Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2020 II.

Velky knizni ctvrtek
Není tomu tak dávno, co proběhla pravidelná podzimní událost v podobě Velkého knižního čtvrtku. V jeho rámci vyšlo šestnáct titulů představujících ten nejlepší výběr napříč žánry a nakladateli. Máme pro vás další článek s druhou várkou knih.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. První článek o podzimní akci najdete zde. Připomeňte si jarní akci (zde a zde).

——————–

Nakladatelství ZEĎ dvou českých novinářů – Jana Dražana a Jana Perglera – se zaměřuje na knihy s poutavými příběhy, jimž jsou blízké humanita, vzdělanost i jiskřivý humor. Na knižním trhu působí od roku 2016. Po knize Poslední deník Květy Fialové, otevřené zpovědi slavné herečky, rozhovoru moderátorky Světany Witowské s Kamilou Moučkovou Hlavou proti zdi  a nedávno vydanému svědectví Mengeleho dvojče publicisty Pavla Barocha má nakladatelství mimo jiné exkluzivní práva na vydávání americko-izraelského spisovatele Tuvii Tenenboma, jehož vtipné a chytré „politické cestopisy“ se u nás okamžitě staly bestsellery.

Nakladatelstvi Zed

 

Renia by mohla být typickou mladou dívkou, která si plné své sny, nebýt svého původu a doby, ve které žila. Tato Židovka dospívající ve 30. letech 20. století si psala deník o hrůzách holokaustu, které viděla kolem sebe. Zároveň ale nezapomínala zaznamenávat i svůj osobní život, který ovšem přerušil zásah nacistů v roce 1942.

Renia je mladá dívka, která sní o tom, že se stane básnířkou. Jenže Renia je Židovka, žije v Polsku a je rok 1939. Když Sovětský svaz a Německo přepadnou její zemi, Reniin svět se roztříští. Je oddělena od své matky a její život nabývá nové naléhavosti, když prchá z Přemyšli před bombardováním, přihlíží mizení jiných židovských rodin a nakonec se stává svědkem vytvoření ghetta.
Ale vedle hrůzy války je tu rovněž velká krása, jak Renia začíná nacházet svůj hlas coby spisovatelka a poprvé v životě se zamilovává. Ona a její chlapec Zygmunt si vyměňují první polibek jen pár hodin předtím, než jejich města dobydou nacisti. A je to Zygmunt, který napíše poslední, srdcervoucí zápis do Reniina deníku.
Nedávno objevený po sedmdesáti letech byl Reniin deník již světovými médii označen za klasiku mezi literaturou o holocaustu a sama Renia Spiegel za „polskou Annu Frankovou“. Srozumitelnost a dovednost, s jakou je deník napsán, je mimořádným svědectvím o hrůzách války, ale i životu, který může existovat dokonce i v nejtemnějších dobách.

Ukázka z knihy

5. ČERVENCE 1942, NEDĚLE
Obávali jsme se toho, hrozilo nám to a potom se to konečně stalo. To, z čeho jsme měli takový strach, nakonec přišlo. Ghetto. Dneska zveřejnili oznámení. Možná tu zůstaneme, možná ne. Ach, Pane, Ty jsi mi dal tolik naděje, tolik útěchy – děkuji Ti za to.
Je to tak strašné. Ty nevíš, jak strašné, nevíš nic. Půjdeš se mnou, samozřejmě že si svou duši vezmu s sebou, své malé zrcadlo. Jen považ, co zůstalo v některých starých zažloutlých knihách, v pergamenových svitcích pokrytých písmem, co přežilo v legendách, co se člověk s překvapením dozvěděl ve škole – to se teď stalo skutečností.

Reniin deník

Život dospívající dívky ve stínu holokaustu
Autorka: Renia Spiegel
Přeložili: David Macháček, David Weiner

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 165×230 mm
ISBN: 978-80-907674-8-5
Doporučená cena: 398 Kč

 

 

Knihu Reniin deník vydalo Nakladatelství Zeď.

O autorce

Renia Spiegel se narodila ve východním Polsku v roce 1924. V lednu 1939 si začala psát deník. Když vypukla válka, žila i se svou mladší sestrou v Přemyšli u babičky s dědečkem. Válka ji oddělila od její matky. Město nejprve obsadili Sověti a dospívající dívka pocítila komunistickou brutalitu. Když Německo rozpoutalo válku se Sovětským svazem, obsadili nacisté i Přemyšl. Pro Židy nastala doba temna. Bylo vytvořeno ghetto. V létě 1942 byla Renia nucena se začít ukrývat, aby se vyhnula likvidaci ghetta – deportacím do vyhlazovacích táborů. Jen o pár dní později nacisti její úkryt objevili a zastřelili ji, bylo jí čerstvě osmnáct let.

