Žena a život

Zeny-o-zenach
Literatura pro ženy nemusí být jen takzvaná červená knihovna. I v kategorii populárně-naučné literatury nalezneme mnoho zajímavých titulů, které cílí na něžnější pohlaví. Pojďme se podívat na pár zajímavých novinek.

Uznávaná kanadská psychoterapeutka Marion Woodmanová ve své knize líčí cestu tří žen k vnitřní celistvosti a rovnováze a mluví o důležitosti vědomého ženství.

Odcházení z otcovského domu

Cesta k vědomému ženství

Autorka: Marion Woodmanová
Přeložila: Marie Valachová

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 149×210 mm
ISBN: 978-80-7530-224-3
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Odcházení z otcovského domu vydalo nakladatelství Malvern.

Uznávaná jungiánská analytička a autorka v této knize popisuje osobní cesty tří moudrých žen ke stavu vnitřní celistvosti a rovnováhy, kterou nazývá „vědomá ženskost“.
„Věčné ženství si proráží cestu do současného vědomí. Jeho cestou je mír, soucit, úcta k životu a smrti v jednotě s přírodou. Povědomí o něm neznamená slepě klopýtat k osudu, o němž si myslíme, že se mu nemůžeme vyhnout. Znamená především neustále rozvíjet vědomí, až bude tak silné, že se rozpor stane kreativní energií. V dnešní zmatené době nás vábí nový řád reality. Směřováním k tomuto vědomí trpíme, ale naše utrpení nás otevírá ranám světa a lásce, která může uzdravovat. Naším bezprostředním úkolem je nacházet vztah s vynořující se feminitou, ať už přichází ve snech, při ztrátě těch, které milujeme, v nemocech těla nebo v ekologických obavách. Každý z nás je svou vlastní cestou přiváděn k tomu, aby čelil Jejím výzvám.“
Vědomé ženství, vědomá feminita, jak se o ní mluví v této knize, se týká zapojení moudrosti v přírodě do vědomí. Příliš dlouho jsme brali instinktivně vnímanou Matku bohyni jako samozřejmost. Mysleli jsme, že bude živit a ochraňovat naše těla i naši Zemi. Libovali jsme si v sentimentálních představách. Na naší planetě nyní dochází k revolučnímu procesu a my jen můžeme doufat, že z této dnešní smrti vzejde zdravý rozum. V dávné minulosti byla nevědomá feminita spojována s instinktem; teď vědomá feminita přivádí tento instinkt na světlo, ozařuje přírodu novými představami, které k nám přicházejí ve snech a tvůrčí činnosti.

O autorce

Marion Woodmanová (1928–2018) byla jednou z nejznámějších jungiánských psychoterapeutek 20. století. Studovala anglickou literaturu na univerzitě v Ontariu a přes dvacet let ji vyučovala na střední škole. Její neustálý boj s anorexií ji ale vedl k úplné změně života. Podnikla cestu do Indie a pak do Anglie, kde se seznámila s analytickou psychologií C. G. Junga, a to ji přivedlo ke studiu psychoterapie v Curychu v Jungově institutu. Po návratu do Toronta začala přednášet a psát. Hlavním tématem jejích knih a přednášek je rozkrývání tajemství ženské psýché na základě snů, představ, mytologie a příběhů, což následně vede k porozumění a odvaze k životu v celé jeho pestrosti. Nejznámější z jejích knih je Král Panna, kterou napsala s Robertem Blyem (česky vydalo Argo, 2002), dále Těhotná panna (česky vydalo nakladatelství Alpha Book, 2019) a Závislá na dokonalosti (česky vyjde v nakladatelství Alpha Book v roce 2020).
Zdroj: kosmas.cz

————————————————

Aristoteles definoval ctnost jako střední cestu mezi dvěma krajnostmi. Obdobně by se zdravé sebevědomí dalo nazvat ctností, která se nachází veprostřed mezi narcisismem a sebepohrdáním. Kniha Věrná touha po uznání se zaměřuje na to, jak mohou ženy takovýto zlatý střed nalézt.

Věčná touha po uznání

Perfekcionismus narcistních žen

Autorka: Bärbel Wardetzki
Přeložila: Kateřina Prešlová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 162×230 mm
ISBN: 978-80-262-1672-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Věčná touha po uznání vydalo nakladatelství Portál.

