Detektivní záhady

pátrání_perex
Detektivky patří mezi nejoblíbenější knižní žánry. Jejich příběhy bývají totiž velice čtivé a pohlcující, takže čas najednou letí jako voda a vy se snažíte přijít na to, kdo je vrah. Dnes si představíme hned šest detektivních příběhů, se kterými se nudit opravdu nebudete.

Pro ty z vás, kteří nemají na tradiční čtení tolik času, je ideální nová audiokniha Josefa Mareše Okno smrti. Autor, sám bývalý policista, se inspiroval svými zkušenostmi z bývalého zaměstnání a popsal příběh ženy, která umřela po pádu z okna. Tajemný příběh pro vás načetli herci Viktor Preiss a Václav Neužil.

Okno smrti

Autor: Josef Mareš
Interpreti: Viktor Preiss, Václav Neužil

Vazba: CD
ISBN: 8590236108523
Doporučená cena: 199 Kč

Audioknihu Okno smrti vydalo nakladatelství Radioservis. Na webu nakladatele si můžete poslechnout také ukázku.

Bývalý policista a scénárista Josef Mareš, známý především díky televiznímu seriálu Případy 1. oddělení, se ve své nové detektivce inspiroval smutným příběhem o ženě, která v roce 2000 zemřela po pádu z okna.

O autorovi

Josef Mareš začínal jako vyšetřovatel na Obvodním úřadě vyšetřování v Praze 4. V roce 1992 postoupil na Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy. V letech 1993 až 2001 působil jako vyšetřovatel. I. oddělení tehdejšího Odboru vyšetřování a zabýval se převážně vyšetřováním vražd (vražda Ludviky Jonákové, Orlické vraždy, vraždy LTO aj.). V letech 2001 až 2004 byl vedoucím I. oddělení – tj. „pražské mordparty“, poté působil na postu zástupce velitele SKPV. Na základě svých zkušeností vydal audioknihy Záhadné bodnutíOkno smrti.

Zdroj informací: Česká televize

————————————————

Co když se agent FBI sám dostane do problémů a potřebuje program na ochranu svědků? Přesně to se stalo hlavnímu hrdinovi knihy Poslední na seznamu. To by ale nebyl on, aby se i přesto nepřichomýtl k nějakému vyšetřování – během pátrání v odložených případech se tak znovu zaplétá do nebezpečných situací…

Poslední na seznamu

Ne každý si zaslouží druhou šanci
Autor: Peter Mohlin, Peter Nyström
Přeložil: Lubomír Veselý

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 132.2×203 mm
ISBN: 978-80-7625-117-5
Doporučená cena: 449 Kč

 

Knihu Poslední na seznamu vydalo nakladatelství Metafora. Koukněte také na ukázku z knihy.

Když je agent FBI John Adderley odhalen drogovým kartelem, který infiltroval, výsledkem je střelba, krev a hlavně zbraní u spánků – ale i zaklapnutá želízka. Obvinění končí u soudu a John v programu na ochranu svědků… ve švédském Karlstadu, kde se přidává k policejní jednotce pro vyšetřování odložených případů. A tím jeho problémy teprve začínají.

O autorech

Peter Mohlin a Peter Nyström vyrůstali společně v Åmål a svůj první detektivní příběh napsali, když jim bylo deset let. V dospělosti profesionálně pracovali s dramatickými a redaktorskými texty a nakonec se rozhodli vrátit k detektivkám a napsat kriminální román. První kniha o Johnu Adderleyovi The Last Live byla oceněna čtenáři i kritiky a byla oceněna Detektivním debutem roku Crimetime Award 2020.

Zdroj informací: norstedts.se

————————————————

Malým městečkem otřese vražda dvou dětí. Rozbíhá se vyšetřování, do kterého se ale zapojuje zoufalá matka jedné z mrtvých holčiček. A to nikdy nevěstí nic dobrého… S knihou Povědomá temnota se dostaneme až do míst, kde se život s lidmi moc nemazlí. A pro hlavní hrdinku to opravdu není neznámé prostředí.

