Atlasy do kapsy a encyklopedie na stůl

afrika-lev
Když nemůžeme vyjet za město do přírody, pořiďme si alespoň knihu, která nám krásy přírody připomene i v těchto nevlídných časech. V dnešních tipech si představíme několik atlasů a encyklopedií, které krásy fauny i flóry ukazují.

Začněme ale z domova. Poznáte ptáky našich zahrad? Anebo si nejste jistí, jak rozeznat sýkoru koňadru od sýkory babky? Tato nová, nádherně barevná publikace představuje sto různých druhů ptáků, které můžeme zahlédnout i z okna během karantény.

Poznáte ptáky našich zahrad?

Autor: Ulrich Schmid
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 133×193 mm
ISBN: 978-80-88316-91-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Poznáte ptáky našich zahrad? vydalo nakladatelství Kazda.

Sýkoru koňadru, vrabce domácího a kosa černého zahlédnete na zahradě nejčastěji. Věděli jste ale, že se u krmítka ráda zastaví i sýkora babka? Anebo že budníčka menšího přilákáte, pokud na zahradě zasadíte vrbu?
100 druhů ptáků: pravidelní návštěvníci, zimní hosté i ptáci, kteří nad zahradou pouze přeletí, a jejich znaky, výskyt a zajímavosti o každém z nich
Více než 400 fotografií a ilustrací: několik vyobrazení u každého druhu
tipy pro vaši zahradu: rostliny lákavé pro ptáky, hnízdní příležitosti, vhodné krmivo a rady, jak pozorovat jednotlivé druhy.

Podívejte se také na článek, který jsme o této knize vydali.

Ukázka z knihy

Poznate ptaky nasich zahrad_ukazka

 

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Biolog a autor vědeckých publikací Ulrich Schmid se od nejútlejšího mládí pohyboval v přírodě s dalekohledem a lupou. V zahradě rodičů trávil čas v improvizované skrýši vedle pítka pro ptáky. Ve staré dece přehozené přes několik tyček, které zpevňovaly stonky fazolí, byl otvor, kterým bylo možné pozorovat okolí. V jeho dílně vznikaly důmyslně konstruované, ovšem spíše ledabyle zhotovené hnízdní budky a automatická krmítka. Později se z této vášně pro něj stalo téměř povolání. Několik let strávil na ptačích ostrovech na pobřeží Severního moře pozorováním táhnoucích ptáků. V současnosti vede oddělení komunikace ve Státním přírodovědeckém muzeu ve Stuttgartu, zaměřené na vzdělávání a práci s veřejností. Vyšla mu již celá řada publikací.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Kazda.

————————————————

Zvířata, o kterých pojednává druhá publikace, asi z okna svých domovů nezahlédnete. To ale neznamená, že jsou méně zajímavá. Ať už jste totiž vášnivý rybář či jen milovník zvířat, kniha Ryby našich vod vás zajisté potěší.

Ryby našich vod

Sladkovodní ryby střední Evropy

Autor: Frank Hecker
Přeložila: Hana Formánková

Počet stran: 140
Vazba: brožovaná
Formát: 108×184 mm
ISBN: 978-80-276-0097-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Ryby našich vod vydalo nakladatelství Slovart.

Tato kniha je rozdělena na část úvodní, která se zabývá rybím tělem, způsobem života ryb, různými typy vod a jinými aspekty, a na část hlavní s popisem jednotlivých druhů. Pořadí ryb v knize sleduje systematický a vzájemný příbuzenský vztah. Pro zařazení neznámé ryby může pomoci jednoduchá určovací tabulka. Každý druh ryby je zobrazen na jedné nebo dvou fotografiích, ta druhá zobrazuje často rozdíly mezi starou a mladou rybou, běžnou a kultivovanou formou nebo podobným druhem. Je to přehledný a poučný průvodce pro každého rybáře.

O autorovi

Frank Hecker (* 1963) je německý biolog, fotograf, autor několika naučných a poznávacích knih o zvířatech a přírodě. Velmi poutavě seznamuje čtenáře se životem a živočichy v přírodě, učí poznávat rostliny, ptáky, a to vše za doprovodu nádherných fotografií. Své knihy píše jak sám, tak i za spolupráce stejně nadšených kolegů a své ženy Katrin. Je autorem či spoluautorem knih Stopy zvířat v životní velikostiPoznáváme zvířata podle stopPrůvodce přírodou pro děti, Atlas ptáků – 230 evropských druhů, více než 400 fotografií a ilustrací a Jezírka.

