Není knihovna jako knihovna

Cowellova_HrdinuvAtlasSmrticichDraku_audio
Obvykle si postavu knihovníka spojujeme s někým, kdo nosí tlusté brýle a komu slovo sport zní tak cize, že si je musí vyhledávat v některém z bezpočtu svazků, jež mu byly svěřeny do péče. Co když ale existuje místo, kde nad knihami bdí jeden z nejlepších šermířů, kterého vikinský svět kdy hostil? A co když je navíc i tak trochu vznětlivý?

Ke dni dětí trochu podivného roku 2020 nabídlo vydavatelství OneHotBook čtenářské veřejnosti zvukovou podobu knihy Cressidy Cowell Hrdinův atlas smrtících draků (A Hero’s Guide to Deadly Dragons, 2008, česky prvně 2015). Audioknihu namluvil David Novotný.

S audioknihami se to má tak: pokud dokážete vnímat mluvené slovo bez ohledu na činnost, jíž se věnujete, pak jich nepochybně dokážete zkonzumovat mnohem víc, než by vám za běžné denní pracovní rutiny umožnily tištěné tituly. Na druhou stranu na rozdíl od papírové podoby (nebo elektronické varianty), kde si svět skrytý za písmenky musíte celý vytvořit silou vlastní představivosti, u zvukových verzí vám určitou míru vizualizace vnutí hlas interpretky či interpreta. To celé se odehraje pod jinak neviditelnou taktovkou režiséra a dalších členů tvůrčího týmu. Zde se ocitáme na další křižovatce. Narazíme na intonace a rytmy, které nám sednou a snadno nás pohltí, stejně jako se dříve nebo později setkáme s projevem, jenž nám bude z duše protivný. V prvním případě je pak skvělá předloha ještě skvělejší. Nicméně i jinak slabší publikace, o niž bychom nejspíš ani pohledem nezavadili, se může díky správnému přednesu vyšplhat na příčku hodnou naší pozornosti. Ale pokud nám barva hlasu předčítajícího sebelepší trhák nesedne, můžeme snadno zavrhnout jinak špičkové dílo.

David Novotný v roli interpreta, Cressida Cowell coby autorka a k tomu naprosto dokonalý příběh – to všechno dohromady naštěstí reprezentuje onu první vysněnou kombinaci, v níž se střetávají jen a jen samá pozitiva. Ostatně, Hrdinův atlas smrtících draků je již šestým pokračováním série Škyťák Šelmovská Štika III. (Hiccup Horrendous Haddock III). Stejné pořadové číslo tím pádem nese i audiokniha, jež vychází z překladu Silvestra Vandrovce Špačka z roku 2015 vydaného nakladatelstvím Slovart v edici Brio. V režii Jitky Škápíkové předvádí David Novotný za mikrofonem další dokonalou symfonii dramatizace „jedním mužem“. Každá z postav se tak do uší čtenářů propracovává se svou vlastní nezaměnitelnou identitou, a to bez ohledu na to, jedná-li se o chlapce, dívku, zralého muže či korpulentní kmenovou náčelnici. Dokonce i draci a dráčci si vysloužili svůj vlastní jedinečný otisk ve světě stvořeném živým projevem herce, jehož postavu si neodmyslitelně spojujeme s celou řadou televizních rolí. Kdo občas sleduje mé recenze, možná už ví o mém nadšení pro interpretaci příběhů Ankh-Morporkské městské hlídky stvořené Terrym Pratchettem, jíž se pro OneHotBook ujal Jan Zadražil. Tím, kým je pro mne on v sérii Úžasné Zeměplochy, je David Novotný v dračích příbězích Cressidy Cowell.

Hrdinův atlas smrtících draků je tak trochu o světě, v němž se knihami obecně pohrdá. Na druhou stranu právě tento svět hostí rozlehlou knihovnu s Velkým Zlým Knihovníkem, který s armádou hlídačů a svých vražedných draků úzkostlivě dbá na to, aby se k jeho pokladům nikdo jiný nedostal. Nebo aby, nedej Thóre, snad dokonce nechtěl některou z jeho milovaných publikací z knihovny odnést! Jak už asi víte, Škyťák je sice synem náčelníka kmene Chlupatých chuligánů, ale jinak se obvyklé představě urostlého Vikinga vymyká tak, že to snad ani víc nejde. Právě díky své odlišnosti však disponuje dovednostmi, jež jeho soukmenovci postrádají. Mimo jiné schopností číst, psát a v neposlední řadě mluvit dracky. Což je samozřejmě zakázáno. Všechno. I tak si pečlivě vede poznámky o všech svých objevech a hlavně o kategoriích draků, s nimiž přichází do styku. Pomineme-li skutečnost, že v den svých dvanáctých narozenin se místo bouřlivé oslavy vydá na smrtelně nebezpečnou loupeživou výpravu do výše zmíněné pekelně střežené knihovny, stojí za zmínku třeba fakt, že přesně takovou knihu, jakou si psal (než mu ji otec zabavil a spálil), nalezne i v tajné komnatě kamenné věže knižního hájemství. Možná si ještě prozraďme, že se tak stane během úprku před zuřivými strážnými a jejich děsivými dračími pomocníky. Zní to celé zmateně a napínavě zároveň? Přesně tak tomu totiž je. Všechny Škyťákovy příběhy působí super extra napínavě a vtipně. A všechny jsou o odvaze, přátelství a hlavně odpovědnosti. No nejde o ten nejlepší výchovný prostředek pro naše děti, nebo dokonce i pro nás samotné?

Hrdinův atlas smrtících draků vychází již tradičně na jednom CD médiu. Trojdílná skládaná papírová obálka hostí medailonky Cressidy Cowell i Davida Novotného a text dokreslují autorčiny ilustrace. Ke slovu přijdou i nabídky ostatních titulů, jež vydavatelství OneHotBook v této sérii už uvedlo, stejně jako zmínka o pár chystaných novinkách ať už s Cressidou Cowell souvisejících, či nikoli. Radost z poslechu si můžete užívat po dobu tří hodin (a jedné minuty navrch). Necelých dvě stě padesát stran tištěné předlohy je ve své zvukové podobě rozděleno do devatenácti stop formátu mp3. Jako obvykle nechybějí ani ukázky z další produkce vydavatele. V tomto konkrétním případě se jich na kompaktní disk vešlo celých jedenáct.

Sedmé pokračování dobrodružství ze světa vikinských draků nese jméno Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon’s Storm, 2008, česky prvně 2016). Kdy přesně bychom mohli doufat v jeho audio podobu, v tuto chvíli lze asi jen stěží odhadnout – přeci jen nečekaná doba koronavirová zamávala s nejedním z redakčních plánů. Ale doufejme, že nás David Novotný bude moci svým podmanivým hlasem vlákat na vlny mrazivého oceánu již brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrdinův atlas smrtících draků
Škyťák Šelmovská Štika III. – kniha 6

Cowellová, Cressida

Slovart, 2015

zobrazit info o knizeHrdinův atlas smrtících draků
Škyťák Šelmovská Štika III. 6

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2020

Napsat komentář