Chováte se sebevědomě, přestože v duchu bojujete s nejistotou? Máte často dojem, že nevíte, kdo doopravdy jste? Zmítáte se mezi pocitem nízkého sebevědomí a velikášstvím? Máte pocit, že nejste nikdy dost dobrá?
Mnohé ženy se potýkají s nikdy nekončící potřebou uznání blízkými či okolím. Koncept ženského narcismu mnoha umožnil nahlédnout podstatu jejich problému a osvobodit se od představy trpícího, perfekcionistického vnitřního dítěte, které touží po uznání své skutečné identity. Kniha je určena všem ženám, které musí podobným pocitům dlouhodobě čelit.
Text vychází z dlouholeté terapeutické zkušenosti autorky během léčení bulimie u žen. První část vymezuje koncept ženského narcismu jako pocit neschopnosti vyhovět požadavkům na dokonalost a ztrátu prožitku skutečného já. Zabývá se také rozdílem mezi narcismem u mužů a u žen. Druhá část se zaobírá problémy citové vazby, napětím mezi závislostí a autonomií, rodinnými vzorci, projekcí rodičovských ambicí, konfliktem madona-děvka, sourozeneckými vztahy a ideálem krásy. Třetí kapitola pojednává o vztahu mezi velikášstvím a komplexem méněcennosti, o postoji k jídlu, o kodependenci a různých jiných závislostech. V závěru jsou návody, jak se s narcismem alespoň částečně vypořádat.

Ukázka z knihy

Jako vůdčí motiv v procesu uzdravování ženy s osobností vykazující narcistické prvky jsem si zvolila pohádku O Sněhurce, zmíněnou již na začátku, protože působivě popisuje cestu ženy k novému sebevědomí. Jelikož Sněhurka zdůrazňuje především aspekt grandiozity, pro překonávání pocitu méněcennosti jsem zvolila ještě motivy z pohádky O Popelce.

Subjektivní interpretace pohádky O Sněhurce, tak jak ji zde podávám, vychází ze dvou analogií. Postavy a situace na jedné straně poukazují na části našich osobností. Dvě královny představují dvě stránky falešného já, Sněhurka je naproti tomu symbolem skutečného sebeprožívání.

Druhá analogie se vztahuje k reálným postavám. Sněhurka znázorňuje dítě, falešné já matku. Interakce mezi nimi naznačuje mnohé z problémů, jež mezi matkou a dítětem vznikají v rámci narcistického vývoje.

Pokračování této ukázky naleznete přímo na stránkách nakladatelství Portál.

O autorce

Bärbel Wardetzki je zkušená německá psychoterapeutka a autorka několika bestsellerů na téma poruchy příjmu potravy, ženské sebevědomí a obrana proti verbálním útokům.

Zdroj: portal.cz

————————————————

Známá psycholožka a kulturní antropoložka Mary Pipherová píše v knize Ženy plují na sever o ženách pro ženy. Kniha, která se čte velmi lehce a příjemně, se dotýká mnoha témat důležitých pro ženy po šedesátce.

Ženy plují na sever

Proudem života k plodům zralosti

Autorka: Mary Pipherová.
Přeložila: Alžběta Vargová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-271-2603-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ženy plují na sever vydalo nakladatelství Alferia.

Sedmdesátiletá autorka Mary Pipherová úročí své zkušenosti dcery, sestry, matky, babičky, pečovatelky, klinické psycholožky a kulturní antropoložky a píše pro ženy o ženách v bodě životních proměn. „Když se nám podaří zachovat soudnost, vtip a schopnost zacházet s emocemi, může to být nejradostnější období života. Pokud jsme se na cestu dobře připravily a máme ty správné mapy a průvodce, tahle cesta může mít velký přesah.“
Kniha se čte s podobnou lehkostí jako třeba sbírka anekdot nebo posty na sociální síti, ale přitom se dotýká témat, které ženy po šedesátce řeší: všechny formy ztrát, proměny těla, přijímání podpory a péče, samota, vytváření nebo nevytváření nových vztahů, vztahy s rodinou, přehodnocení a přijetí svého života.

