Ovidiovy verše v novém vydání

Umeni milovat a nemilovat 1
Římský básník, kterého provázela pověst ničitele mravů, ve svých verších předkládá návod, kde a jak nalézt lásku, jak si udržet vztah a jak se případně vyrovnat se zklamáním. Ovidiovu dílu na kráse neubralo ani to, že je staré přibližně dva tisíce let.

Ovidius se svým Umění milovat a nemilovat je tu pro vás, kteří láskou žijete, koříte se jí, slastně stoupáte k jejím vrcholům i riskujete zničující pád. V Ovidiovi najdete – muži i ženy – zasvěceného průvodce tajemstvím lásky i podnět a inspiraci, kde a jak lásku hledat, jak a čím ji nalezenou živit, jak ji udržet, a když vztah někdy přijde o iluze, jak situaci napravit – vše v půvabných verších v rytmu moderního času.
Často nemusíme pro lásku chodit daleko: Nevelím tomu, kdo hledá, / napnout plachty a s větrem plout: / ten, kdo chce najít, má leda / kousíček cesty před sebou. Praktická je rada, abychom vyvolený protějšek pozvali třeba na nějaké představení: Těsně vedle své paní / si sedni (co by ti bránilo?), / svým bokem tiskni se na ni, / co možná tělo na tělo… nebo na skleničku: Tam už nejednou mladá víla / mládenci srdce zcizila, / když plamen do ohně vlila / Venuše vínka napilá… Je třeba vytrvat a osvědčit se: Vlastnoručně nad ní vzpírej / řádně vypnutý slunečník, / vlastním tělem jí otevírej / cestu v návalu uličním a rozhodně nezapomínat na upravený zevnějšek: Noha ať neplave bezprizorně / ve vyčvachtané obuvi, / z ní jazyk ať netrčí vzdorně / a rzí ať háčky nemluví. … Ať také tvoje pohublost svědčí / o trýzni srdce…
Ovidius si stále uchovává pověst ničitele mravů, ale když ho dnes čteme, nemusíme to skrývat. Dřív tomu bylo jinak – jako nemravnou tuto knihu veřejně spálili nejen ve Florencii (pravda, to bylo v roce 1497, a vlastně to dokazuje, jak musela být oblíbená) a ještě v třicátých letech dvacátého století ji ve více zemích zabavovaly úřady.
Lásce je mnohem víc než dva tisíce let a těmto veršům je přibližně právě tolik. Nic nenasvědčuje, že by láska či verše ji oslavující měly zmizet ze světa.

Ukázka z knihy

Především ale mušlovitá
divadla kéž jsou tvůj cíl:
to je loviště, které skýtá
možností víc, než jsi snil.
Něco si tady najdeš vždycky
– ať k lásce, či k pouhé hře,
pro jeden dotek romantický,
pro náruč, která jen vře… (str. 24)

Umění milovat a nemilovat

Autor: Publius Ovidius Naso
Přeložila: Dana Svobodová

Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Formát: 195×227 mm
ISBN: 978-80-7335-632-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Umění milovat a nemilovat vydalo nakladatelství Leda. v rámci edice Nejčtenější knihy světa. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Publius Ovidius Naso byl římský básník, který se narodil v roce 43 př.n.l. Pocházel z bohatého rodu a stal se jedním z největších představitelů světové literatury. Mezi jeho díla patří například známá kniha Proměny (naše recenze).


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává rovněž zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUmění milovat a nemilovat

Naso, Publius Ovidius

Leda, 2020

Napsat komentář