Dobrodružství, záhady a tajemství

Napeti s nadechem nadprirozena
To vše na vás čeká v dnešních knižních tipech. Nabídneme vám svazek tajuplných Doylových próz, pátý díl fantasy série Ransoma Riggse, dlouho očekávaný román Erin Morgensternové a na závěr úspěšný román Tomáše Bartoše.

Nakladatelství Leda přichází s novým výborem próz Sira Arthura Conana Doyla, jenž zahrnuje díla Parazit, Záhada údolí Sasassa a Strašidlo pro Goresthorpe Grange.

Tajemství a záhady

Autor: Sir Arthur Conan Doyle
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×232 mm
ISBN: 978-80-7335-668-2
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Tajemství a záhady vydalo nakladatelství Leda.

Nechme se okouzlit vypravěčským mistrovstvím Arthura Conana Doylea, jehož dílo vyzařuje žíznivou zvědavost, roznícenou fantazii i neuhasitelnou touhu po lepším světě, což ho jednoznačně vřazuje do jednadvacátého století. Tento první svazek zahrnuje Doyleovy prózy s tajemstvím, a to v moderním a jiskřivém českém překladu. Dvě z těchto próz vycházejí česky vůbec poprvé, jsou to Záhada údolí Sasassa a Strašidlo pro Goresthorpe Grange. Svazek obsahuje mimo jiné novelu Parazit, která reflektuje autorův celoživotní zájem o paranormální jevy. Druhý svazek, jenž vychází současně, nese výmluvný název Dobrodružství na moři i na souši. Následující třetí se bude jmenovat Doktoři a další vědci a čtyřdílnou Doyleovskou sérii uzavřeme novým překladem slavného Psa baskervillského, jenž vyjde s doprovodem působivých dobových ilustrací.

 

Ukázka z knihy

Kdekdo ví, že mě můj strýc sir Dominick Holden, známý chirurg z Indie, učinil svým dědicem a že jsem se po jeho skonu během hodiny proměnil z těžce pracujícího doktůrka, který má hluboko do kapsy, v zámožného majitele realit. Mnozí mají rovněž povědomost o tom, že mezi zmíněným dědictvím a mnou stálo ještě přinejmenším pět jiných osob, a tohle rozhodnutí sira Dominicka tudíž považují za čirou svévoli a prapodivný vrtoch. Všechny pochybovače však můžu ubezpečit, že v tomto ohledu jsou zcela na omylu: kromě toho, že sira Dominicka během posledních let jeho života doopravdy poznala jediná osoba a tou jsem byl já, existovaly velice pádné důvody, proč by mi měl prokázat svou dobrou vůli. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle pocházel z britské úřednické rodiny. Jeho otec celý život snil o kariéře uznávaného malíře, ale sen se mu nesplnil. Mladý Arthur byl v devíti letech umístěn do jezuitské internátní školy, později šel studovat medicínu. Po škole se souběžně věnoval lékařskému řemeslu a psaní dobrodružných příběhů. Ačkoliv na začátku nebyl příliš úspěšný, postupně získával věrné čtenáře, kteří si nejvíce zamilovali jeho slavnou postavu detektiva Sherlocka Holmese. Spisovatel se angažoval i v politice, za zásluhy pro vlast byl povýšen do šlechtického stavu. Kromě psaní detektivek se věnoval i příběhům z žánru sci-fi, historickým prózám, žurnalistice, poezii a divadlu. Je autorem knih Ztracený svět, Pes baskervillský aj.

Zdroj informací: kosmas

————————————————

Oblíbená fantasy série pro mládež i dospělé od Ransoma Riggse se rozrostla o další díl. Pátý román v pořadí nese podtitul Ptačí sněm. Co čeká hrdiny Sirotčince slečny Peregrinové tentokrát?

Sirotčinec slečny Peregrinové: Ptačí sněm

Autor: Ransom Riggs
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7565-660-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové: Ptačí sněm vydalo nakladatelství Jota.

