zoltán Kodály, spisovatelé Gyula Krúdy, Endre Ady, Ferenc Molnár, Arthur Koestler a mnozí další. Uznávaný historik a budapešťský rodák John Lukacs ve své knize předkládá barvitý obraz jednoho z evropských měst v době jeho největší slávy. Nabízí kulturní a historický portrét Budapešti – jejího vzhledu, zvuků a obyvatel, umělecké komunity, tehdejší spleti sociálních a politických vztahů a v neposlední řadě také významné role, již zde hrála židovská populace – a také historickou perspektivu, jež zachycuje vzestup města a jeho pády ve víru dvacátého století.

Ukázka z knihy

„Buda-Pešť!“ napsal Blowitz. „Už samo to slovo značí myšlenku, které náleží velká budoucnost. Je synonymem znovunabyté svobody, která se rozvíjí s každým krokem vpřed, je to budoucnost otevírající se rostoucímu národu.“ A národ skutečně rostl. V posledních třech desetiletích devatenáctého století byla Budapešť – brzy uvidíme, proč Blowitzova „Buda-Pešť“ byla už v roce 1894 minulostí – nejrychleji rostoucím městem v Evropě. Mezi lety 1890 a 1900 se její populace rozrostla o více něž 40 procent. V roce 1900 se s celkovými 733 000 obyvatel stala šestým největším městem v Evropě a největším městem mezi Vídní a Petrohradem. Po roce 1900 nárůst pokračoval, ale již pomalejším tempem. Rok 1900 představoval v nejednom ohledu zenit v dějinách Budapešti.

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

O autorovi

John Lukacs (1924–2019) se narodil v Maďarsku a v roce 1946 emigroval do USA. Desítky let přednášel historii ve Filadelfii a je autorem řady odborných historických knih a studií.

Zdroj informací: www.kosmas.cz

————————————————

Tzv. „tonetka“ se stala legendou mezi židlemi. Tento ikonický kousek, který je dodnes velice vyhledávaný, byl světu poprvé představen před 180 lety. Kniha Jiřího Uhlíře popisuje příběh Michaela Thoneta, podnikatele a vynálezce, jehož nadčasový ohýbaný nábytek se vyrábí ve stejné podobě dodnes.

Michael Thonet

Rodina a firma
Autor: Jiří Uhlíř

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 210×297 mm
ISBN: 978-80-271-1393-4
Doporučená cena: 799 Kč

Knihu Michael Thonet vydalo nakladatelství Grada.

Monografie o Michaelu Thonetovi a jeho světoznámém podniku z pera předního českého odborníka Jiřího Uhlíře je jedinečnou evropskou publikací na dané téma. Je to příběh ze zlatého věku průmyslové revoluce, příběh vynálezu, který stál u zrodu celého průmyslového oboru – výroby nábytku z ohýbaného dřeva.
V obrazově bohaté publikaci se seznámíte s širokou paletou výrobků známých i naprosto raritních. Můžete sledovat autorovo takřka detektivní pátrání po osobní a rodinné historii průkopníka této unikátní technologie a zakladatele továren v Koryčanech, Bystřici pod Hostýnem a dalších, bádání v kartotékách, muzeích i sbírkách několika zemí.

Ukázka z knihy

Jakákoliv generalizace designu židlí v celoevropském kontextu však není možná. Nábytek se lišil nejen v čase a prostoru, ale napříč sociálními vrstvami – biedermeier nenašel velkou oblibu u nejvyšší šlechty. Byl pro ni příliš plebejský, a proto v palácích nacházíme spíše jakýsi stylový pluralismus. Tzv. druhé rokoko je tedy všechno jiné než to, k čemu směřoval nábytek pro nižší šlechtu a pro vyšší vrstvu měšťanskou. Připočteme-li k tomu vkus zákazníka, dostáváme často tvary, které nemohou zapadnout do zjednodušených škatulek. Koneckonců se nehodláme věnovat systematizaci evropského sedacího nábytku v první polovině 19. století; chceme jen ukázat souvislosti, z nichž vyšel Thonetův vynález.

Nezapomeňte si přečíst i zbytek ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlídači času
Jak svět začal být posedlý časem

Garfield, Simon

Akropolis, 2021

zobrazit info o knizeVlivy
Umění, optika a astrologie v italské renesanci

Grath, Mary Quinlan-Mc

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeČeská fotografie v datech 1839–2019

Birgus, Vladimír – Scheufler, Pavel

Grada, 2021

zobrazit info o knizeBudapešť 1900
Historický portrét města a jeho kultury

Lukacs, John

Academia, 2021

zobrazit info o knizeMichael Thonet – rodina a firma

Uhlíř, Jiří

Grada, 2021

Napsat komentář