Informace byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

————————————————

Náš dnešní přehled zakončíme dvěma nádhernými, doslova dechberoucími publikacemi. Nakladatelství Grada vydává rozsáhlou knihu Fauna, která vás zavede do světa zvířat tak, jak ho ještě neznáte. Ukáže vám svět zvířat nejen skrze fascinující fotografie, ale také vysvětlí podrobnosti o životě zvířat, jež jsou stejně překvapivé jako krásné.

Fauna

Fascinující svět zvířat

Počet stran: 336
Vazba: Vázaná
Formát: 250×300 mm
ISBN: 978-80-271-2915-7
Doporučená cena: 899 Kč

Knihu Fauna vydalo nakladatelství Grada.

Kniha „Fauna“ vám objasní neuvěřitelnou anatomii, chování a popíše krásu každého typu živočicha, od kožešiny po šupinu, od vousků po špičku ocasu, nepatrné druhy hmyzu, křehké mořské živočichy, barevné ptáky i okouzlující savce, kůži, peří, schránky měkkýšů, šupiny obratlovců, zbraně a souboje, smyslové vnímání pod vodou, tvary zornic, rozpoznávání pachu a zvuků, ptačí zobáky i ruce primátů.
Nádherné fotografie, přehledné kresby a stručná jasná vysvětlení na každé dvoustránce – zajímavé úhly pohledu, které ukazují živočichy v překvapivých podrobnostech. Každá kapitola je zaměřena na jednu část těla a umožní vám, abyste se soustředili na krásu můřích tykadel, letky papoušků nebo krmení medúz. Prohlédnete si, jak se tělo přizpůsobuje funkci, jak se vyvíjí podle změn přírodního prostředí a způsobu života.
Tato skvělá kniha vám předkládá dokonalé propojení všech ideálů – je oslavou zvídavosti, krásy a odhaluje pozoruhodné pravdy o fungování živočichů. Přesvědčí vás, že o podněty k obdivu v přírodě není nouze, a nechá vás vychutnat si potěšení z toho, že nikdy plně neuspokojíme svou zvídavost, neboť o životě se ještě pořád máme co učit. Kniha je určena pro milovníky zvířat a přírody.

Ukázka z knihy

Fauna - ukázka

————————————————

Druhá ze slibovaného dua knih se zabývá Flórou. Prohlédněte si rostliny v neskutečných detailech a poznejte, jak vznikala každá jednotlivá část květin, jaké je dnes známe.

Flóra

Fascinující svět rostlin

Počet stran: 360
Vazba: Vázaná
Formát: 250×300 mm
ISBN: 978-80-271-2916-4
Doporučená cena: 899 Kč

Knihu Flóra vydalo nakladatelství Grada.

Kniha „Flóra“ vám objasní vše od kořínků po špičky listů, od nepatrných mechů, jemných kapradin, zářivých květů až po statné palmy. Nádherné fotografie, přehledné kresby a stručná jasná vysvětlení na každé dvoustránce – průběh fotosyntézy, podzimní zbarvení listů, jak kaktusy uchovávají vodu a jak semínka vědí, kam mají růst, prozkoumáme neskutečnou rozmanitost a komplexitu tvarů a barev kořenů, trnů, stonků, listů, šišek, semen, plodů a květů, tak nádherně vyobrazených v této knize.
Každý dílek této mimořádné rozmanitosti, je výsledkem adaptace trvající miliony let, reagující na pohyb kontinentů, změny klimatu a v současnosti i na lidskou aktivitu. Je důležité uvědomit si zásadní roli, kterou rostliny hrají a vždy hrály: jsou podporou veškerého života na Zemi, ať už jde o úpravu vzduchu, který dýcháme, nebo o potravu, kterou jíme, oblečení, které nosíme, či o naše léky, dřevo nebo palivo.
Často přehlížíme, čím rostliny přispívají ke všem aspektům života na Zemi – vidíme jen jejich krásu, ale už ne to, co je za ní. Tato kniha začíná s opětovným nastolením této rovnováhy tím, že kombinuje krásu i vědu na oslavu úžasného světa rostlin. Kniha je určena pro milovníky rostlin, přírody i zahradníky.

Ukázka z knihy

Flora - ukazka


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoznáte ptáky našich zahrad?
Pozorujte a určujte celkem 100 druhů ptáků

Schmid, Ulrich

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeRyby našich vod
Sladkovodní ryby střední Evropy

Hecker, Frank

Slovart, 2020

zobrazit info o knizeFauna
Fascinující svět zvířat

Grada, 2020

zobrazit info o knizeFlóra
Fascinující svět rostlin

Grada, 2020

Napsat komentář