Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. července 2020

nenechte_si_ujit
Je tu zase neděle a s ní tipy na literární akce, které nás čekají v příštím týdnu. I tentokrát se bude vše točit hlavně kolem Měsíce autorského čtení, v Brně a Ostravě si můžete zajít na celou řádku skvělých autorských čtení.

A pojďme se rovnou podívat, jaká autorská čtení nás v nadcházejících dnech v rámci Měsíce autorských čtení čekají. V Brně se hned v pondělí 20. července představí Adéla Knapová, novinářka, spisovatelka a nositelka ceny Mladý Hemingway. Na svém kontě má již čtyři prózy: NezvaníNemožnost nuly, Slabikář a nejnovější Předvoj. A právě z této novinky bude brněnským návštěvníkům číst, začíná se ve 20. 30.

V sobotu 27. července pak můžete v Brně zajít na autorské čtení Petra Kukala, českého básníka, spisovatele a publicisty. Do povědomí veřejnosti se dostal jako správce twitterového účtu Ministerstva kultury ČR, který dokonce získal Křišťálovou lupu v kategorii Obsahová inspirace. Aktuálně spravuje sociální sítě Národní knihovny ČR. Na svém kontě má již mnoho knih, z poezie jmenujme například Předposlední vlak Prsten v břiše, z prózy Deník muže ve středních letech a z tvorby pro děti třeba Písmenkovou polívku či Tajemství Panské zahrady. Jeho autorské čtení začíná ve 20.30.

Z maďarských autorů se v Brně představí například prozaik, dramatik a překladatel László Márton, který bude číst ze svého díla v úterý 21. července od 19.00, či třeba István Kemény, spisovatel a básník, který je mnohými kritiky považovaný za jednoho z nejvýznamnějších básníků své generace. Jeho čtení můžete navštívit ve středu 22. července od 19.00. Stejně jako všechna brněnská čtení, i toto se koná v Divadle Husa na provázku.

A na co se můžete těšit v Ostravě? V pondělí 20. července můžete zajít na zajímavé čtení. Představí se totiž polští autoři revue Protimluv, například Eugeniusz Tkaczyszyn-Dyck, Maciej Melecki, Leszek Engelking a další. Hlavním hostem večera pak bude polský básník a překladatel Jakub Paczešniak, který má na svém kontě například sbírky V temnotě slova či Dno oka. Tento večer začíná ve 20.30Divadle 12 (kde se ostatně odehrávají všechna ostravská autorská čtení).

kabrtovaVe středu 22. července bude v Ostravě číst také Lidmila Kábrtová, spisovatelka a autorka knih Koho vypijou liškyMísta ve tmě. O jejím prvním románu  jsme si s autorkou před lety povídali, můžete se tak na autorské čtení navnadit při čtení rozhovoru. Její druhé dílo je pak sbírka povídek, jejichž hlavními protagonistkami jsou ženy. A právě z této knihy bude autorka v Ostravě číst, vše začíná ve 20.30.

I v Ostravě se představí maďarští autoři, za všechny jmenujme třeba Zitu Izsó, básnířku a dramatičku, která si ve svém díle klade v souvislosti s hříchem a utrpením otázku ospravedlnění Boha. Její čtení se koná v pondělí 20. července19.00. V úterý 21. července od 19.00 pak můžete zajít na čtení Istvána Vöröse, básníka, překladatele a literárního vědce. Píše hlavně básně, ale věnuje se i próze a dramatu. Do maďarštiny pak překládá také českou poezii.

Kompletní program autorských čtení v Brně i Ostravě najdete vždy na webu celého projektu.

Kromě měsíce autorských čtení se ale můžete těšit i na další literární stream, který pořádá Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově. Ve čtvrtek 23. 7. bude na Facebooku vyškovské knihovny dostupný online rozhovor se spisovatelkou Zuzanou Koubkovou, autorkou oblíbených historických románů. Vše začíná v 18.00, můžete si tak naplánovat příjemný podvečer a v pohodlí domova si pustit tento literární rozhovor.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář