Poslední smích Davida Lawrence

Lawrence_Posledni smich
Přečtěte si výbor z povídkové tvorby anglického romanopisce, dramatika i básníka Davida Herberta Lawrence. Jednotlivé texty se zabývají složitými vztahy mezi muži a ženami.

Svazek Poslední smích je výborem z Lawrenceovy povídkové tvorby, kterou zatím český čtenář v úplnosti nepoznal. Výbor se soustředí na dosud nepřeložené texty a čerpá ze všech vydaných povídkových souborů i textů, jež zůstaly mimo sbírky. Podobně jako jeho romány se i povídky zabývají především mezilidskými vztahy, velice často však bývají okořeněny jiskřivým humorem, komikou, satirou. Klíčovými postavami bývají ženy středního věku, jež při své složité psychice obtížně hledají pochopení okolí, a současně muži, kteří pro svou omezenost a samolibost, případně pohodlnost a nedostatečnou vnímavost takového pochopení nejsou schopni. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

 

Poslední smích

Autor: David Lawrence
Přeložil: Jiří Hanuš

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-2572-692-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Poslední smích vydalo nakladatelství Argo.

 

David Lawrence

David Herbert Lawrence (1885–1930) patří k předním britským modernistům a k nejvýraznějším spisovatelům 20. století vůbec. Ve svých prozaických dílech proniká hluboko do vědomí i podvědomí postav a snaží se prolomit konvenční úzkoprsost typickou pro tehdejší britskou společnost. Většina jeho velkých románů i povídek se zabývá zejména narušenými vztahy mezi muži a ženami a hledá klíč k jejich nápravě především ve spontánnosti a v instinktivním životě. Čeští čtenáři mají možnost se s Lawrenceovým dílem poměrně dobře obeznámit díky tomu, že v posledních třiceti letech vyšly v kvalitních překladech jeho stěžejní romány (Synové a milenci; Duha; Ženy milující; Milenec lady Chatterleyové).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Jiří Hanuš

Jiří Hanuš je český historik a editor. Zabývá se dějinami 19. století, dějinami historiografie a dějinami křesťanství. Učí na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, je pracovníkem jejího Historického ústavu. Zároveň působí jako jednatel v Centru pro studium demokracie a kultury, kde také rediguje časopis Proglas.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední smích

Lawrence, David Herbert

Argo, 2018

Napsat komentář