Kdo byl František Hrubín

Letter
Někteří z nás se s ním seznámili již v dětských letech, kdy nám rodiče předčítali jeho básně ze Špalíčku veršů a pohádek, jiní si jej pamatují ze školy jako autora Chlebu s ocelí, Hirošimy nebo Romance pro křídlovku. Málokdo z nás však ví něco o jeho životě – a byl to život pozoruhodný.

Monografii František Hrubín – z archivních fondů vydalo v září nakladatelství Host v návaznosti na soubor Hrubínových básní a svazek jeho dopisů. Autorka Iva Málková v ní básníka představuje prostřednictvím dokumentů z jeho pozůstalosti, uložené v Památníku národního písemnictví, a nejrůznějšími materiály ilustruje výklad o jeho životě a díle.

Čtenář tak Františka Hrubína může poznat z mnoha různých úhlů pohledu. Seznámí se s jeho rodinou, může si ale také prohlédnout jeho vysvědčení z první třídy, omluvenky, které si sám podepisoval otcovým jménem, nebo skicu, kterou nakreslil při překládání Verlaina. Zajímavé jsou rovněž faksimile rukopisů a strojopisů několika Hrubínových básní a projevů. Pravděpodobně nejvýznamnější část knihy však tvoří dopisy: Hrubínovy dopisy blízkým nebo naopak ty, které rodina a přátelé adresovali Hrubínovi, korespondence, v níž se o něm hovořilo, ale také úřední a oficiální komunikace, kterou Hrubín vedl se státními institucemi, nebo skrze niž odmítal spolupráci s Komunistickou stranou Československa.

Ucelený pohled na básníka dotvářejí přepisy kritik, recenzí a jiných novinových článků, které v souvislosti s jeho dílem a činností vyšly. Nechybějí ani Hrubínovy reakce na výpady, které proti němu v médiích byly vedeny, a na útok nejbolestivější – mediální napadení ze strany bývalého kamaráda.

Všechny tyto materiály autorka vkládá do kontextu Hrubínova života a díla a nachází dosud neznámé souvislosti mezi tím, co prožíval, básněmi, které psal, a politickou a společenskou situací doby. Také pomáhá odhalit jeho osobnost a přiblížit čtenáři básníkův vnitřní život, jeho pocity a vztahy k nejbližším.

Knihu proto lze považovat nejen za kvalitní studijní materiál a zajímavou vědeckou publikaci, ale také za zdařilý pokus o vyprávění skutečného příběhu, plného emocí a zvratů, šťastných období i těžkých chvil. Bavit tak bude vedle literárních vědců a historiků všechny, koho zajímají lidské osudy, nedávná historie naší země nebo to, co stojí za vznikem dodnes oceňovaného básnického díla.

Foto: en.wikipedia.org, autor: David Monniaux, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrantišek Hrubín
Z archivních fondů

Málková, Iva

Host, 2012

Napsat komentář