A jsou zpět! Protože od rozdělané práce se neodchází. A od té podivné už vůbec ne. Když H, spolupracovník Jacobova dědečka Abea Portmana, umíral, pověřil Jacoba úkolem – dopravit nově kontaktovanou členku rodiny podivných Noor Pradeshovou do bezpečí, které jí poskytne tajná agentka V. Svěřil mu i to, že Noor se týká prastaré proroctví o sedmi emancipátorech, kteří zachrání svět podivných před hrozící apokalypsou. Pokud se podaří zachránit Noor Pradeshovou, zachrání tím i svět podivných. O jeho zkázu neusiluje nikdo jiný víc než stvůry. A ačkoliv při zkáze Knihovny duší velká většina z nich zemřela, ti nejhorší z nich přežili. Někteří jako vězňové, kterým se však na začátku nového pokračování příběhu podivných podaří ze žaláře uprchnout. Na útěku osvobodí i netvora, který poháněl Panloopticon… Celou situaci ještě komplikují znesvářené americké klany podivných, mezi nimiž hrozí válka, jíž se všemožně snaží zamezit ymbryny. V amerických smyčkách se skrývá nebezpečí a nejistota na každém kroku. Kam dřív skočit? A aby toho nebylo málo, V je nejtajemnější a nejmocnější z Abeových bývalých společníků, která se skrývá a dělá vše pro to, aby nebyla nalezena. Jacoba čeká tvrdý oříšek. Čas nemilosrdně běží a Jacob i jeho přátelé se snaží rozluštit proroctví a přijít celé věci na kloub. Na záda Jacobovi dýchají nepřátelé a před ním je jedno velké Neznámo… Uspěje i tentokrát?

 

Ukázka z knihy

Krčili jsme se ve stínu, který vytvořila pojídačka světla hluboko v zelenkavě zářicím nitru tržiště s plody moře v Chinatownu, ve slepé uličce lemované nádržemi a kraby, a sledovala nás tisícovka prapodivných očí. Leovi muži se blížili a byli pěkně naštvaní. Slyšeli jsme výkřiky a rachot, jak plenili tržnici a hledali nás. „Prosím,“ slyšel jsem plakat starou ženu, „nikoho jsem neviděla.“
Příliš pozdě nám došlo, že chodba nemá východ. Teď jsme tu byli jak v pasti, seděli jsme na bobku u odtoku v úzké mezeře mezi hromadou korýšů odsouzených na smrt. Nádrže s nimi byly vyrovnány po desíti do věžiček, které se dotýkaly stropu. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ransom Riggs

Ransom Riggs se narodil na dvě stě let staré farmě v Marylandu, kde chtěl jako dítě zůstat a stát se farmářem. V pěti letech se však s rodiči přestěhoval na Floridu, v současnosti má svůj domov v kraji podivných dětí – v Los Angeles. Prozatím stačil nasbírat diplomy na Kenyon College a na Fakultě filmové a televizní tvorby University of Southern California, oženit se a natočit několik cenami ověnčených krátkých filmů. Je aktivní jako autor-cestovatel, bloger (ransomriggs.com) i jako video-bloger. Se svojí ženou, spisovatelkou Tahereh Mafi (autorka trilogie Roztříštěná), si založili dokonce společný Youtube kanál, kam natáčí vtipná videa ze svého rodinného, spisovatelského i cestovatelského života. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti byl jeho první román. Dosud stihl vydal ještě obrazovou publikaci Mluvící obrazy, grafickou novelu podle Sirotčince a v lednu 2014 konečně i pokračování románového Sirotčince s názvem Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město. Následně vyšel ještě třetí díl s podtitulem Knihovna duší, dále Povídky podivných a čtvrtý díl Sirotčince s podtitulem Mapa dní.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Nevšední román Noční cirkus od Erin Morgensternové získal ve světě značnou oblibu. Přesto u nás další autorčino dílo vyšlo teprve nedávno. Dočká se Bezhvězdné moře stejného úspěchu?

Bezhvězdné moře

Autorka: Erin Morgensternová
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 552
Vazba: brožovaná
Formát: 143×206 mm
ISBN: 978-80-257-3223-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Bezhvězdné moře vydalo nakladatelství Argo.

Zachary Ezra Rawlins je naprosto obyčejný mladík, který vede poklidný studentský život ve vermontském univerzitním kampusu. Vše ale změní jediná návštěva knihovny, při které Zachary na zaprášené polici objeví zvláštní knihu. Bez dechu obrací stránku za stránkou, uchvácený osudy nešťastných milenců, sběratelů klíčů a bezejmenných akolytů, když vtom narazí na něco nečekaného – na příběh z vlastního dětství. Prapodivná kniha mu nedá spát, a tak se rozhodne odhalit její tajemství a sledovat tajuplné stopy v podobě včely, klíče a meče. Cesta plná dobrodružných zvratů ho postupně přivede na maškarní večírek v New Yorku, do tajného klubu a podzemní knihovny, ukryté hluboko pod povrchem země. To, co Zachary objeví, ovšem není jen podzemním útočištěm knih a jejich strážců – je to domov ztracených měst a moří, milenců, kteří si pode dveřmi a napříč časem posílají láskyplné vzkazy, a dávno zapomenutých příběhů vyprávěných uctivým šepotem. Setká se s těmi, kdo tajnému archivu obětovali zrak i jazyk, ale i s těmi, kdo jej naopak chtějí zničit. Spolu s Mirabel, nebojácnou ochránkyní tohoto světa, a Dorianem, pohledným mužem, jehož věrností si nemůže být nikdo jistý, navštíví klikaté tunely, temná schodiště, přeplněné taneční sály i sladká pobřeží kouzelné říše a odhalí pravou podstatu svého údělu.