Zdroj informací: Nakladatelství Zeď

————————————————

Gad Šimorn působil jako agent Mosadu a podílel se na tajné operaci vedoucí k záchraně etiopských Židů. Díky jeho knize nyní můžete nahlédnout pod pokličku špionážní akce a zjistit, jak to celé probíhalo.

Počátkem 80. let se na opuštěném pobřeží Rudého moře v Súdánu otevřelo luxusní turistické letovisko. Lákalo potápěče a návštěvníky z celého světa. Nikdo z rekreantů ovšem netušil, že zdejší personál tvoří špioni pracující pro Mosad, izraelskou tajnou službu. Přes den se věnovali hostům, v noci pracovali na gigantické a nebezpečné tajné operaci, která trvala několik let. Díky ní se povedlo zachránit tisíce etiopských Židů, kteří uprchli před válkou a zůstali trčet v nepřátelské muslimské zemi.
Příběh vypráví Gad Šimron, novinář, ale především sám agent Mosadu a přímý účastník tajné akce z falešného potápěčského resortu. Nervy drásající skutečné drama líčí napínavým stylem, ale nešetří ani ironií a popisem civilizačního střetu, který Izraelci v Africe zažívali.

Příběh obživl nedávno díky filmové společnosti Netflix, která podle něj natočila film „Red Sea Diving Resort“, který režíroval a napsal Gideo Raff, spolutvůrce seriálu Homeland a tvůrce izraelského seriálu Hatufim.

Ukázka z knihy

Poprvé jsem přijel do Súdánu koncem roku 1981. Horký vzduch pro nikl do letadla hned, jak se otevřely dveře, nebylo pochyb, že jsme v Africe. „Dnes je relativně chladno, pouze 35 stupňů,“ oznámil kapitán stroje KLM, který nás dopravil z Amsterdamu.
„Vítejte v Súdánu,“ hlásal obrovský nápis na fasádě terminálu chartúmského letiště, které vypadalo jako replika starého terminálu izraelského letiště Lod, podlouhlá stavba s malou řídící věží uprostřed. (str. 21)

Exodus podle Mosadu

Autor: Gad Šimron
Přeložil: David Weiner

Počet stran: 262
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-907674-9-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Exodus podle Mosadu vydalo Nakladatelství Zeď.

O autorovi

Izraelský novinář, spisovatel a bývalý agent Mosadu Gad Šimon se narodil v roce 1950 v Tel Avivu. Vystudoval historii a jihovýchodoasijská studia na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V 70. letech začal pracovat pro rozhlas, zároveň ho tajná služba naverbovala do svých řad. Deset let se podílel na různých operacích. Posléze pracoval jako evropský korespondent deníku Maariv a komentátor. Několikaleté působení v tajné operaci v Súdánu na záchranu etiopských Židů sepsal v knize, která nyní vychází česky pod titulem Exodus podle Mosadu.

Zdroj informací: Nakladatelství Zeď

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Známý televizní reportér Jakub Szántó vydává již druhou knihu. Přináší v ní svůj pohled na národy žijící v konfliktní oblasti Izraele. A učí nás nesoudit, jen vnímat, že všude žijí lidé.

Ve své druhé knize se ostřílený reportér a laureát ceny Magnesia Litera vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům. S pomocí výrazných příběhů, barvitého popisu čtvrtstoletí orientálních zkušeností i líčení historického kontextu usiluje o nabourání leckdy schematického vnímání neklidného regionu.
Výrazná osobnost televizního zpravodajství odmítá vnímat izraelsko-palestinské vztahy jako výhradně konfliktní. Nabízí naopak názor, že vybírat stranu si není třeba, protože oba národy jsou obdivuhodné, a přitom odsouzené k tomu žít bok po boku.
Zároveň Jakub Szántó vůbec poprvé odhaluje vlastní hluboké pouto k Blízkému východu a odhaluje své city k exotické, a přece blízké oblasti, jejím lidem, historii, kultuře nebo přírodě. Nechybí jeho osobitý sarkastický a sebeironizující tón ani bohatá příloha snímků, které za léta života a práce v Orientu nashromáždil.