Ukázka z knihy

Svou minulost změnit nemůžeme. Můžeme však změnit příběhy, které si o ní vyprávíme.

Možná nejdůležitějším faktorem pro spokojené prožití dne je schopnost mírnit svá očekávání. Z globálního hlediska je pocit štěstí úzce spojen s rozumnými očekáváními. Dává to smysl – čím vyšší jsou naše očekávání (například na jídlo, dovolenou nebo sraz s lidmi, které jsme dlouho neviděly), tím pravděpodobnější je, že skončíme zklamané.

Kultura nás utváří a my utváříme ji. Ve společnosti, která si cení ženského mládí a krásy, s věkem ztrácíme postavení. Když naše těla stárnou, musíme hledat jiné způsoby, jak nechat svůj hlas zaznít. Musíme o naše těla pečovat a zároveň učit své okolí, jak se o nás má starat. Skočme tedy do loďky a odrazme se od břehu.

Pokračování této ukázky naleznete v článku na stránkách Alferie.

O autorce

Mary Pipherová (*1947) je kulturní antropoložka a klinická psycholožka, která se zaměřuje na ženy, léčbu traumatu a dopady kultury na duševní zdraví, čímž si vysloužila titul „kulturní terapeutka“ své generace.

————————————————

Poslední kniha se zaměřuje na erotickou stránku života. Mezinárodně proslavená párová terapeutka Esther Perel se v ní zabývá tématem erotiky v dlouhodobých vztazích. Mimo jiné vyvrací mnoho mýtů týkajících se sexu a intimity, a to nejen v dlouhodobých vztazích.

Ochočená touha

Probuďte svou erotickou inteligenci

Autorka: Esther Perel
Přeložila: Lucie Šavlíková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-795-9
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Ochočená touha vydalo nakladatelství Triton.

V čem tkví tajemství partnerů, kteří po sobě i po dlouhých letech touží? A proč se vlastně touha časem vytrácí? Lze ji získat zpět? Úspěšná párová terapeutka Esther Perelová odpovídá na všechny tyto otázky na základě své mnohaleté praxe. S velkou dávkou porozumění, ale i nadsázky boří hluboce zakořeněné mýty týkající se erotiky, sexu, intimity a dlouhodobých vztahů, rozebírá jednotlivé případy svých klientů, kterým se ze vztahu vytratila jiskra, a dává naději na to, že je možné ji znovu zažehnout.

Ukázka z knihy

Při vstupním rozhovoru se každého páru ptám, jak se seznámili a co je na druhém přitahovalo. Terapii si většinou spojujeme s problémy, lidé tedy za mnou obvykle nechodí, když se jim ještě zapalují lýtka. Někdy potřebují jemně připomenout, jaké to vlastně bylo. Pro zoufalé či odcizené páry bývá těžké soustředit se na to, co je dalo dohromady, v jejich „mýtu o stvoření“ však leží klíč k pochopení, kudy se jejich vztah ubírá.

„Byla krásná.“ „Byl tak chytrý a vtipný.“ „Měl šmrnc a styl, vyzařovala z něj sebejistota.“ „Přitahovalo mě, jak byla vřelá.“ „Jak byl něžný.“ „Věděl jsem, že by mě neopustila.“ „Hrozně se mi líbily jeho ruce.“ „Jeho péro.“ „Její oči.“ „Jeho hlas.“ „Dělal skvělé omelety.“ Vlastnosti popisující idealizovaného milence bývají opulentní a smyslné. Láska je koneckonců cvičení v selektivním vnímání, a dokonce i v úchvatném balamucení, ale koho to na začátku zajímá?

Neváhejte a pokračujte v čtení této ukázky!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěčná touha po uznání
Perfekcionismus narcistních žen

Wardetzki, Bärbel

Portál, 2020

zobrazit info o knizeOdcházení z otcovského domu
Cesta k vědomému ženství

Woodmanová, Marion

Malvern, 2020

zobrazit info o knizeŽeny plují na sever
Proudem života k plodům zralosti

Pipherová. Mary

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeOchočená touha
Probuďte svou erotickou inteligenci

Perel, Esther

Triton, 2020

Napsat komentář