Násilí komunistického režimu vůči undergroundu

Kniha v barve krve
Kultura se v době komunismu dostala do centra pozornosti vládnoucí strany. Státní bezpečnost se zaměřovala především na mladé lidi z prostředí undergroundu – řada z nich se musela potýkat s násilím a dalšími restrikcemi. Získali nálepku „závadová“ mládež a podle toho bylo s nimi zacházeno.

Během třiceti sledovaných let trvání komunistického režimu (1960–1989) bylo násilí ze strany Veřejné a Státní bezpečnosti vystaveno na deset tisíc mladých lidí z prostředí (proto)undergroundu a punku. Zástupným důvodem pro často až zběsilé brutální fyzické ataky represivních složek se stala účast „závadové“ mládeže na „ilegálních“ hudebních produkcích, respektive provozování vlastní kultury. Celkem 99 mladých mužů a žen bylo odsouzeno k souhrnnému trestu odnětí svobody v délce 75 let…

Ukázka z knihy

Obušky a  ranami pěstí skončil i  třetí „Den krabic“ 22. dubna 1982, zatímco první dva ročníky se uskutečnily v dubnu a květnu 1981 bez větších problémů. Jarního happeningu pražské mládeže se zúčastnilo na 50 mladých lidí s papírovými krabicemi, kteří se shromáždili odpoledne na Anenském náměstí. Poté se odebrali do Stříbrné uličky, široké pouze dva a půl metru, kde na jejím konci postavili zeď z  krabic, což vzbudilo nelibost příslušníků a asi vyvolalo následný zákrok z obav z politické demonstrace, jelikož mladí si neuvědomili, že na 22. dubna připadalo výročí narození Vladimíra Iljiče Lenina. (str. 363)

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Kniha v barvě krve

Násilí komunistického režimu vůči undergroundu
Autoři: Ladislav Kudrna, František Stárek

Počet stran: 604
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3207-2
Doporučená cena: 650 Kč

 

Knihu Kniha v barvě krve vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorech

Doc. Ladislav Kudrna (*1975) je historik, který vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Je autorem deseti monografií, stovek studií a článků. Specializuje se na problematiku československého undergroundu, druhého a třetího odboje (českoslovenští letci v RAF, nasazení Čechoslováků v Indočíně a Jižním Vietnamu). Působí v Ústavu pro studium totalitních režimů a dále přednáší na vysoké škole.

Zdroj informací: kosmas.cz

František Stárek působí v Ústavu pro studium totalitních režimů a zaměřuje se na československý underground, činnost Charty 77, samizdat (redakce, výroba, distribuce, konspirace) a vězeňství v 70. a 80. letech 20. století.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha v barvě krve
Násilí komunistického režimu vůči undergroundu

Kudrna, Ladislav - Stárek, František

Academia, 2020

Napsat komentář