Ukázka z knihy

Kdyby děda ještě žil, umřel by smíchy. Jsou to už čtyři roky, co si ho Velký šéf povolal k sobě nahoru. Opustil nás po prohrané bitvě s tichou zákeřnou nemocí ve věku fantastických osmadevadesáti let a s myslí stále ostrou jako břitva. Výslovně nám zakázal dělat, jak sám prohlásil, „jakýkoliv cirkus“, až umře. Že nám aspoň ušetří lapálie se zařizováním židovského funusu pro starého bolševika. Tichý rodinný konsenzus však byl v tomhle ho neposlechnout.

Pokračujte ve čtení ukázky.

Z Izrastiny s láskou

Reportérem mezi dvěma zeměmi
Autor: Jakub Szántó

Počet stran: 305
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3281-6
Doporučená cena: 348 Kč

 

Přečtěte si více o knize Z Izrastiny s láskou.

O autorovi

Jako televizní reportér začal Jakub Szántó pracovat v roce 1999. Původně začínal na TV Nova, v roce 2006 přešel do České televize. Mezi lety 2013 a 2018 působil jako její první stálý zpravodaj na Blízkém východě.

Více se dočtete na stránkách nakladatelství Argo.

————————————————

Z Blízkého východu se přesuneme na sever. Tedy přesněji do Slezska, do míst, kde se mluví zvláštní směsí češtiny, polštiny a němčiny, a necháme se unést vyšetřováním kriminálních případů.

Trujkunt je zvláštní místo. Trujkunt je i titul kriminální trilogie. Její autor tak nazývá nejvýchodnější cíp naší země, trojmezí Česka, Polska a Slovenska, kde prolnutím sousedských jazyků vzniklo originální nářečí zvané po naszymu. Srdcem Jablunkovska a Třinecka – právě o téhle oblasti je totiž řeč – jsou Třinecké železárny, zvané werk. Tady pracuje značná část obyvatel silně religiózního kraje, dodnes poznamenaného rozdělením Těšínska po první světové válce. Žijí zde potomci mladých mužů, kteří kdysi museli narukovat do wehrmachtu, a zdejší lidé ctí a udržují staleté gorolské tradice. Protagonistou knihy je major ostravské kriminálky Roman Saran, stejně svérázný jako kraj, kde žije. Spletité případy, které provázejí velmi neobvyklé okolnosti, řeší v příbězích nazvaných Dwur, Kruhy a Čtverka.

Ukázka z knihy

Wruna přestal číst a vzhlédl ke dveřím. Stála v nich bizarní dvojice seniorů. Vodnatýma očima na něj hleděl vytáhlý hubený muž. Ve tváři měl zmatený výraz člověka, který se náhodou ocitne na neznámém místě a nechápe, jak a proč se to stalo.

Trujkunt

Autor: Petr Sagitarius

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-257-3298-4
Doporučená cena: 348 Kč

 

Přečtěte si více o knize Trujkunt a začtěte se do delší ukázky z ní.

O autorovi

Petr Sagitarius (*1966) psal už na střední škole – romanticko-nihilistické verše. Sám o sobě říká, že v mládí ho zformovali Waltari, Mailer, Lennon a Allen. Stejně jako jeden z hrdinů jeho detektivních příběhů pracoval v redakci týdeníku Třinecký hutník, odkud jej propustili za nepřizpůsobivost. Dnes je za to majitelům „werku“ vděčný, nikdy by se tak nestal starostou města Jablunkov.

Více o autorovi najdete na stránce nakladatele.

————————————————

Velký knižní čtvrtek přinesl i světový bestseller s názvem Normální lidi. Vypráví o tom, jaké mohou být osudy hvězdy a outsidera, když se jejich cesty protnou…

Světový bestseller, jehož se prodalo přes milion výtisků, román jednohlasně oceňovaný literárními kritiky i zástupy čtenářů, dílo v nejužší nominaci na prestižní Booker Prize, vítěz nespočetných anket o knihu roku – to vše je román Normální lidi od irské autorky Sally Rooneyové.
Jeho hlavní hrdinové Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život. O rok později už oba studují na vysoké škole v Dublinu. Z Marianny se mezitím stala královna večírků, zatímco nejistý Connell jen velmi těžko nachází své místo ve společnosti. Ačkoliv se oba pohybují v rozdílných kruzích, přitahují se k sobě jako dva magnety. Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá svůj smysl života jinde, oba jsou však konfrontování tím, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.
Román Normální lidi je příběh o vzájemné fascinaci, přátelství a lásce. Stejně jako ve své veleúspěšné prvotině Rozhovory s přáteli i zde Sally Rooneyová prokazuje nesmírnou otevřenost, vhled do hloubky a složitosti lidského života, a zároveň břitký vtip a sarkastický nadhled.

