Moderní samurajové

Mann_Burton_NavySeals
V bezpočtu filmů, seriálů, ale i románů se potkáváme s neohroženými bojovníky s magickými schopnostmi přežití. Tu pod rouškou noci jako bájní ninjové vklouznou do přísně střeženého objektu, jinde přesnou střelbou z velké dálky zneškodní padoucha. Jaké je jejich tajemství?

Řízením osudu a také díky pochopitelnému přehmatu kohosi ve skladu (titul, na nějž jsem původně čekal, se totiž jmenuje Správný šílenec: vzpomínky člena Navy SEALs) se ke mně před pár týdny dostala kniha, jež už více než rok nepatří mezi novinky. Když už se tak ale stalo, přijde mi správné se o ní zmínit. Jedná se o publikaci Navy Seals: Bojová historie americké elity (Navy SEALs: The Combat History of the Deadliest Warriors on the Planet, 2019), jejímiž autory jsou Don Mann a Lance Burton. Knihu v únoru 2020 vydalo nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media. Překlad pochází z dílny Zdeňka Kubíka.

S postavou jednoho ze spoluautorů jsme se již při několika příležitostech setkali. Don Mann, jenž jako bývalý člen jednotky Navy SEAL přispěl i do tohoto projektu svými vlastními zkušenostmi, totiž v rámci spolupráce s jiným publicistou (Ralphem Pezzullem) stojí i za sérií románů SEAL Team Six: Lov… a zde můžeme doplnit hned celou řadu předmětů „lovu“. Naposledy jsme si povídali o „lišce“ (Lov lišky, Hunt the Fox, 2015, česky 2018). V recenzi na ni pak případní zájemci naleznou i odkazy na předchozí tituly. V češtině jich zatím vyšlo celkem osm. Podobně jako u „Lovů“ i v případě dnes představované publikace spojil Don Mann síly s dalším profesionálem. Tentokrát ale nikoli s novinářem, ale mužem se zkušenostmi s vymáháním zákona i v boji s terorismem. Lance Burton kromě toho dokonce vydal i vojensky orientovanou sci-fi The Blood of a God (2014), která by měla být prvním titulem plánované série The Nephilim Chronicles.

Kniha Navy Seals zaujme na první pohled. Jde o jistou formu hybridní publikace, něco mezi literaturou faktu, encyklopedií a sérií akčních příběhů. O to víc překvapí svým formátem. Na pultech knihkupectví se objevila kniha vytištěná na velice kvalitně působícím papíru, s ozdobným záhlavím každé stránky, a navíc doplněná mnoha barevnými fotografiemi dokreslujícími celkovou atmosféru prostředí, o němž se v ní hovoří. Existuje-li nějaká oficiální historie jednotek SEAL, pak tento titul může směle aspirovat na stejné místo. Pokud dosud neexistovala, pak nyní už ano.

Oba autoři provedli v dané oblasti rozsáhlý výzkum. O tom svědčí nejenom fakty naplněná kniha, ale i desítky odkazů na zdrojové materiály (tištěné i webové) uvedené v jedné z příloh. Vezmeme-li to tak trochu od konce, pak v Navy Seals nalezneme kromě deseti hlavních kapitol ještě „Přílohu A: Současný proces jak se stát Sealem“, „Přílohu B: Kodex a krédo válečníka Seal, Doslov obou autorů“, seznam použité „Literatury“ a na úplný závěr ještě „Poznámky“ upřesňující některá fakta a jejich zdroje v konkrétních částech předchozího textu.

Těžiště téměř tří set stránkové knihy tvoří oněch výše zmíněných deset kapitol. Do jisté míry jsou řazeny v časové posloupnosti, ale narazíme i na výjimky, jež z posloupnosti vybočí. Typickým zástupcem takového kroku stranou je hned první kapitola „Ukutý v ohni – stát se členem Navy Seals“. Ovšem už od druhé části s názvem „Zrození žabího muže – skauti a raideři, NCDU/UDT a hrdinové DNE D“ se už na postupné budování historické linie můžeme upnout. Následuje trojka „Pochod vpřed – UDT v Koreji“, a pak „Vytváření budoucnosti – Sealové ve Vietnamu“, „Poučení – operace Utgent Fury, Panama – operace Just Cause“, „Důkaz hrdinství – Navy Seals v Somálsku“, „Síla volby – Navy Seals v globální válce proti terorismu“. A nakonec devítka s desítkou striktní časovou osu zase tak trochu zanedbávají: „Naval Special Warfare Development Group – přehled [redigováno]“ (Pozor, nenechte se zmást – onen výraz v hranatých závorkách nahrazuje název skupiny, o níž je řeč. Ostatně s cenzurou se v textu setkáte v hojné míře, ačkoli právě v deváté kapitole nejčastěji) a „Medaile Cti – Nejlepší z nejlepších“. Obsah jednotlivých úseků je nejspíš zřejmý už z jejich pojmenování. Já jen dodám, že na většinu konfliktů, do jejichž mezí autoři svou práci staví, nabízejí také širší politický pohled. To může být zajímavé a možná i užitečné při snaze pochopit, jak se válečné dějiny americké supervelmoci vyvíjely.

Je těžké nějak stručně charakterizovat styl, jímž je toto dílo napsáno. Na jedné straně se probíráme suchým výčtem termínů a dat, na druhé se můžeme nechat vtáhnout do strhující a napínavé akce. Jinými slovy, v Navy Seals si najde to své poměrně široké spektrum čtenářů. Na atraktivitě celému svazku nade vši pochybnost dodávají i již zmíněné barevné snímky zobrazující mnohé momenty nejenom z výcviku elitních jednotek, ale v některých případech i přímo z míst konkrétních konfliktů.

Dovedu si představit, že Navy Seals: Bojová historie americké elity dokáže oslovit nejen nadšené vyznavače všeho vojenského, ale i další zájemce o rozšiřování svých vlastních mezí vzdělání. Stejně tak možná dokáže uvést do reality i nekritické konzumenty akčních a válečných filmů, minimálně tím, že vysvětlí, že za profesionalitou stojí nezměrné množství práce a nekonečného úsilí o posouvání vlastních hranic jak fyzické, tak i psychické odolnosti. Nejde, přiznejme si, o nic snadného. A stejně tak to není cesta pro každého.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNavy Seals
Bojová historie americké elity

Burton, Lance – Mann, Don

CPress, 2020

Napsat komentář