Psychologie pro život

Psychologie pro zivot
Psychologie není jen věda, která nachází uplatnění v lékařských ordinacích a odborných pracovištích. Nabízí i rady, které lze využít v každodenním životě, ať už se jedná o výchovu potomků či dosažení stanoveného cíle.

Reverzní psychologie může pomoci člověku na jeho cestě za pocitem bezpečí a duchovními a intelektuálními jistotami. Přitom je ale důležité uvědomit si, že nikdy nelze vytvořit pevně dané jistoty…

Vždy mě fascinovalo, jak nám může reverzní psychologie pomoci, když se snažíme dosáhnout nějakého cíle. Někdy tomu říkám „zákon opaku.“ Znáte to, když se snažíte udržet na hladině, potopíte se, ale jakmile se chcete potopit, táhne vás to zpět nahoru. Stačí se pokusit zadržet dech a hned vydechnete… Připomíná mi to prastarý a často opomíjený výrok: „Kdo by chtěl zachránit svůj život, ten o něj přijde.“ Kniha, která se vám dostala do rukou, se zabývá způsoby, jakými se tato zákonitost dá využít při cestě za pocitem bezpečí a duchovními i intelektuálními jistotami, které s oporou v náboženství či filozofii hledá snad každý z nás. Jsem přesvědčen, že toto téma je v dnešní době nejistoty a obav ještě aktuálnější než kdy dříve. Tato kniha vychází z předpokladu, že nejistota pramení pouze z úpěnlivé snahy o vytvoření pevně daných jistot, a že jediná cesta ke spáse a udržení si zdravého rozumu se nám překvapivě otevře až tehdy, když si uvědomíme, že se stejně nikdy zachránit nemůžeme.

Ukázka z knihy

Mohlo by se tedy zdát, že nemáme na výběr – buď budeme následovat dávno přežitá náboženství, nebo zcela propadneme zoufalství. Watts nám ale nabízí ještě jednu cestu. Ta však vyžaduje radikální proměnu myšlení. Tato třetí cesta v nás paradoxně probudí přesně ty stránky osobnosti, které v sobě nejprve musíme potlačit. (str. 13)

Ohlasy na knihu

Pokud jste ten typ, co si v knížkách podtrhává, udělejte si rovnou jednu dlouhou čáru. Přečetl jsem tuhle knihu za něco málo víc než čtyři hodiny, ale mohl bych o ní vyprávět týdny. Jasnost Wattsova vyjadřování mě fascinuje. Hodně doporučuju.

- Tyler na Goodreads

Možná nejvýraznější interpret východních nauk na současném Západě, Watts má vzácný dar „krásně napsat nenapsatelné.

- Los Angeles Times

Čtení Alana Wattse nás vyzývá k objevování nových dimenzí myšlení a inspiruje nás k naplněnějším životům. Jeho odkaz dál přežívá ve Vědění pro nejisté časy, díle, které energeticky zrcadlí Wattsův bystrý intelekt, ostrovtip a odzbrojující laskavost. Nemá srovnání, co se týče jasnosti a moudrosti, se kterou se zabývá nadčasovými tématy, které se týkají každého z nás. Důležitá kniha.

- Greg Mortenson, autor knihy Tři šálky čaje

Vědění pro nejisté časy

Průvodce věkem úzkosti
Autor: Alan Watts
Přeložil: Tomáš Roztočil

Počet stran: 160
Vazba: pevná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-271-1000-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Vědění pro nejisté časy vydalo nakladatelství Alferia. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorovi

Alan Watts (1915–1973) je legendární zprostředkovatel východního myšlení na Západ. Ovlivnil několik generací a stal se kultovní postavou. Získal magisterský titul z teologie a doktorát z oboru spirituálních studií, věnoval se komparativnímu náboženství. Proslul jako vykladač a propagátor zenu, taoismu a východních nauk obecně pro západní publikum.
Publikoval 28 knih, zejména na poli psychologie a filosofie náboženství, byl přeložen do mnoha jazyků. Sám se považoval za „baviče“. Byl třikrát ženatý, pořádal skvělé večírky, dobře mluvil a výborně vařil. V šedesátých letech vystupoval v televizi s pořadem Východní vědění v moderním životě a jeho rádiové pořady ovlivnily celou generaci posluchačů. Česky vyšly také jeho texty Ta Kniha (Ohnisko, 1993), Cesta zenu (Votobia, 1995), Radostná kosmologie (Volvox Globator, 1996), Příroda, muž a žena (Votobia, 1997) a Cesta osvobození (Pragma, 2013).
Alan Watts byl jedním z prvních učenců a spisovatelů, kteří zasvětili svůj život výkladu východních filosofií v kontextu západního myšlení. Ve své duchovní i spisovatelské praxi již od mládí opatrně našlapoval na pomezí buddhismu a křesťanské mystiky. Mimo jiné si prošel rolí zapáleného studenta buddhismu, kněze episkopální církve i teologa. Watts se ve svých knihách nebojí překračovat hranice konvenčních náboženství a jejich nesmlouvavých názvosloví – potápí se hluboko pod hladinu jazyka, aby na světlo vynesl pravdu, která se týká nás všech bez rozdílu.
Narodil se v roce 1915 kousek od Londýna a od mala byl fascinován kulturou, uměním a literaturou Asie, v mladém věku navštěvoval Buddhist Lodge v Londýně a stal se editorem jejího časopisu. V roce 1938 se přestěhoval do Spojených Států. Studoval Zen v New Yorku, kde začal přednášet po kavárnách a knihkupectvích. Ze svých přednášek sestavil v roce 1940 svoji první knihu, The Meaning of Happiness (Smysl štěstí, česky ještě nevyšlo). Zapsal se do semináře v Chicagu, kde prohluboval své poznání mystické teologie. Do roku 1950 působil jako kněz Episkopální církve. Když opustil církev napsal v Millbrooku ve státu New York svoji stěžejní knihu Vědění pro nejisté časy.  V roce 1951 se přestěhoval do San Francisca, kde začal vyučovat Buddhistická studia na American University of Asian Studies (časem se z ní stal proslulý California Institute of Integral Studies). Jeho přednášky začaly být kvůli své popularitě otevřeny i pro širokou veřejnost. Od roku 1956 provozoval oblíbený rádiový pořad „Way Beyond the West“. Tento pořad na rádiu KPFK běžel v reprízách každé nedělní ráno, (což z něj za 60 let činí nejdéle nepřetržitě vysílaný veřejnoprávní radiový pořad). Na začátku šedesátých let se Wattsovy rádiové pořady vysílaly po celých Spojených Státech a kontrakultura si ho adoptovala jako svého duchovního mluvčího. Do své smrti ve spánku v roce 1973 jezdil po světě s přednáškami a dál psal.

