Kavárna jako ostrov naděje v moři plném neklidu

navrat_do_kavarnicky_v_kabulu
Pět žen, pět životních příběhů a malá kavárnička v afghánském Kábulu… Začtěte se do pokračování silného příběhu z prostředí, v němž zuří neustálé nepokoje. Prožijte se starými i novými hrdiny jejich vzestupy a pády.

V malé kavárně ve válkou rozervaném Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jediného důvodu: aby pomáhaly – jedna druhé i všem ostatním. Volné pokračování Kavárničky v Kábulu přivádí na scénu staré známé postavy i nové tváře. Zakladatelka kavárny Sunny se po návratu do Spojených států snaží marně zapadnout do běžného života a nepřestává snít o návratu do milovaného Afghánistánu. Shea se naopak na své afghánské kořeny po prožitém traumatu usilovně snaží zapomenout. Jasmína, které teď kavárna patří, se snaží pomáhat dívkám a ženám, kterým hrozí stejný osud, jemuž ona jen o vlásek unikla. Zara, zaslíbená násilníkovi, jehož v životě neviděla, přichází do kavárny, aby zde našla útočiště. A Háladžán, babička, která dál porušuje všechna pravidla, se potají učí řídit… Nechte se znovu pohltit silou přátelství a oddanosti, lásky a ztráty na místech, která jsou od sebe tak vzdálená a přece k sobě mají blíž, než byste čekali.

Návrat do kavárničky v Kábulu

Autorka: Deborah Rodriguezová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-257-1981-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Návrat do kavárničky v Kábulu vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Bašír Hádí byl zabraný do práce, leštil měděný kávovar, dokud nezářil a odrážející se zelené a oranžové zdi kavárny mu nepropůjčovaly barevný jas. Aroma čerstvého citronu z jeho ošuntělého hadru se mísilo s vůní čokoládových sušenek, které se pekly v troubě a z nichž začalo všem nedočkavostí kručet v břiše.

Venku se ochlazovalo, ale uvnitř bylo teplo a bezpečno a všichni měli plné ruce práce, ve čtvrtek večer totiž mívali plno. Sunny tomu říkávala klid před bouří. Dnešní večer snad přinese takovou bouři, v jakou doufají – zákazníky, kteří obsadí všechna místa u stolů –, a ne tu, jež kvasila v zamračeném nebi. Se všemi nařízeními, jež vydávaly OSN, ambasády a neziskovky, aby zajistily bezpečí svých zaměstnanců, měli v kavárně problémy udržet si hosty, které sem dříve Sunny tak pracně nalákala. Jasmína byla Bašíru Hádímu vděčná, že se mu podařilo nejprve přesvědčit paličatou Sunny a později i Ahmeda a všechny ostatní, aby posílili bezpečnost. Zeď se Sunnyiným překrásným obrazem tisíce holubic na kobaltově modrém nebi, jež se vzdorovitě tyčila do výšky, představovala první krok. Díky ní schválila OSN kavárnu jako místo, kam mohli zaměstnanci chodit. Což také dělali, dokud se pravidla opět nezpřísnila. Pak pořídili bezpečnostní fólie na okna, aby se sklo nerozlétlo na stovky smrtících střepů, a vybudovali zabezpečenou místnost, do níž se mohli hosté schovat, kdyby se doslechli o hrozícím útoku. (str. 20)

 

O autorce

Deborah Rodriguezová je americká spisovatelka, původní profesí kadeřnice. V roce 2001 odjela do Afghánistánu jako členka týmu humanitární pomoci. V Afghánistánu pak strávila pět let. Díky podpoře mezinárodních sponzorů otevřela Kábulskou školu krásy, která měla místním ženám zaručit schopnost zajistit rodině obživu. Své zkušenosti posléze vylíčila v biografické knize Kábulská škola krásy (Kabul Beauty School, 2007). Za svého pobytu v Kábulu se navíc stala i spolumajitelkou kavárny, kde dennodenně slýchávala spoustu příběhů. Z nich pak čerpala inspiraci pro svůj román Kavárnička v Kábulu (Argo, 2015).

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNávrat do kavárničky v Kábulu

Rodriguezová, Deborah

Argo, 2016

Napsat komentář