Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. října 2020

nenechte_si_ujit
Příští týden se koná hned několik zajímavých akcí, které by vám neměly uniknout. Probíhá například 10. Týden čtení dětem a nejmladší čtenáři se tak mohou těšit na plno pěkných akcí, třeba již tradiční Noc s Andersenem. 

Kromě toho ale můžete zajít na přednášku o Boženě Němcové či si vychutnat další večery z projektu Spisovatelé do knihoven.

Od 1. října do středy 7. října se v knihovnách po celém Česku koná již 10. Týden čtení dětem. Cílem tohoto projektu je podpořit společné čtení v rodinách, protože má obrovský vliv na emocionální zdraví dětí a také pomáhá utužovat vzájemné vztahy mezi rodičem a dítětem. Do tohoto projektu se už tradičně zapojují knihovny po celé zemi. Podívejte se, jestli se i v té vaší nekonají nějaké zajímavé akce, které by vám neměly uniknout.

Pozveme vás také na přednášku o jedné z našich nejvýznamnějších spisovatelek. Božena Němcová je autorkou Babičky a mnoha povídek a pohádek, které četly děti napříč generacemi. Sama byla velice odvážná a na svou dobu i emancipovaná, její osud byl ale velice zamotaný a dodnes je opředený mnoha tajemstvími. Některé z nich se možná podaří na přednášce, která se koná v pondělí 5. říjnaKnihovně města Hradce Králové od 10.00, poodhalit.

Hradci Králové ještě zůstaneme. Příští týden, od pondělí 5. října do soboty 10. října, zde totiž bude probíhat Podzimní knižní bazar 2020. Za symbolické ceny si tak můžete pořídit plno zajímavých titulů. Mezi množstvím již vyřazených knih se bezesporu dají najít opravdové klenoty, které ve vaší knihovně nesmí chybět. Bazar probíhá během otevírací doby městské knihovny, máte tak dostatek času si přijít vybrat.

úterý 6. října se v brněnské Knihovně Jiřího Mahena můžete setkat s básnířkou, prozaičkou a dramatičkou Kateřinou Rudčenkovou. Tato autorka má na svém kontě již několik ocenění, získala například německou básnickou Cenu Huberta Burdy, za divadelní hru Niekur byla oceněna Cenou Alféra Radoka, a dokonce je držitelkou ocenění Magnesia Litera za básnickou sbírku Chůze po dunách. Setkání s touto autorkou je součástí projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 17.30.

A ještě jednou se podíváme do Hradce Králové. Ve středu 7. října se ve zdejší městské knihovně uskuteční křest knihy O dracích a lidech od Terezy Kadečkové. Tuto knihu ocení především milovníci fantasy, zavede vás totiž do světa, v němž žijí draci a různé jiné nadpřirozené bytosti. A ve fantasy duchu se ponese i celý křest knihy a návštěvníci, kteří přijdou ve fantasy kostýmu, jsou obzvláště vítáni! Součástí akce bude i autorské čtení. Vše začíná v 16.30 na pobočce v Kuklenách.

Ve středu 7. října v Praze můžete zajít na další Revolver Revue večer. Tentokrát bude věnovaný především dvěma knihám z Edice RR, a to básnickým sbírkám V závalu od Petra Hrušky a Jedna věta od Adina Ljucy. Večera se zúčastní oba autoři a průvodního slova se ujme Marek Vajchr. Vše začíná v 19.00 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí.

 

Podíváme se také do Městské knihovny v Praze. Zde se ve čtvrtek 8. října můžete setkat s Markétou Hejkalovou, spisovatelkou, překladatelkou, nakladatelkou a organizátorkou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Vydala knížky jako Rudé paprsky severního slunceAndělé dne a noci či Důkazy jejího života. Setkání, které je součástí projektu Spisovatelé do knihoven, začíná v 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

Na pátek 9. října se mohou těšit všichni malí čtenáři. V knihovnách po celém Česku se totiž uskuteční Noc s Andersenem. Zjistěte si, zda i vaše knihovna pořádá večer plný zábavného čtení a dalších aktivit – děti budou určitě nadšené. První Noc s Andersenem se u nás uskutečnila už v roce 2000 a knihovny tudíž mají s jejím pořádáním bohaté zkušenosti. Cílem akce je podpořit dětské čtenářství, které v současné době svádí boj o dětskou pozornost s mobilními telefony a tablety.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář