O ženách, pro ženy…

o-zenach-nahled
Od klenotů klasické literatury po lehce ztřeštěné příběhy moderního světa – ať už sáhnete po kterékoli z dnešních knih, můžete se těšit na velkou porci romantiky a něhy i na nějaký ten kvalitní humor.

Lze začít dnešní tipy lépe než osvědčenou klasikou? Bílé noci z pera celosvětově známého spisovatele F. M. Dostojevského se po letech vrací v novém kabátě. Pohodlně se usaďte a začtěte se do nevinného příběhu dvou mladých lidí, kteří se noc co noc potkávají na břehu řeky Něvy. Čeká na vás milé romantické dílko plné lyrických prvků a docela jiná atmosféra, než na kterou jsme u tvorby tohoto autora zvyklí.

Osamělý mladík narazí jednoho dne na břehu řeky na půvabnou dívku, k níž vzplane touhou. Dívka ale čeká na svého nastávajícího, který by měl každým dnem dorazit do města. Čas ovšem běží, snoubenec o sobě nedává vědět a zamilovaný mladík se rozhodne jednat.

Bílé noci

Autor: Fjodor Michailovič Dostojevskij
Přeložil: Jaroslav Tafel

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7633-367-3
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Bílé noci vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

 „Dejte mi ruku,“ řekl jsem své neznámé, „pak se nás už neopováží obtěžovat.“
Mlčky mi podala svou ruku, chvějící se ještě rozčilením a úlekem. Ó, nevítaný pane! Jak jsem ti v té chvíli blahořečil! Letmo jsem na ni pohlédl: byla roztomilá a brunetka – uhodl jsem; na jejích černých řasách se ještě leskly slzičky nedávného uleknutí nebo předchozího žalu – nevím. Ale na rtech jí už zářil úsměv. Také ona se na mne kradmo podívala, maličko se zarděla a sklopila oči.
„Tak vidíte, proč jste mě prve odehnala? Kdybych tady byl, nic by se nepřihodilo…“
„Já vás ale neznala; myslila jsem, že vy také…“
„A teď mě snad znáte?“
„Trochu. Pročpak se třeba chvějete?“
„Ó, uhodla jste na první pohled!“ odpověděl jsem u vytržení, že moje dívka má hlavu na pravém místě – to kráse nikdy nepřekáží. „Ano, na první pohled jste uhodla, s kým máte co dělat. Správně, mám ostych před ženami, jsem rozčilen, přiznávám, stejně jako jste byla před chvílí vy, když vás polekal ten pán… Já jsem nějak polekaný teď. Je to jako sen, ale já jsem ani ve snu nepomyslil, že budu vůbec někdy mluvit s nějakou ženou.“
„Cože? Opravdu?“
„Ano, chvěje-li se má ruka, pak je to tím, že ji ještě nikdy neobjímala taková hezounká malá ručka, jakou máte vy. Úplně jsem odvykl ženám; totiž nikdy jsem si na ně nezvykl; vždyť jsem sám. Ani nevím, jak s nimi mluvit. Nevím ostatně ani teď, jestli jsem vám neřekl nějakou hloupost. Řekněte mi to přímo; ujišťuji vás, že nejsem urážlivý…“
„Ale kdepak, ne, ne; naopak. A chcete-li mocí mermo, abych byla upřímná, tak vám řeknu, že se ženám taková ostýchavost líbí; a chcete-li vědět víc, tedy mne se také líbí a nepošlu vás pryč, dokud nedojdeme až domů.
„Vy se mnou jednáte tak,“ začal jsem, zajíkaje se údivem, „že mě brzy přejde ostych a pak – sbohem, všechny mé prostředky!“ (str.6)

