Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. září 2020

nenechte_si_ujit
Každou neděli vám přinášíme tipy na zajímavé literární akce a ani dnes neuděláme výjimku. V Praze se například koná křest knihy o profesoru Josefu Fantovi či vyhlášení Ceny Jiřího Ortena, které je spojeno s autorským čtením nominovaných.

Radost budou mít i fanoušci zpěváka Karla Gotta, protože se v Praze uskuteční křest knihy Zlatá léta s Karlem Gottem. A v Hradci Králové pak můžete zajít na přednášku o Františku Hrubínovi.

A touto přednáškou rovnou začneme. Koná se v úterý 15. záříKnihovně města Hradce Králové od 17.00. František Hrubín byl český básník, dramatik, scénárista a překladatel a letos uplynulo 110 let od jeho narození. Proslavil se především svými básnickými díly, za všechny stačí jmenovat například Romanci pro křídlovkuHirošimu či Chléb s ocelí. Všichni ale určitě známe jeho knížky pro děti, které provázely nejednu generaci. Pokud si tedy chcete tohoto oblíbeného spisovatele připomenout, hradecká přednáška je pro vás ta pravá.

Hradec Králové ještě jednou. V úterý 15. září se ve zdejší knihovně uskuteční také představení a autogramiáda knihy Jaroslava Rohleny Představitelé samosprávy Nového Hradce KrálovéTato publikace obsahuje 42 životopisů rychtářů, představených, starostů a předsedů, kteří působili v různých výborech a komisích v Novém Hradci a v Klukách. Autor sleduje období od 19. století do současnosti a nevynechává ani hlavní události z jejich funkčního období. Kniha určitě nadchne všechny milovníky historie tamějšího regionu. Akce začíná v 16.30 na pobočce Nový Hradec Králové.

Přesuneme se do hlavního města. V úterý 15. září se bude v kavárně RadiocaféPraze křtít kniha Josefa Fanty Ekolog lesa a krajiny. Pan Fanta je lesnický a krajinný ekolog, který se už dlouhá léta snaží nabádat ke smysluplnému využívání našich lesů a krajiny obecně. Jeho kniha pak poskytuje ucelený pohled na Fantovu životní cestu a okolnosti, které formovaly jeho názory. Křest knihy začíná v 16.30, tak si jej nenechte ujít.

Potěšíme také příznivce časopisu Revolver Revue. V úterý 15. září se ve Skautském institutu na pražském Staroměstském náměstí odehraje další Večer Revolver Revue. V letním čísle je věnován velký blok významnému malíři Otakaru Slavíkovi, o kterém bude ostatně i tento večer. O jeho díle i osobnosti budou mluvit Pavla Pečinková a Duňa Slavíková. Chybět nebude ani projekce, můžete se tak těšit na příjemně strávený večer. Vše začíná v 19.00.

A nyní už ke slibovanému vyhlášení Ceny Jiřího Ortena. Slavnostní večer se uskuteční v úterý 15. září od 17.00 v Zrcadlové kapli v KlementinuPraze. Již po třiatřicáté tak budou oceněny nejlepší literární počiny mladých autorů do 30 let. Za loňský rok byl nominován román o hiphopové komunitě Malej NY od Přemysla Krejčíka, novela Svatá hlava Hany Lehečkové a báseň v próze Mount Anne, kterou napsal Ladislav Slezák. Vyhlášení ceny bude spojeno také s autorským čtením všech tří spisovatelů, kteří vám tak svá díla představí. O hudební doprovod se postará Mikoláš Chadima.

Podíváme se ale také do brněnské Knihovny Jiřího Mahena. V úterý 15. září sem v rámci projektu Spisovatelé do knihoven zavítá spisovatel a překladatel Michal Ajvaz – držitel Ceny Jaroslava Seiferta, ceny Magnesia Litera a Prix Utopiales Européen. Je autorem knihy básní (Vražda v hotelu Intercontinental), povídek (Návrat starého varana), několika románů (Města, Zlatý věk), ale také filosofických studií a esejů. Tato akce byla přeložena z jarních měsíců, pokud jste už tehdy na ni měli zálusk, nyní máte příležitost. Vše začíná v 17.30.

A na závěr potěšíme všechny fanoušky zpěváka Karla Gotta. Nedávno totiž vyšla kniha hudebníka a hráče na bicí Jana Žižky nazvaná Zlatá léta s Karlem Gottem a ve středu 16. září bude v pražském Paláci knih Luxor pokřtěna. Autor v knize vzpomíná na svůj osobní i profesní život, a to především na čas strávený v orchestru Ladislava Štaidla, který byl doprovodnou kapelou Karla Gotta. Čtenář se tak dozví o zajímavých příhodách a zážitcích, které s tímto legendárním zpěvákem zažil během koncertů v Česku i za hranicemi. Křest knihy začíná v 18.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář