Pečeme, vaříme, neplýtváme

Pece cela zeme_Starocesky pernik_Konec plytvani
Dnešní kuchařské tipy vám pomohou objevit nové lákavé recepty na pečení nejrůznějších dobrot, včetně staročeského perníku, a ukážou vám také, jak potraviny lépe využívat a neplýtvat jimi.

Pokud patříte k fanouškům pořadu Peče celá země, budete následující kuchařku plnou nevšedních receptů zajisté milovat. A pokud tento pořad neznáte, budete ji zbožňovat stejně, protože nabízí nespočet chutných dezertů a mnoho druhů lahodného pečiva. Inspirujte se tipy od králů svého oboru, Mirky van Gils SlavíkovéJosefa Maršálka a technoložky Zlaty Otavové, ale i od všech nadaných soutěžících z pořadu.

Peče celá země

Autor: Martin Poláček

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 210×250 mm
ISBN: 978-80-7404-334-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Peče celá země vydala Edice České televize.

Světoznámá fenomenální cukrářsko-pekařská show The Great British Bake Off konečně dorazila i do Česka! Do země, kde se v současné době snoubí tradiční láska k pečení se zájmem o zdravý životní styl a lokální produkty. Domácí pekařství zažívá pravou renesanci. Zkrátka Peče celá země! Variace na téma bábovka a štrůdl, dorty na mnoho způsobů, věže ze sušenek, linecké a chodské koláče, nejrůznější řezy, rolády, ale také buchty a slané pečivo aranžované v pečených koších. To vše a mnoho dalších cukrářských a pekařských receptů včetně rad a tipů, jak správně péct, najdete v této knize k oblíbenému pořadu České televize. S touto kuchařskou knihou plnou inspirace to může zkusit opravdu každý, protože vynalézavé domácí pečení nikdy nebylo jednodušší! V knize najdete 115 vybraných receptů od soutěžících + 25 exkluzivních receptů od porotců Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka a technoložky Zlaty Otavové z prvního ročníku soutěže.

 

Ukázka z knihy

Pece cela zeme_ukazka

 

Josef Maršálek

Život Josefa Maršálka je jako pohádka o chudém chlapci, který ke štěstí a slávě přišel. S ničím se netají. Chce sdělit světu svůj příběh, podělit se o své zkušenosti a třeba inspirovat ty „ztracené duše“, které jsou na životní křižovatce a neví kudy kam. Na svém kontě má mnohá ocenění a vítězství (např. 2002–2008 bronzové a stříbrné medaile Gastro Hradec, 2006 Absolutní vítěz finále Cukrář Roku Praha, 2006 Dezert roku Londýn, 2018 Zlatý cukrář a další). Pravidelně přispívá do časopisu Gurmet. Stovky článků a receptů se objevují v téměř všech tištěných i on-line médiích v Česku. Byl hostem DVTV, Všechnopárty Karla Šípa, Na kus řeči s Terezou Kostkovou, reportáže pořadu Gejzír na ČT a Víkendu a Snídaně s Novou na Nově.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Kuchařku Staročeský perník od Čeňka Zíbrta si oblíbíte zejména v případě, že patříte mezi velké fanoušky perníku a nejrůznějších způsobů jeho přípravy. Vyzkoušejte některé staročeské perníkové omáčky i mnoho dalších dobrot.

Staročeský perník

Autor: Čeněk Zíbrt

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 115×198 mm
ISBN: 978-80-7645-196-4
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Staročeský perník vydalo nakladatelství Dauphin.

Nové, upravené vydání, opatřené poznámkovým aparátem, přináší ucelený soubor více jak sto sedmdesáti receptů na přípravu perníků, perníkových omáček (staročeské odvářky), marcipánu a jiných dobrot. Úvodem a praktickými recepty doplnila Alena A. Gajdušková.