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Fjodor Michajlovič Dostojevskij (1821–1881) byl ruský spisovatel a filozof. Vystudoval vojenské technické učiliště (obor konstrukce mostů), poté se ale rozhodl pro literaturu. Patřil do skupiny utopického socialisty Michaila Vasiljeviče Petraševského, která vystupovala proti carovi Mikuláši I. V roce 1849 byl Dostojevskij se všemi členy této organizace odsouzen vojenským soudem k trestu smrti. Těsně před popravou jim byl trest změněn nejprve na 4 roky v káznici a později na nucené práce na Sibiři. Zde strávil Dostojevskij deset let; první čtyři roky na nucených pracích a poté jako voják. Byl psychicky a fyzicky na dně a začal trpět epilepsií. Jelikož si sám prošel peklem, dokázal se vcítit do lidí s narušenou osobností. Je jedním z největších světových spisovatelů, vrcholný představitel ruského realismu a současně předchůdce moderní psychologické prózy.
Mezi jeho další známé knihy patří Idiot, Zločin a trest, Bratři Karamazovi nebo autobiografický román Zápisky z mrtvého domu.

Zdroj informací

————————————————

Pokud patříte k těm, kterým na čtení klasiky nezbývá čas ani energie, nezoufejte. Druhé dílo klasické literatury, které si dnes představíme, vychází totiž v podobě audioknihy, takže si ho budete moci užít třeba i ve frontě na nákup.
Hlasy hlavním hrdinům propůjčilo sympatické duo Jiří Dvořák a Petra Bučková.

Příběh nerovné živočišné lásky v jednom z nejskandálnějších románů první poloviny 20. století.
Poprvé vyšel na konci dvacátých let ve Florencii a v Paříži, ovšem v autorově rodné Británii bylo jeho vydávání zakázáno až do šedesátých let. Takže si jej angličtí kulturní turisté přiváželi z výletu na kontinent tajně jako pikantní suvenýr, což možná ještě přiživovalo jeho „špatnou pověst“. Mimochodem, v češtině vyšla kniha poprvé už v roce 1930 a žádný skandál nevyvolala. Snad to bylo i tím, že čeští čtenáři asi tak silně neprožívali ostrou kritiku britské společnosti, jež za Kanálem mohla u řady schvalovatelů a zakazovatelů vyvolávat prudší nesouhlas než domnělá obscénnost knihy. Protože Milenec lady Chatterleyové je možná erotický román, určitě však ne obscénní. Byť hranice mezi těmito výrazy vždy byla a bude hodně pohyblivá.
D. H. Lawrence (1885–1930) se úspěchu své knihy nedočkal, zemřel pouhý rok po jejím prvním vydání. A vlastně by musel čekat dlouhá desetiletí, než se kniha stala součástí literárního kánonu a vysokoškolských skript, než se stala jednou z vůbec nejfilmovanějších knih, a hlavně knih nejčtenějších.
Milostný příběh mladé aristokratky Constance, která si místo svého urozeného (a želbohu invalidního) manžela zvolí „obyčejného hajného“ dnes už žádný skandál nevyvolá; stále nás však muže oslovit a dojmout – a vzrušit – nejen mimořádnými literárními kvalitami, ale především silou vášně obou milenců i samotného autora.

Milenec lady Chatterleyové (audiokniha)

Autor: David Lawrence
Přeložil: František Vrba
Interpreti: Petra Bučková a Jiří Dvořák

Vazba: CD
ISBN: 8590236110120
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Milenec lady Chatterleyové vydalo nakladatelství Radioservis, kde najdete i krátké ukázky.

O autorovi

David Herbert Lawrence (1885–1930) se narodil v Anglii. Studoval na univerzitě v Nottinghamu, později odjel do Londýna, kde se nějakou dobu živil jako učitel. Své první texty psal pouze do šuplíku. Jeho přítelkyně Jessie Chambersová si ale myslela, že by mohl mít na víc, a proto poslala některé Lawrencovy práce vlivnému nakladateli Fordu Madoxovi Fordovi.
Ve Fordově časopise vyšla autorovi nejprve povídka Vůně chryzantém. Prvním vydaným románem byl potom Bílý páv, následoval román Provinilec. Za zmínku stojí také sbírka Poslední smích nebo autobiografie Synové a milenci, kterou napsal po smrti své matky, jež mu zemřela na rakovinu.
V Londýně spolupracoval Lawrence s mnoha vlivnými autory, jako byli například Ezra Pound nebo T. S. Eliot, kteří stejně jako on publikovali v literárním časopisu Egoista. Konec života strávil autor ve Francii, kde také poměrně mladý zemřel. Největšího uznání se dočkal až posmrtně. Dnes úspěšná kniha Milenec lady Chatterleyové byla v době vydání považována za nevhodnou až sprostou.

Zdroj informací

————————————————

U minulosti ještě chvíli zůstaneme. Autorka mnoha historických románů, Gill Paulová, nám ve své nové knize představí příběhy dvou výjimečných žen, které se beznadějně zamilovaly do stejného muže.

Jackie Kennedyová, Maria Callasová a Ari Onassis – drama milostného trojúhelníku

Jackie Kennedyová je mladá, krásná, inteligentní a miluje svého manžela. Jenže žít ve středu zájmu veřejnosti s mužem posedlým politikou a neschopným spokojit se jen s jednou ženou jí láme srdce. Když jsou oba pozváni na večírek na luxusní jachtu miliardáře Ariho Onassise, Jackie netuší, že to setkání nakonec změní celý její život.
Maria Callasová je na vrcholu své operní kariéry a těší se z pozice jedné z nejlepších sopranistek na světě. Maria je ovšem lapena v chladném, bezdětném manželství bez lásky, z jedné strany pod palbou operních manažerů a z druhé nenechavého tisku. Její svět se však obrátí naruby, když se i její osud protne s osudem okouzlujícího Ariho. Zdá se, že v sobě vzájemně našli životní oporu.
Krůček za krůčkem se životy Jackie a Marie začínají proplétat, dokud je obě nestrhne spirála lží, tajemství a skandálů. Obě touží mít Ariho jen pro sebe. Jak daleko jsou ale pro lásku ochotny zajít?

Jackie a Maria

Autorka: Gill Paulová
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7625-163-2
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Jackie a Maria vydalo nakladatelství Metafora.

Co o knize řekli čtenáři

„Naprosto úžasné! Poutavý román, živě zachycující vrcholy a pády dvou pozoruhodných a komplikovaných žen, jejichž životy se protnuly překvapivým a destruktivním způsobem. Jackie a Maria je skvělá historická fikce.“

– Hazel Gaynorová, spoluautorka románu Poslední Vánoce v Paříži

Jackie a Maria – hluboká sonda do lesku, půvabu a zlomených srdcí. Emocemi nabité romány Gill Paulové nikdy nezklamou.“

– Karen Harperová, bestsellerová autorka knihy Královnina guvernantka

„Příběh podávající obraz dvou silných, komplikovaných žen, včetně jejich talentů a chyb. Jackie a Maria ale není jenom o nich; je to román, který živě a detailně vykresluje 20. století. Úžasné.“

– Dinah Jefferiesová, autorka románu Plantážníkova žena

O autorce

Gill Paulová se narodila ve Skotsku, kde také strávila své dětství. Studovala medicínu na univerzitě v Glasgow, tu pak vyměnila za literaturu a historii. Nakonec se přestěhovala do Londýna, kde začala pracovat v nakladatelství.
Svou první knihu psala po víkendech, ale později odešla ze své původní práce a začala se psaní věnovat naplno. Proslavila se zejména historickými romány z období 20. století, ale píše také povídky pro časopisy. Ve volném čase ráda cestuje.
Z další tvorby jmenuji například sérii Love Stories nebo knihu A History of Medicine in 50 Objects. Český čtenář ji může znát také z knihy Tajná manželka.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

S dalším titulem se již přesuneme do současnosti. Po Kavárničce v Kábulu přichází druhá kniha z pera spisovatelky a dobrodružky Deborah Rodriguezové, která ve svých textech čerpá z vlastních cest po exotických zemích. Čeká na vás kniha plná zajímavých a někdy smutných osudů, ale zároveň vás nadchne odhodlání a síla žen, které se rozhodly v Kábulské škole krásy změnit svůj život k lepšímu.