 

Ukázka z knihy

Ve sklepení sedí pirát.
(Pirát je metafora, současně však stále i osoba.)
(Sklepení by se dalo s čistým svědomím označit za kobku.)
Byl sem uvržen za spoustu přečinů pirátské povahy, jež ne-piráti, ti, kteří o takových věcech rozhodují, považovali za trestuhodné.
Kdosi navrhl, aby zahodili klíč, ale ten zatím visí i se zašlým kroužkem na háčku připevněném na nedaleké zdi.
(Dost blízko na to, aby na něj vězeň zpoza mříží viděl. Neustálá připomínka svobody, která je sice na dohled, nikoli však na dosah. Důmyslný psychologický prvek, na nějž se už dávno zapomnělo. Nikdo z těch, kdo se stejně jako onen klíč nacházejí na opačné straně mříží, už neví, proč tomu tak je, nechávají ho tam jen ze zvyku a pohodlnosti.)
(Pirát si to uvědomuje, ale zdrží se komentáře.) (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Erin Morgensternová

Americká spisovatelka a výtvarnice Erin Morgensternová (* 1978) si podmanila celý literární svět svým románovým debutem Noční cirkus (2011, česky 2012), jenž byl přeložen do více než pětatřiceti jazyků. O to těžší bylo pro čtenáře osmileté čekání na její druhý román Bezhvězdné moře (2019, česky 2020), který však veškeré do něj vkládané naděje nijak nezklamal a ihned po svém vydání se zařadil mezi nejúspěšnější knihy roku. Vedle psaní se autorka věnuje rovněž malování obrazů převážně akrylovými barvami.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Jako poslední dnešní tip tu máme knížku českého autora žánru military sci-fi. Nakladatelství Triton totiž připravilo nové vydání románu Žoldnéři od Tomáše Bartoše.

Žoldnéři

Autor: Tomáš Bartoš

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7553-841-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Žoldnéři vydalo nakladatelství Triton.

Krvavé korporační války o vládu nad Sluneční soustavou pominuly, přišel čas absolutních profesionálů, hi-tech žoldnéřů. Jen ti mohou provést na Plutu extrémně utajený výsadek a bez krveprolití získat kontrolu nad vědecko-průmyslovou základnou. Jenomže něco se zvrtne a ke slovu přicházejí orbitální obranné komplexy, flotily bitevních křižníků, ultimativní pozemní zbraně… V říši metanového ledu při mínus dvě stě čtyřiceti stupních pod nulou je lidské tělo tak neskutečně křehké…

 

Ukázka z knihy

Gunner si vložil do úst štědrou porci žvýkacího tabáku a začal ho energicky zpracovávat, až se mu na hranatých čelistech dělaly boule svalů. Po celou dobu letu si dal pokoj a dodržoval předpisy, jako by byl cucácký kadet. Jenomže ve výsadkovém modulu na oběžné dráze ve vzdálenosti třiceti tisíc kilometrů od Pluta už mu do toho žádný důstojník z frachťáku nemohl kecat a on to věděl.
Pneutechnika zašustila, komory se jedna za druhou začaly uzavírat. Brassi jako na povel vytáhl z kapsy malou krabičku, připlácl ji na viditelně se zakřivující stěnu a z reproduktoru zazněl řízný rokenrol. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tomáš Bartoš

Tomáš Bartoš je český spisovatel specializující se na „military sci-fi“, kterého proslavil především jeho úspěšný román Žoldnéři. Je také autorem či spoluautorem knih RenegátTurbulentní vesmír a Svůj svět si musíme zasloužit.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy plné tajemství? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství a záhady

Doyle, Arthur Conan

Leda, 2020

zobrazit info o knizeSirotčinec slečny Peregrinové: Ptačí sněm

Riggs, Ransom

Jota, 2020

zobrazit info o knizeBezhvězdné moře

Morgensternová, Erin

Argo, 2020

zobrazit info o knizeŽoldnéři

Bartoš, Tomáš

Triton, 2020

Napsat komentář