Přírodní vědy pro každého

Tipy_Evoluce3_Astrofyzika_Vedle nul
Dnes maličko potrápíme mozky a zaplníme je hromadou užitečných poznatků z oblasti přírodních věd. Nahlédneme do tajů evoluční biologie, astrofyziky i matematiky, ovšem srozumitelnou a poutavou formou.

Pronikněte hlouběji do problematiky evoluční biologie díky přehledné a zajímavé publikaci Jana Tomana Evoluce³.

Evoluce³

Evoluční trendy, evolvabilita a teorie zamrzlé evoluce
Autor: Jan Toman

Počet stran: 312
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3092-4
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Evoluce³ vydalo nakladatelství Academia.

Monografie přístupnou formou pojednává o několika zásadních otázkách moderní evoluční biologie. Soustředí se zejména na problematiku evolvability a dokládá, že evoluci podléhá i samotná schopnost se vyvíjet. Jak si přitom všímá „tuzemská“ teorie zamrzlé evoluce, evoluci evolvability ovlivňuje řada zajímavých procesů zahrnujících mimo jiné hromadění dále neproměnlivých prvků. Právě nejednoznačná povaha těchto procesů může být vysvětlením (ne)samozřejmého faktu, že se na Zemi setkáváme s tak různorodými produkty biologické evoluce.

 

Ukázka z knihy

Jak jsme viděli v prvních dvou částech knihy, průběh evolučních dějů a jejich výsledek spoluurčuje celá řada faktorů. Ty sahají od nejrůznějších forem selekce přes náhodu a fyzikálně-chemické zákonitosti až po historii dané evoluční linie, její genetickou i negenetickou paměť, individuální vývoj a další aspekty genetické architektury. I přesto bychom ale měli mít na paměti, že přirozený výběr mezi ostatními evolučními procesy zastává výsadní místo. Jedná se totiž o jediný nám známý proces, díky kterému u organismů vznikají a hromadí se adaptivní znaky (viz kapitola Podmínky biologické evoluce). (str. 161)

Přečtěte si celou ukázku.

Autorovy přednášky na podobná témata najdete na kanále youtube.

————————————————

Zajímají vás tajemství vesmíru, ale nevíte, kde byste získali ty nejpůsobivější a nejúplnější informace? Sáhněte po knížce Astrofyzika pro lidi ve spěchu, která zodpoví všechny vaše otázky, včetně teorie velkého třesku.

Astrofyzika pro lidi ve spěchu

Autor: Neil deGrasse Tyson
Přeložil: Radomír Beneš

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 127×180 mm
ISBN: 978-80-7565-645-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Astrofyzika pro lidi ve spěchu vydalo nakladatelství Jota.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o vesmíru a nevěděli, kde se zeptat. Co je to prostor a čas? V jakém smyslu jsme my součástí vesmíru? V jakém smyslu je vesmír součástí nás samých? Odborníkem na všechny tyto nutkavé otázky je uznávaný astrofyzik a autor mnoha bestsellerů Neil deGrasse Tyson. Čas zabývat se úvahami o kosmu má v dnešní době málokdo. Pro nás ostatní je ideální právě tato stručná a srozumitelná kniha plná Tysonova osobitého humoru, jejíž lehce stravitelné kapitoly se dají konzumovat bez ohledu na čas a místo, kde se právě nacházíte. Ať už si ji otevřete u ranní kávy nebo cestou v autobusu, letadle či vlaku s knihou Astrofyzika pro lidi ve spěchu snadno porozumíte všem základním otázkám vesmíru, od teorie velkého třesku po černé díry, od kvarků po kvantovou mechaniku, od objevování planet po hledání života ve vesmíru. Astrofyzika pro lidi ve spěchu je určena všem, kdo nemají čas probírat se tlustými knihami, přesto však touží porozumět vesmíru.

 

Ukázka z knihy

Na samém počátku, před bezmála čtrnácti miliardami let, se celý vesmír a s ním i veškerá hmota a energie známého vesmíru vešly do menšího prostoru, než představuje jedna biliontina velikosti tečky na konci této věty.
Vše bylo velice žhavé a základní přírodní síly, které vesmír charakterizují, byly sloučené. Ačkoliv se stále neví, jak tento miniaturní vesmír vznikl, jediné, co mohl činit, bylo rozpínat se. A to tak, že rychle. Dnes tomuto procesu říkáme velký třesk. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Neil deGrasse Tyson

Neil deGrasse Tyson je astrofyzikem při Americkém přírodovědném muzeu, ředitelem jeho světoznámého Haydenova planetária, moderátorem rádia a TV pořadu StarTalk a v neposlední řadě také oceňovaným autorem knih. Žije v New Yorku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

A na závěr troška matematiky! Ale nebojte se, nebudete se muset učit žádné nepraktické věci, které vás ve škole doháněly k šílenství. Díky knížce Vedle nul je jednička velké číslo se naopak naučíte mnoho užitečných triků, které skutečně zužitkujete v reálném životě.

Vedle nul je jednička velké číslo

Matematické triky pro každý den
Autor: Holger Dambeck
Přeložila: Anna Chejnovská

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1606-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vedle nul je jednička velké číslo vydalo nakladatelství Portál.

Dá se kus dortu rozdělit na přesné třetiny? Jak namalovat vejce a ovál? A existují tkaničky, které se opravdu nerozvážou? Ať chceme, nebo ne, s matematikou se v každodenním životě setkáváme neustále. Avšak to, co jsme se naučili ve škole, nám často nepomáhá nebo jsme to už dávno zapomněli. U absurdně nepraktických věcí, jako je teorie množin, je to dobře. Ovšem v jiných případech se může matematika skvěle hodit. V této knize osvědčený autor Holger Dambeck prozrazuje praktické matematické tipy a triky pro rozličné situace, ať už jde o stání ve frontě, parkování, učení se telefonních čísel nazpaměť, mocnění čísla 65 na druhou, vázání kravaty, nebo umělecké kousky s pravítkem a kruhem. A žádný strach: Nikdo se nemusí biflovat vzorce nebo debatovat o křivkách. Pro autora totiž matematika znamená zábavné přemýšlení a nalézání geniálních řešení.

 

Ukázka z knihy

Vedle nul je jednicka velke cislo_ukazka1

Přečtěte si další ukázky.

 

Holger Dambeck

Holger Dambeck vystudoval fyziku a pracuje jako redaktor ve Spiegel Online, kde píše dva pravidelné matematické sloupky. Je nositelem ceny Německé matematické společnosti. V Portále vyšla jeho úspěšná kniha Přijdou tři logici do baru…

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy zaměřené na přírodní vědy? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEvoluce3
Evoluční trendy, evolvabilita a teorie zamrzlé evoluce

Toman, Jan

Academia, 2020

zobrazit info o knizeAstrofyzika pro lidi ve spěchu

Tyson, Neil deGrasse

Jota, 2020

zobrazit info o knizeVedle nul je jednička velké číslo
Matematické triky pro každý den

Dambeck, Holger

Portál, 2020

Napsat komentář