Dětským audioknihám vévodí příběhy fantasy

Cena-Bystrouska-2020_porota
Posluchačsky nejúspěšnějšími dětskými audioknihami vydanými v průběhu uplynulého školního roku jsou v kategorii pro nejmladší děti Hilda a pidilidi britských autorů Luka Pearsona a Stephena Daviese, mladší žáci si nejvíce oblíbili nesmrtelného Barona Prášila převyprávěného Adolfem Wenigem, zatímco starší od dvanácti let preferují původní českou fantasy Naslouchač autorky Petry Stehlíkové. 

Vítězné tituly jednotlivých kategorií soutěže Ceny Bystrouška 2020, pořádané Asociací vydavatelů audioknih ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku, vybrala dětská odborná porota složená ze členů Divadla Vydýcháno ZUŠ Liberec.

Rostoucí oblibu poslechu audioknih letos značně umocnila koronavirová epidemie. Díla kvalitně načtená známými interprety dětem částečně nahrazují chybějící sociální kontakty a dokážou zkrátit čas v nucené karanténě. Výhodou „mluvících knih“ je především jejich snadná dosažitelnost, lze je nakupovat a jednoduše stahovat z internetových portálů vydavatelství, aniž by posluchač musel udělat jediný krok. Audioknihy je možné poslouchat na více zařízeních – na počítači, mobilním telefonu, tabletu, nebo MP3 přehrávači. U dětí, které jsou technologicky vždy o krok napřed, vítězí v tomto ohledu chytré mobilní telefony s bezdrátovými sluchátky. Pokud jde o oblíbenost žánrů, u mladších věkových kategorií posluchačů jsou nejpopulárnější pohádky, starší děti dávají přednost příběhům s prvky fantasy.

Počet titulů audioknih určených pro děti a mládež neustále roste. Zatímco ve školním roce 2018-2019 bylo vydáno 53 novinek, letos už jich bylo celkem 71.

Vyhlašování výsledků

Jiří Lábus, Miroslav Táborský a Matouš Ruml při vyhlašování výsledků soutěže v pořadu Tobogan ve
studiu ČRo Dvojka

Zdroj fotografie: Kateřina Konopásková

Vítězné tituly Ceny Bystrouška 2020

Věková kategorie 4–6 let

1. Hilda a pidilidi

Autoři: Luke Pearson & Stephen Davies
Interpretka: Martha Issová
Vydavatelství: OneHotBook

2. Bylinkové pohádky

Autorka: Jana Burešová
Interpretka: Jitka Schneiderová
Vydavatelství: Albatros

3. České národní pohádky

Autor: K. J. Erben
Interpret: Petr Štěpánek
Vydavatelství: GMP Group-Colibris

 

Věková kategorie 7–11 let

1. Baron Prášil

Autor: Adolf Wenig
Interpret: Miroslav Táborský
Vydavatelství: Supraphon

2. 3x Vladana a prasopes

Autorka: Barbora Haplová
Interpretka: Tereza Dočkalová
Vydavatelství: Radioservis

3. Hrdinův atlas smrtících draků

Autorka: Cressida Cowellová
Interpret: David Novotný
Vydavatelství: OneHotBook

 

Věková kategorie od 12 let

1. Naslouchač

Autorka: Petra Stehlíková
Interpretka: Jitka Ježková
Vydavatelství: Audioteka.cz

2. Nový návrat malého prince

Autor: Richard Bergman
Interpreti: Michal Dlouhý, Jan Kanyza,  Jiří Lábus,  Miroslav Táborský,  Matěj Havelka
Vydavatelství: Supraphon

3. Klub divných dětí

Autorka: Petra Soukupová

Interpreti: Patricie Solaříková Pagáčová, Matyáš Valenta, Kristýna Podzimková a Robert Hájek
Vydavatelství: OneHotBook

Organizace podílející se na organizaci soutěže:

Asociace vydavatelů audioknih (AVA) je spolek sdružující nejvýznamnější tuzemské vydavatele a distributory audioknih. Každoročně vyhlašuje prestižní ocenění Audiokniha roku.

Sdružení pro tvořivou dramatiku (STD) je organizací sdružující všechny tuzemské aktéry podílející se na rozvíjení dramatické výchovy dětí. Jeho členy jsou učitelé a studenti všech typů škol pedagogického a uměleckého zaměření, vedoucí dětských a středoškolských divadelních, loutkářských a recitačních souborů a dalších zájemců o dramatickou výchovu.

Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS) zřízené Ministerstvem kultury ČR je odborným pracovištěm pro podporu a rozvoj neprofesionálních uměleckých aktivit a estetické výchovy dětí a mládeže.

Doporučení:
Share

Napsat komentář