Zdroj informací: nakladatelství Alferia

O nakladateli

Logo Alferia

Značka ALFERIA spadající pod nakladatelství Grada přináší knihy o zdraví, harmonii těla i duše či o rozvoji osobnosti. Je určena čtenářům, kteří rádi hledají odpovědi i mimo tradiční, vědecky podložené teorie. Zaměřuje se na knihy z oblastí rozvoje osobnosti, kariéry, bohatství a peněz, rodiny, vztahů, lásky, sexuality, zdraví, zdravé výživy, životního stylu, duchovna a alternativních náboženských směrů. Pojímá ale i ezoteričtější témata z oblasti symbiózy těla a ducha. Název značky je odvozen z počátečních písmen oborů, z nichž vychází. Jsou v něm tedy významy slov ALternativní – Filozofie – Ezoterika – Rozum. Logo pak představuje 4 základní živly – oheň, vodu, zemi a vzduch.

————————————————

Vychovávat potomka není vždy procházka růžovou zahradou. Někdy se prostě emoce nakupí a dojde k výbuchu. Pokud se chcete opět vrátit do poklidných časů, stačí za pomoci knihy najít ztracený vnitřní kompas.

Sotva vás někdo dokáže rozčílit tak jako vaše vlastní dítě. Rodinný život dnes až příliš často určuje nadměrná úzkost, únava a jiné stresové reakce. Tyto emoce snadno vedou k tomu, že jako matka reagujete zcela jinak, než byste chtěla. Chcete-li to změnit, potřebujete se naučit své emoce vnímat, dívat se na ně zvenčí a správně s nimi zacházet – nepotlačovat je, ale ani se jimi nenechávat převálcovat.
Tato kniha vám pomůže nalézt váš ztracený vnitřní kompas a spojení se sebou samou, vypořádat se s hněvem a impulzivností a poznat, kdy se ve vašem chování spouští automatické vzorce. Umožní vám dívat se na situace očima vašeho dítěte, komunikovat s ním a spolupracovat při hledání řešení, která zajistí spokojenost vás všech.

Ukázka z knihy

Budete-li hledat na internetu, naleznete spoustu rad a tipů, jak zvládat stres. Jakmile vycítíte, že každou chvíli vybuchnete – což už je samo o sobě velké umění, protože většina lidí to předem nepozná –, můžete například počítat od jedné do deseti. Pokud vám to takto funguje a by jste schopna během počítání svůj vztek vnímat a „ustát“ svoje emoce, které následně odplynou, pak je to skvělé.  Blahopřejeme! (str. 15)

Můžete si přečíst zbytek ukázky.

Maminko, nekřič!

 Jak zkrotit emoce a porozumět dětem
Autorky:  Jeannina Mik, Sandra Temi-Jetter

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2436-7
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Maminko, nekřič! vydalo nakladatelství Grada.

O autorkách

Jeannine Milk působí jako diplomovaná trenérka komunikace v oblasti vzdělávání dospělých a je zakladatelkou vídeňského Centra pro vědomé rodičovství. Od roku 2014 píše jeden z nejúspěšnějších rodičovských blogů v Německu a Rakousku Mini and Me.

Sandra Temi-Ketter pracuje jako koučka pro jednotlivce i páry a jako rodinná a rodičovská poradkyně. Kvalifikaci si prohlubovala např. u dánského rodinného psychologa Jespera Juula a amerického psychologa a sexuálního terapeuta Davida Schnarcha. Vede vlastní poradenskou praxi pro rodiny a vytrvale se snaží napomáhat změnám emocionálního klimatu v rodinách.

O nakladateli

Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVědění pro nejisté časy
Průvodce věkem úzkosti

Watts, Alan

Alferia, 2020

zobrazit info o knizeMaminko, nekřič!
Jak zkrotit emoce a porozumět dětem

Mik, Jeannina - Temi-Jetter, Sandra

Grada, 2020

Napsat komentář