V roce 2001 krátce po pádu Tálibánu přiletěla Deborah Rodriguezová, kadeřnice z Michiganu a matka dvou dětí, do Afghánistánu jako členka týmu, který obyvatelům této válkou zpustošené země přijel nabídnout humanitární pomoc. Po počátečním tápání se jí zrodil v hlavě nápad, jehož jedinečnost neměla v tom čase obdoby: navázala na kdysi hrdou tradici afghánských salonů krásy a díky podpoře mezinárodních sponzorů otevřela Kábulskou školu krásy, která by ženám zaručila schopnost zajistit rodině obživu.
Zájemkyně o studium se jen hrnuly a mezi učitelkou a jejími studentkami se i přes občasná nedorozumění a kulturní i jazykovou bariéru rychle vytvořilo přátelské pouto. Deborah tak měla možnost nahlédnout do nelehkých osudů žen, které se často musely vyrovnávat s následky válečné tragédie či osobního traumatu, ať šlo o dívku, kterou ve dvanácti prodali do manželství, protože její rodina potřebovala zaplatit dluhy, či manželku stoupence Tálibánu, který se bitím snažil ženu donutit, aby studium ukončila. Nevšední vyprávění, v němž autorka s vřelostí a humorem líčí životní příběhy žen, jež se sešly proto, aby si společně osvojily umění trvalé ondulace, přátelství a svobody.

Kábulská škola krásy

Život pod závojem
Autorka: Deborah Rodriguezová
Přeložila: Lucie Johnová

Počet stran: 324
Vazba: vázaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-257-3452-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Kábulská škola krásy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Po absolvování školy krásy nastoupila Bahar u mě v salonu. Obzvlášť šikovná byla na manikúru a pedikúru, zákaznice si pochvalovaly, jakou má jemnou ruku. Dostávala štědré spropitné a její měsíční příjem stoupl ze čtyřiceti dolarů na téměř čtyři sta. Zůstával jediný problém – její manžel. Každou chvíli jí volal do práce a chtěl po ní, aby mu přesně popsala, co právě dělá. Někdy musela Bahar uprostřed pracovní doby běžet domů, protože její manžel dostal záchvat vzteku a začal bít děti. Kdykoli jí zazvonil telefon, polekaně sebou trhla a celá ztuhla, takový měla z manžela strach.

O autorce

Deborah Rodriguezová je americká spisovatelka a kadeřnice. Po pádu Talibánu v roce 2001 odešla jako humanitární pracovnice do Afghánistánu. Zde si otevřela kosmetický salon a zapojila se také do certifikovaného vzdělávacího programu pro tamější ženy. Její knihy Kavárnička v Kábulu, Návrat do kavárničky v Kábulu a Kábulská škola krásy jsou založeny na zkušenostech, které získala v Afghánistánu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Na závěr si odpočiňme od zlomených srdcí a nešťastných lásek a dopřejme si trochu legrace. I když u složitých vztahů ještě chvíli zůstaneme. Snachy za všechny prachy, jak už název napovídá, nám totiž představí jednu lehce chaotickou rodinku, v níž se sice všichni mají rádi, ale zároveň si většinu času pořádně lezou na nervy.