 

Ukázka z knihy

Perník skořicový
Vzíti oloupaných mandlů a ztlouci je v moždíři, vlíti na ně drobet malvazí (víno) a skořice ztlučené, zmíchati to malvazím a s cukrem ztlouci dohromady. Potom nakrájeti mandlů a skořice, vyndati to z moždíře, vyvalovati v těch mandlích a v té skořici. Potom perníčků nadělati, upečené horké perníčky pomývati (zklektati růžové vody, bílek od vejce a cukru čistě, až to bude bílé jako cukr). (str. 45)

 

Čeněk Zíbrt

Dr. Čeněk Zíbrt (1864–1932), vlastním jménem Vincenc Jan Zíbrt, byl český kulturní historik, folklorista a etnograf. Pocházel z bohaté selské rodiny z Písecka a jeho ústřední zájem tvořilo studium života venkovského lidu. Nikdo z vědců Zíbrtovy generace nebyl tak pevně spjat se svými venkovskými kořeny jako on. Byl profesorem Karlovy univerzity, zároveň působil v Muzeu království českého a patřil ke známým a uznávaným vědcem evropského formátu. Jeden z nejplodnějších českých autorů, se pod vlivem profesora Jana Gebauera zabýval mnoha zdánlivě okrajovými oblastmi kulturní historie a jeho tematický záběr byl obdivuhodně široký – dějiny včelařství v českých zemích, dějiny hradu Zvíkova, dějiny šachové hry v Čechách, dějiny českého kroje, výskyt bobra u nás, staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy prostonárodní, myslivecké pověry a čáry za starých časů, skřítek v lidovém podání staročeském, seznam pověr a zvyklostí pohanských v VIII. věku, česká chalupa, staročeské rýmování o pernikářství, dějiny tance v Čechách, bibliografický přehled českých národních písní, rychtářské právo, palice, kluka, staročeské obyčeje a pověry pivovarské, staročeské obyčeje a pověry mlynářské, čeští blouznivci náboženští odvedení k vojsku v roce 1783, staročeská kniha cukrářská a kuchařská, Frantova práva aneb pijácké cechy, staročeské umění kuchařské a četná další díla.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

 

Alena Anežka Gajdušková

Alena Anežka Gajdušková (*1976) se už přes dvacet let zabývá tematikou udržitelného života a zahradničením. A nejen teoreticky, poznatky našich předků ověřuje dennodenně na rodinném hospodářství či v malé „bytové restauraci“, kde vaří dle klasických receptur z vlastních či regionálních produktů. Teoretickou průpravu získala na JČU, kde vystudovala obor Trvale udržitelné systémy hospodaření. Mimo to studovala i průmyslové potravinářství, zabývá se permakulturou, dlouhodobě spolupracuje se spolkem Gengel, vyrábí přírodní kosmetiku. Je spoluautorkou Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

————————————————

Naším posledním tipem je velmi užitečná kniha s názvem Konec plýtvání jídlem. Chraňte lépe životní prostředí tím, že se naučíte plně využívat potraviny a nebudete je zbytečně vyhazovat.

Konec plýtvání jídlem

Více než 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny
Autor: smarticular.net

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7670-001-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Konec plýtvání jídlem vydalo nakladatelství Kazda.

Plýtvání se týká nás všech – a my všichni s tím můžeme něco dělat! Než se potraviny dostanou na náš stůl, zmizí v odpadcích průměrně jedna třetina z nich, z toho přibližně polovinu vyhodíme doma. Prostřednictvím této knihy vám chceme ukázat, jak každý z nás může plýtvání omezit, tím chránit životní prostředí a také ušetřit.

 

Ukázka z knihy

Konec plytvani jidlem_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Smarticular.net

Od roku 2014 zveřejňuje berlínský portál smarticular.net návody a tipy na jednodušší a udržitelnější život. Na problémy pouze neupozorňuje, ale denně představuje nová řešení, recepty a alternativy, díky nimž si může každý trochu usnadnit život a zároveň být ohleduplnější k životnímu prostředí. Návody a různá řešení se neustále vyvíjejí i díky nesčetným věrným příznivcům, kteří je sami zkoušejí a dělí se o své zkušenosti. Přečtěte si také knihu Lepší život bez plastůJedlá soda či Ocet: univerzální domácí prostředek a tituly ze série Zkuste to doma sami – KuchyněPéče o tělo a vlasy.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zkusíte některý z receptů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePeče celá země

Poláček, Martin a kol.

Edice České televize, 2020

zobrazit info o knizeStaročeský perník

Zíbrt, Čeněk

Dauphin, 2020

zobrazit info o knizeKonec plýtvání jídlem
Více než 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny

Smarticular.net

Kazda, 2020

Napsat komentář