Ukázka z knihy

Když Connell zazvoní, Marianne otevře. Má na sobě ještě školní uniformu, ale už si sundala svetr, takže tam stojí jen v halence a sukni a nemá ani boty, jen silonky.

Normální lidi

Autorka: Sally Rooneyová
Přeložila: Radka Šmahelová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-257-3313-4
Doporučená cena: 298 Kč

 

Přečtěte si více o knize Normální lidi a stáhněte si celou ukázku z knihy.

O autorce

Sally Rooneyová (* 1991) vystudovala anglistiku na Trinity College v Dublinu; na studiích se věnovala i politologii a debatním soutěžím. Tyto tři zkušenosti – literaturu a umění, politický přehled a schopnost argumentace – výborně zužitkovala ve svém debutovém románu Rozhovory s přáteli (2017).

Více o autorce najdete na stránce nakladatele

————————————————

Dana Browna si asi těžko umíme představit jako autora knih pro děti, ale… Právě máme příležitost přesvědčit se, zda mu těch všech mystických románech pro dospělé půjdou i pohádky a říkanky pro děti. A kdo ví, zda v jeho Divoké symfonii také nebude ukryta nějaká ta hadánka!

Dan Brown si odskočil od dobrodružství profesora Langdona a vydává svou první dětskou knížku!
Divoká symfonie představuje mimořádně zábavný čtenářský zážitek nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Bohatě ilustrovaná kniha je složena z půvabných, hravých básniček, v nichž maestro Myšák se svou věrnou taktovkou seznamuje čtenáře se svými zvířecími kamarády, od gepardů a klokanů až po slony a velryby. Každá dvojstrana je věnována jinému zvířátku a formuluje ponaučení do života, které se může stát podnětem k rozhovorům na téma soucitu, trpělivosti, úcty a sebedůvěry, prožívání přítomnosti, života beze spěchu nebo toho, jak důležité je přátelství. Ilustrace Susan Batoriové dodávají knize humor přístupný dětskému čtenáři, a navíc se pro zvídavé čtenáře všech věkových kategorií v kulisách propracovaných obrázků skrývají různé rébusy.
Děti a dospělí si nadčasovou publikaci mohou vychutnat jak formou tradičního čtení, tak i s doprovodem autorových orchestrálních skladeb věnovaných jednotlivých zvířátkům. Umožňuje to interaktivní aplikace pro chytré telefony: stačí namířit fotoaparát mobilního zařízení na dotyčnou stránku, a pomocí rozšířené reality si můžete příslušnou skladbu hned poslechnout.

Ukázka z knihy

symfonie-ukazka

Divoká symfonie

Autor: Dan Brown
Přeložil:  Petr Onufer

Počet stran: 40
Vazba: vázaná
Formát: 279×234 mm
ISBN: 978-80-257-3292-2
Doporučená cena: 398 Kč

 

Přečtěte si více o knize Divoká symfonie a prohlédněte celou ukázku z knihy.

O autorovi

Dan Brown (*1964) je rozený vypravěč. Rytmus a rébusy ho fascinují od tří let. Rád se o své příběhy dělí prostřednictvím knížek, hudby a poezie pro knihomoly všech věkových kategorií. Je autorem mnoha mezinárodních bestsellerů včetně celosvětového fenoménu jménem Šifra mistra Leonarda. Divoká symfonie je jeho debutem v oblasti knížek pro nejmenší.
Žije v Nové Anglii se svým labradorem Winstonem.

Více o autorovi zjistíte na stránkách Arga.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeReniin deník
Život dospívající dívky ve stínu holokaustu

Spiegel, Renia

Nakladatelství Zeď, 2020

zobrazit info o knizeExodus podle Mosadu

Šimron, Gad

Nakladatelství Zeď, 2020

zobrazit info o knizeZ Izrastiny s láskou
Reportérem mezi dvěma zeměmi

Szántó, Jakub

Argo, 2020

zobrazit info o knizeTrujkunt

Sagitarius, Petr

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNormální lidi

Rooneyová,Sally

Argo, 2020

zobrazit info o knizeDivoká symfonie

Brown, Dan

Argo, 2020

Napsat komentář