Chcete-li vytvořit neodolatelnou rodinnou komedii, budete potřebovat: despotického a egocentrického otce – Jacquesa. Martine – matku revoltující po čtyřiceti letech manželství. Jejich tři syny: věčného kluka Matthieua, který se brzy stane potřetí otcem, šéfkuchaře Nicolase, panovačného po tátovi, a Alexandra, bezbranného snílka. A především… tři nesnesitelné snachy! Dokonalou matku Stéphanie, úzkostlivou vegetariánku Lauru a nakonec Jeanne, nejistou třicátnici s feministickými názory, jejíž příchod významně naruší rodinný klid.

Dejte je všechny do velkého domu v Bretani. Přidejte ještě babičku Antoinette, před jejíž moudrostí bledne i dalajláma, a jednoho toulavého psa. Zamíchejte, nechte podusit na mírném ohni a pak… Dobrou chuť!

Snachy za všechny prachy

Autorka: Aurélie Valognesová
Přeložila: Kateřina Štáblová

Počet stran: 231
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-846-3
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Snachy za všechny prachy vydalo nakladatelství Jota.

 

„Stejně jako ve všech ostatních románech Aurélie Valognesové je i v tomto spousta něhy, laskavosti a lásky. A také vřelosti a humoru. A ačkoli by se mohlo zdát, že je tomu právě opačně, je to ve skutečnosti pocta poutům tak pevným, že dokážou sjednotit i zcela různorodé členy jedné rodiny.“

– myprettybooks.wordpress.com

Ukázka z knihy

„Dnes večer se drž, prosím tě. Žádné hádky s dětmi, žádné nemístné poznámky vůči snachám. Ať nevyděsíme tu novou,“ naléhala Martine, zatímco si s pootevřenými rty nanášela řasenku.
„Kéž by to byla pro Nicolase už konečně ta pravá,“ pokračovala. „Jak se vlastně jmenuje? Jeanne, je to tak? Je to hrůza, když si musím pokaždé zapamatovat nové jméno! Mám strach, že udělám nějakou botu. Taky kdybychom si nemuseli nechávat malovat každý rok novou vánoční misku s dalším jménem, ušetřili bychom místo v kredenci. Posloucháš mě vůbec?“
„Jsi si tou žlutou jistá?“ zeptal se Jacques a kroutil hlavou nad křiklavou barvou šatů své manželky.
„Ty se v módě vůbec nevyznáš!“ přerušila svého muže Martine a vrhla na něj pohrdlivý pohled. Otec rodiny se snažil zatáhnout břicho, aby se vešel do nové vypasované košile, myšlenkami byl však jinde. (str. 9)

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si další ukázky.

O autorce

Aurélie Valognesová (* 1983) se narodila nedaleko Paříže. Vystudovala obchodní školu v Remeši a její kariéra začala v marketingovém oddělení americké nadnárodní společnosti. Psát chtěla odjakživa, ale začala až v Itálii, kam byl její manžel odeslán za prací. „Doma nedovedu napsat ani řádek, ticho mě ruší, potřebuji hluk, lidi, tváře, hlasy.“ A tak po čtyřech měsících v milánské kavárně byla na světě její první kniha Mémé dans les orties. Napsala ještě dalších pět románů, Snachy za všechny prachy je v pořadí druhý. Získala si trvalou přízeň širokého publika, každá z jejích knih je bestsellerem. České čtenáře zaujala již knihou Když má štěstí kliku, která vyšla v nakladatelství Jota v roce 2020. Je matkou dvou synů a s rodinou žije v Bretani.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Chystáte se přečíst některou z dnešních knih? Dejte nám vědět v komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílé noci

Dostojevskij, Fjodor Michajlovič

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeMilenec lady Chatterleyové (audiokniha)

Lawrence, David Herbert

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeJackie a Maria

Paulová, Gill

Metafora, 2021

zobrazit info o knizeKábulská škola krásy
Život pod závojem

Rodriguezová, Deborah

Argo, 2021

zobrazit info o knizeSnachy za všechny prachy

Valognesová, Aurélie

Jota, 2021

Napsat komentář