Soudně zakázaný erotický román

milenec
Anglie první poloviny dvacátého století pravděpodobně nebyla připravena na knihu, která vešla do dějin literatury jako román, jehož vydávání bylo soudně zakázáno. V době svého vzniku představoval pomyslný skandální vrchol, který vydavatelé nesměli překročit.

Erotický román Milenec lady Chatterleyové je dílem anglického spisovatele Davida Herberta Lawrence, který jej sepsal roku 1928 v Itálii a poprvé vydal ve Florencii. Ve své domovině jeho vydání nedosáhl, jelikož soud zveřejnění skandální knihy zakázal až do roku 1960. Důvodem tohoto zákazu byl fakt, že příběh pojednávající o sexuálním vztahu mezi urozenou ženou a mužem z dělnických vrstev byl klasifikován jako pornografie. U nás se kniha nejnovějšího vydání dočkala roku 2014 v nakladatelství Odeon.

Ústřední hrdinkou příběhu je Constance Chatterleyová, přezdívaná Connie, která se jako velmi mladá vdala za baroneta Clifforda Chatterlelyho. Její manžel bohužel v důsledku zranění z první světové války ochrnul od pasu dolů, čímž Connie uzavřel cestu nejen k sexuálnímu životu, ale i k vytouženému dítěti. Connie se zprvu snaží dělat svému manželovi ošetřovatelku, ale namáhavé obsluhování citově chladného manžela jí působí psychické problémy ústící ve fyzickou slabost.

Rodina je nucena najmout ošetřovatelku, díky které má Connie najednou spoustu volného času. Její sexuální deprivace vede k milostnému poměru s Cliffordovým přítelem Michaelisem, jenž ale Connie není schopen uspokojit. Mladá žena tak hledá nové rozptýlení. Jelikož je sídlo jejího manžela vzdáleno od společenského života, krátí si volné chvíle procházkami po okolních lesích. Tam potká myslivce Olivera Mellorse, který ji okouzlí svou zvláštní povahou a přitažlivým fyzickým zjevem.

Ačkoli byla kniha kritizována především za svou sexuální odvázanost, jejím středobodem je mistrovský popis tehdejší společnosti se všemi negativními stránkami a pečlivě skrývanými zákoutími. Autor prostřednictvím svých hrdinů předkládá čtenářům zralé a hluboké úvahy o světě, ve kterém žil, přičemž popisy sexuálních scén jsou spíše jen jakýmsi kořením jeho téměř filozofického líčení. Díky tomu je sice kniha velmi čtivá, ale zároveň vyžaduje hlubší soustředění a čtenářovu plnou účast.

Rovněž na psychologii hlavních postav si dal autor velmi záležet. Úvahy mladé Connie prostupují celým dílem a týkají se především jejích pocitů, kterými si není jistá. Neustále proto mění svá stanoviska a pohledy na problémy kolem sebe. Čtenáři může být místy až nesympatické, jakými cestami se uvažování hlavní hrdinky ubírá, jelikož její myšlenky a pocity jsou často dost nemístné pro situace, v nichž se právě nachází. Myslivec Oliver je postavou spíše záhadnou, která se projevuje hlavně svou mluvou. Chvíli hovoří jako vzdělanec, aby mohl plynule přejít do hornického nářečí. I tento jev může vyznívat jako kritika tehdejší společnosti, zakládající si na titulech a příslušnosti k určité společenské vrstvě.

Knihu Milenec lady Chatterleyové mohu doporučit těm, kteří se nebojí čtiva náročnějšího na uvažování. Odměnou jim bude nejen čtenářský zážitek osvěžující ducha, ale i lehce erotický příběh o lásce, která nezná společenských hranic.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMilenec lady Chatterleyové

Lawrence, David Herbert

Odeon, 2014

Napsat komentář