Povědomá temnota

Autorka: Amy Engelová
Přeložila: Bára Kaplánková

Počet stran: 320
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 135×210 mm
ISBN: 9788075931931
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Povědomá temnota vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Malé městečko ve státě Missouri. Na místním dětském hřišti se najdou těla dvou zavražděných dívek. Eve Taggertová, zoufalá zármutkem nad ztrátou své dcerky, která byla jednou z obětí, chce za každou cenu zjistit, kdo je pachatelem odporného zločinu. Temná úskalí života pro ni nejsou cizí – vyrůstala totiž v těch nejbídnějších podmínkách na okraji společnosti, v otlučeném karavanu, s drogově závislou a ne zrovna láskyplnou matkou. Stálo ji mnoho sil vymanit se z tohoto prostředí… a nyní ji pátrání po pravdě a spravedlnosti přivádí znovu na okraj lesů, do matčina karavanu.

O autorce

Amy Engelová se narodila v Kansasu a vystudovala práva. Během mateřské dovolené se rozhodla, že se začne věnovat psaní. Když překonala prvotní těžkosti, dostala se do povědomí čtenářů svým debutovým románem pro dospělé, The book of Ivy. Kniha byla vydána v roce 2014 a pokračování, Revolution of Ivy, následovalo v roce 2015. Mezi těmito dvěma knihami začala pracovat na románu Dívky z Roanoke.

Zdroj informací: amyengel.net

————————————————

Petr Čepek ve své knize Odložená spravedlnost přivádí čtenáře k soudnímu procesu s mužem, který je obžalovaný z vraždy mladé studentky. Je to ale opravdu on, kdo ohavný čin spáchal? Nebo tento případ souvisí s dalšími podobnými a ve městě tak možná řádí sériový vrah?

Odložená spravedlnost

Kde ji máme hledat?
Autor: Petr Čepek

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-1059-9
Doporučená cena: 379 Kč

 

Knihu Odložená spravedlnost vydalo nakladatelství Cosmopolis. Přečtěte si i ukázku z knížky.

Kdosi nemilosrdně rozhodl o osudu krásné rusovlasé gymnazistky Lenky. Je však pachatelem drogově závislý zkrachovalý malíř, který byl postaven před soud? Sedm různých aktérů soudního procesu představí během jediného dne svůj osobní pohled na sedmnáctiletou Lenku i na obžalovaného malíře. Každý z nich má v hlavě několik indicií, které mohou vnést do případu nové světlo. Jenomže tyto důležité informace u soudu nezazní.

Teprve později se indicie postupně dozvídá muž přezdívaný Seržant, pomáhající kamarádovi Puťákovi při pátrání po unesené mladší sestře, rusovlasé Pavlínce. Existuje snad spojení mezi zmizením Lenky a pohřešováním dalších krásných dívek s vlasy barvy medu? Žije v Praze mezi námi bez povšimnutí sériový vrah? Odloží se spravedlnost na neurčito, nebo jí bude učiněno zadost?

O autorovi

Petr Čepek se narodil v roce 1960 v Jičíně. Rodina se mnohokrát stěhovala a přes Hořice v Podkrkonoší a Slané nakonec skončil v Praze. Tam také absolvoval Právnickou fakultu University Karlovy a většinu života se úspěšně věnoval obchodnímu a korporátnímu právu. Je šťastně ženatým otcem tří dětí, přičemž manželka Kateřina bývá první čtenářkou i kritičkou jeho literárních výtvorů. Psaní a publikování krátkých povídek se věnuje už bezmála třicet let, znát můžete například román Sametové iluze či příběh pro děti Ať žijí auta.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Taky jste si oblíbili případy bratra Cadfaela z shrewburského kláštera? Nakladatelství Mystery Press vydává další román, kde se opět s tímto bratrem setkáme. A opět se můžete společně s ním snažit přijít na kloub vážnému zločinu. Na sněhobílých růžích rostoucích v klášterních záhonech totiž ulpěly kapky krve…

Splátka růží

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Stanislava Pošustová-Menšíková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 152×214 mm
ISBN: 978-80-7588-203-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Splátka růží vydalo nakladatelství Mystery Press. Na jejich webu si můžete přečíst ukázku z tohoto románu.

Další případ legendárního bratra Cadfaela bude trnitější než růžové keře… Jaro roku 1142 ne a ne přijít, až si v shrewsburském klášteře začínají dělat starosti: pokud se brzy neoteplí, nestihnou do dvaadvacátého června vykvést růže. Právě v tento den každého roku musí mladá vdova Judita Perleová obdržet jednu bílou růži jako symbolickou splátku za dům, který převorství pronajala, jinak smlouva pozbyde platnosti. V okolí kláštera se však vyskytuje někdo, jehož chamtivosti hraje váhání přírody do karet – a když růže nakonec vykvetou, neváhá sáhnout k násilí, aby dosáhl svého. Jeho první obětí se stává mladý mnich, který vlastním tělem chrání Juditin růžový keř před zničením. Moudrý bratr Cadfael se vydává po stopě krví potřísněných okvětních lístků. Zavedou ho k některému z nápadníků, o něž nemá hezká a bohatá vdova nouzi? Brzy je ovšem ve hře ještě mnohem víc – život samotné Judity, která znenadání zmizí. Bratr Cadfael má před sebou cestu, která bude trnitější než vdoviny růžové keře…

O autorce

Ellis Petersová, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem, která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii (jmenujme například tituly jako Pouť nenávistiVeliké tajemstvíHavran z předklášteří či Zázrak svaté Winifredy) a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Babička byla pro Mayu, hlavní hrdinku knihy Hotel u jezera stínů, nejdůležitější osobou v životě. Jednoho dne ale beze stopy zmizela a její mrtvé tělo se objevilo až po dlouhých letech na břehu jezera ve Spojených státech. Vypátrá Maya, jak se tam dostalo a co se s babičkou stalo?

Hotel u Jezera stínů

Autorka: Daniela Tullyová
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-7625-165-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hotel u Jezera stínů vydalo nakladatelství Metafora. Určitě si nezapomeňte také prolistovat ukázku z knihy.

V dětství byla babička pro Mayu, vyrůstající na předměstí Mnichova, tím nejdůležitějším člověkem na světě: vypravěčkou pohádkových příběhů s dobrým koncem, náhradní matkou i nejlepší přítelkyní. A potom, krátce po Mayiných šestnáctých narozeninách, babička beze stopy zmizela. O dvacet sedm let později dojde k události, která rozvíří bolestné vzpomínky a vyvolá nové otázky: v rekreačním středisku u jezera na severu státu New York je nalezeno babiččino tělo. Jak se tam ale dostalo? Co babičku pojilo s místem tisíce kilometrů od domova? Odhodlaná dopátrat se pravdy, Maya opouští svůj život v Německu a vydává se do Spojených států rozplést záhadu, jejíž vlákna sahají daleko do minulosti – od New Yorku na začátku 20. století, po Německo před a během druhé světové války. Jenže už samotným příjezdem na místo rozbouří vody a přitáhne pozornost mocných a bohatých majitelů hotelu – a jak se zdá, i celého zbytku města. A čím více tajemství rozkrývá, tím více se zamotává do pavučiny lží, kterou pro odhalení pravdy musela sama spříst – až se nakonec musí rozhodnout, jak moc je pro ni pravda skutečně důležitá. A jestli jí stojí za to pro ni obětovat šanci na lásku i vlastní život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených detektivek vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkno smrti (audiokniha)

Mareš, Josef

Radioservis, 2020

zobrazit info o knizePoslední na seznamu

Mohlin, Peter – Nyström, Peter

Metafora, 2020

zobrazit info o knizePovědomá temnota

Engelová, Amy

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeOdložená spravedlnost
Kde ji máme hledat?

Čepek, Petr

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeSplátka růží

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2020

zobrazit info o knizeHotel u Jezera stínů

Tullyová, Daniela

Metafora, 2020

Napsat komentář